Familia consilierului local PDL a încheiat un contract cu o societate din subordinea Consiliului Local Bacău. Fiul acestuia, Mircea Scripăț, și soția alesului, Ofelia Scripăț, au afaceri cu CET. Ei beneficiază de un contract de transport salariați pe firma Euro Acva SRL, fiul semnând contractul în calitate de administrator. Alesul local PDL se află în stare de incompatibilitate deoarece legea prevede clar că acesta, soția sau rudele de gradul întâi, adică fiul, nu pot avea afaceri pe bani publici cu instituții din subordine.
Claudiu TĂNĂSESCU, Gabriel MIHAI
Constantin Scripăț este din nou în afara legii, familia acestuia fiind abonată la bani publici. Consilierul local PDL derulează afaceri, prin firma înregistrată pe numele fiului și soției, cu o societate din subordinea Consiliului Local Bacău. Cu alte cuvinte, tatăl aprobă banii necesari CET-ului, iar fiul și nevasta îi încasează. Mircea Scripăț, în calitate de administrator al firmei Euro Acva SRL, a încheiat în luna martie, pentru un an, un contract cu SC CET SA prin care se obligă să aducă salariații firmei la serviciu. În firma Euro Acva, fiul are 50% din acțiuni, în timp ce soția, Ofelia Scripăț, are cealaltă jumătate. „Societatea a încheiat acest contract înlocuind vechea firmă de anul trecut – a declarat Neculai Olaru, directorul CET Bacău. Au fost probleme legate de ritmul plăților pe care noi îl făceam către ei. Nu a fost scandal, ne-am înțeles cu vorba bună, dar ei veneau mereu să ceară bani. Așa că s-a încheiat un nou contract. Noua firmă are un autobuz mare și un microbuz mare”.
Și fostul prefect Neculai Olaru, actualul director CET, spune că este incompatibilitate
Contractul de achiziții a fost publicat electronic pe SEAP. Licitația a fost câștigată de firma de transport a familiei Scripăț. În actele depuse, administratorul societății, în speță fiul, a dat o declarație prin care susține că nu are membri în consilul de administrație, acționari, angajați sau care se află în relații contractuale cu societatea CET SA. Dar firma care asigură agentul termic pentru băcăuni în sistem centralizat aparține Consiliului Local Bacău, care este acționar unic, iar Constantin Scripăț este consilier local PDL. Acesta nu s-a abținut niciodată de la vot în proiectele care vizau bugetul CET SA. “Este o situație de incompatibilitate clară. La momentul încheierii contractului, noi am cerut câteva clarificări legate de acționariat, pentru că în firmă erau acționari cu câte 50% și mama și fiul. Dacă știa că este consilier local nu trebuia să se înscrie la licitație. Conform legii, el este în poziția de a rezilia contractul în termen de 60 de zile, dacă avem în vedere legea achizițiilor publice, sau Constantin Scripăț are la dispoziție 15 zile să demisioneze din Consiliul Local, așa cum spune Legea nr. 161/2003”, a precizat directorul CET SA, Neculai Olaru, care a fost și prefect al județului Bacău. Firma familiei Scripăț încasează din acest contract 3,3 lei pe kilometru, iar în contract sunt stipulați 40.440 kilometri. Durata contractului este până în martie 2014, iar valoarea totală este de 133.452 lei, preț ce nu include TVA.
Scripăț amenință
Constantin Scripăț s-a enervat la culme când a fost contactat pentru un punct de vedere legat de această situație. Inițial, el ne-a declara: “Așa, și? Nu comentez în niciun fel, comentați dumneavoastră cum doriți. Nu știu despre ce este vorba și nu știu ce afaceri au soția și fiul meu. În calitate de fost prefect, care am vegheat la legalitatea actelor, vă pot spune că nu este nicio incompatibilitate. Absolut deloc!”. A închis telefonul. După un sfert de oră, Constantin Scripăț a revenit. Întâi a cerut un răgaz de 30 minute să se informeze, dar până la urmă a revenit cu o nouă declarație tot atunci. “Legea nr. 161/2013 se referă la funcționarii publici. Eu am statut de ales local, am fost ales de oameni, nu sunt ordonator de credite, iar licitația a fost pusă pe SEAP. Știu că m-ați verificat la Registrul Comerțului și ați aflat că nu sunt administrator sau asociat. Vă rog frumos să vă informați bine să nu intrăm în altă zonă! Eu nu am nicio legătură cu firma aceasta, nu sunt nici asociat, nici acționar”, a precizat alesul local al PDL Bacău.
Ce zice Legea transparenței și pentru sancționarea corupției
Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției spune, la articolul 90: “consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective”. La aliniatul 2 al aceluiași articol se adaugă “Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local”.
A încălcat și Legea achizițiilor publice
În același timp, Ordonanța de Urgență nr. 34/2006 care stabilește reguli de evitare a conflictului de interese, reguli comune aplicabile pentru atribuirea contractului de achiziție publică, prevede la articolul 69 că “nu au dreptul să fie implicați în procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor următoarele persoane: a) persoane care dețin părți sociale, părți de interes, acțiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanți/candidați sau subcontractanți ori persoane care fac parte din consiliul de administrație/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanți/candidați sau subcontractanți”, iar la următorul aliniat că “soț/soție, rudă pănă la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administrație/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanți/candidați”. Iar în calitate de consilier local, Constantin Scripăț a votat proiectele ce au făcut obiectul achizițiilor realizate de CET Bacău.
“Legea spune clar că este o situație de incompatibilitate”, a declarat și Elena Brumă, secretarul județului Bacău. Cu alte cuvinte, în cazul lui Constantin Scripăț este vorba de o dublă incompatibilitate, dată pe de o parte de soție, iar pe de alta de fiu, care este rudă de gradul întâi cu alesul pedelist.
Autoritățile competente ale statului se vor pronuța în acest caz.
eu a zis
dar Ochenatu si Bondor nu sunt in aceiasi situatie, sau de ei nu aveti voie sa va luati.