După atentatul din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene din New York, societățile de asigurări au plătit sume importante ca despăgubiri. Dar nu plățile pentru viața persoanelor decedate în urma atentatului sau valoarea clădirilor în sine au fost în cuantumul cel mai mare, ci despăgubirile solicitate de societățile care își desfășurau activitatea în acele clădiri ca întrerupere a activității (business interruption).
Ce acoperă, ca riscuri, această asigurare? Asigurarea de întrerupere a afacerii este o asigurare de consecință. Protecția de asigurare acoperă pagubele cauzate de întreruperea activității de pe urma distrugerii sau defectării obiectelor asigurate la survenirea riscurilor asigurate stipulate în poliță: foc, explozie, calamități naturale, căderi de obiecte. Nu putem contracta o asigurare Business Interruption în mod izolat, ea se acordă ca o protecție suplimentară la polița de asigurare de proprietate standard. Acest produs este oferit de societățile de asigurare mari, puternice, cu tradiție, care nu neglijează sistemul de reasigurare și care au ca angajați specialiști economici foarte bine pregătiți. Societățile care s-au confruntat cu pierderi catastrofale de proprietate de pe urma unui incendiu major, cutremur, inundație au sesizat ca întreruperea procesului de producție generează pierderi mult mai mari decât proprietatea avariată sau distrusă. Recentul cutremur major de la Fukushima, din Japonia, în afara pierderilor de vieți omenești și a clădirilor din zonă a avut ca efect economic pierderea supremației mărcii Toyota pe piața auto mondială.
Lipsa unor măsuri preventive adecvate și un management de criză defectuos la survenirea unei pagube catastrofale de proprietate industrială pot duce la: a) Pierderea imediată a venitului din cauza încetării producției sau sistării serviciilor; b) Pierderea clienților strategici; c) Pierderea persoanelor-cheie, experți și tehnicieni singulari pentru întreprindere; d) Pierderea de imagine; e) Pierderea capacității de dezvoltare și extindere pe termen mediu și lung.
Ca să dăm o expresie valorică la pierderea noastră de consecință (legată de încetarea activității ), ne dăm seama că avem de a face cu pierdere a venitului. Ca să apreciem ce parte a venitului trebuie asigurată, avem nevoie de cunoștințe economice pentru a calcula nivelul următorilor indicatori: costuri fixe; profitul net estimat realist pentru anul de asigurare; cheltuielile suplimentare necesare pentru a desfășura activitatea în alt loc.
Costuri fixe: – cheltuielile cu salarizarea și contribuțiile la asigurările sociale; – cheltuieli de arendă, amortizarea mijloacelor fixe, întreținerea echipamentului și clădirilor;
– Licențe, taxe de inspecție, cheltuieli de marketing;
– Costuri de capital (dobânzi pentru credite).
Profitul net – este rezultatul obținut de întreprindere, calculat ca diferență între total venituri și total cheltuieli pentru perioada gestionară de 12 luni, deducând și cheltuielile cu impozitele pe venit.
Cheltuieli suplimentare pentru a desfășura activitatea în alt loc – sunt cheltuielile făcute pentru a efectua aceeași activitate, dar cu echipamente aparținând altora: hale de producție, echipamente și utilaje închiriate de la alte întreprinderi, cheltuieli de transport.
Luând în considerare cele expuse, putem spune că suma asigurată pentru protecția de pierderi de consecință (business intrerruption) trebuie să fie egală cu: profit net plus costuri fixe plus cheltuieli suplimentare. Un avantaj major la încheierea acestei polițe de asigurare îl reprezintă faptul că societatea de asigurare va avea interesul să plăteasca cât mai rapid despăgubirea pentru riscul catastrofic, pentru a nu plăti o perioadă lungă partea de business intrerruption.
Vă doresc ca afacerile dumneavoastră să funcționeze cât mai bine fără a avea parte de o ,,întrerupere a afacerii” .
Paul COJOCARU
broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
Lasă un răspuns