Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a venit în Bacău la invitația primarului Romeo Stavarache și a parlamentarilor liberali de Bacău. Ea a participat la simpozionul Zonelor Metropolitane și a vizitat Insula de Agrement, Bazinul de Înot și podul peste pârâul Trebeș. Ministrul a anunțat că se vor aloca 4 milioane de lei, în prima etapă, pentru decolmatarea Insulei și 1,5 milione de lei pentru exproprierile necesare amenajării Negelului.
Ștefan POPA
Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a vizitat joi municipiul Bacău. Ea a venit la invitația primarului Romeo Stavarache și a parlamentarilor PNL de Bacău. Programul ministrului a început la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”, unde a participat la seminarul „Policentric”, organizat de Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), unde au participat reprezentanți ai zonelor metropolitane din Bacău, Baia Mare, Craiova, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și Constanța. Cuvântul de deschidere i-a aparținut primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache, care este și președintele FZMAUR. El a prezentat și raportul Comitetului Regiunilor privind parteneriatul durabil urban-rural.
„Începând cu anul 2014, proiectele mari nu mai pot fi accesate decât în contextul parteneriatelor între trei instituții: administrații publice locale – Guvern și Uniunea Europeană – a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău. Aceste parteneriate vor trebui să țină cont de specificul fiecărei țări în parte. Am propus trei moduri de constituire a parteneriatelor: pe baza zonelor metropolitane, între orașe și localități de aceeași mărime și, al treilea, între comune, localități sau orașe, dar centrul să fie comuna, și nu orașul. Ne dorim ca principiul care să stea la baza finanțărilor europene să aibă la bază un program integrat, să se dezvolte proiecte în sistem integrat rural-urban, pentru că în Uniunea Europeană nu trebuie să existe cetățeni de categoria întâi, a doua sau a treia. Am spus și la Bruxelles, alocările europene nu trebuie să se mai facă pe baza polilor urbani de creștere sau de dezvoltare, dacă dorim să ne dezvoltăm armonios”. Ministrul Varga și-a arătat disponibilitatea de a lucra pe proiecte și de a le finanța pe cele inițiate de zonele metropolitane și nu numai. „Deciziile pe care le luați influențează viața cetățenilor din cadrul zonelor metropolitane și sunt convină că se vor îmbunătăți condițiile de viață – a declarat Lucia Varga. Sunt importante proiectele ce țin de infrastructura de apă și infrastructura verde, de la alimentări cu apă, canalizări, amenajarea resurselor de apă în scop turistic, proiectele de apărare împotriva inundațiilor, până la parcuri și spații verzi. Prezența mea aici este o garanție că Ministerul Mediului, prin departamentul pe care îl conduc, este deschis pentru a sprijini proiectele derulate de zonele metropolitane, dar și pentru a lua măsuri legislative care să le ajute”. Împreună cu președintele FZMAUR, primarul Romeo Stavarache, va semna un protocol pentru finanțarea proiectelor inițiate de zonele metropolitane.
Bani pentru decolmatări la Insulă și exproprieri la Negel
Umătorul popas al ministrului Varga a fost la Insula de Agrement, unde Primăria Bacău are în lucru un amplu proiect de modernizare a celui mai iubit loc de către băcăuani. Aici, primarul Stavarache a prezentat locația și ceea ce vrea să facă. A vorbit despre finanțarea europeană, dar și despre susținerea financiară de care cei de la Direcția Apelor au nevoie pentru decolmatarea luciului de apă din jurul insulei. Ministrul Varga a făcut un tur, după care a mers la Bazinul de Înot. De aici s-a deplasat la podul peste pârâul Trebeș, să vadă locația care a dat bătăi de cap băcăuanilor în timpul inundațiilor și unde Primăria Bacău are în lucru un alt proiect important. “Pe 17 iunie, proiectul de decolmatare a luciului de apă de la Insula de Agrement va ajunge spre avizare la Administrația Națională , luna aceasta va fi avizat și la Ministerul Mediului și vom aloca 4 milioane de lei, în prima etapă, pentru începerea lucrării, astfel încât, în paralel să se poată derula și proiectul de modernizare al Primăriei Bacău”. Lucrările de decolmatare sunt estimate în total la 13 milioane de lei. Lucia Varga a mai anunțat că va aloca și 1,5 milioane de lei pentru exproprierile din zona pârâului Negel, unde la anul ar trebui să înceapă lucrările de protecție, astfel încât Bacăul să nu mai fie inundat.
Un nou plan de măsuri menit să prevină inundațiile
Ministrul Lucia Varga a participat apoi la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde a dezbătut planul de măsuri ce urmează să fie implementat pentru prevenirea inundațiilor și a prezentat unele modificări ale Codului silvic, menite să protejeze fondurile forestiere din țară. „Am pregătit un pachet legislativ ce urmează să ajungă pe masa Guvernului. Din păcate, în ultima perioadă s-a acționat doar asupra efectelor produse de inundații și nu asupra cauzelor, cum ar fi fenomenul defrișărior necontrolate. Acesta trebuie oprit cât mai repede și trebuie de asemenea făcute împăduriri în zonele critice. Vor fi alocate fonduri pentru finalizarea proiectelor care sunt în momentul de față realizate în procent de 85%, cele care sunt realizate în procent de peste 50% vor primi fonduri pentru continuarea lucrărilor, iar pentru cele realizate în procent de sub 50% ne vom concentra pe accesarea de fonduri europene pentru finalizarea lor”. Ministrul a mai adus în discuție modificările ce vizează noul Cod silvic, care sunt mult mai stricte în încercarea de a proteja zonele împădurite. La final, ea a vizitat Parcul Catedralei, obiectiv ce a beneficiat de finanțare când ea era secretar de stat la Ministerul Mediului.
Alin a zis
13 mil adica undeva aproape 3 mil euro pentru decolmatare, dar ce se face se toarna si ciment ?
Mie unul mi se pare cam mult doar pentru decolmatare.
liviu a zis
refacerea podului,portile de la micul baraj,podul mare…ce este asa greu?
bani nu sunt dar sunt salarii de mii de euro…..
nu sunt cu ceausescu si regimul lui dar ce sa construit si cu ce viteza,calitate nu mai pupa Romania cu muncitorii astia politicieni ……..adio infrastructura reala(carpeala la ordinea zilei)