Savoarea inedită a Murfatlarului a cucerit Bacăul.
Petru DONE
Restaurantul Cribs, din Bacău, a continuat seria degustărilor de vinuri alese și a organizat, recent, a șaptea ediție a acestui eveniment, împreună cu Crama M1 Atelier, din zona viticolă Murfatlar. Vedetele serii, prezentate elegant și discret chiar de Irinel Macici, promotion manager al Cramei, au fost vinurile din colecțiile Leat 6500, Arezan, Sable Noble și Amprenta. Asistența, ca de obicei, a fost formată din oameni de afaceri băcăuani, șefi de instituții și jurnaliști. Stilul locației, care îmbină perfect intimitatea unei cafenele selecte cu vivacitatea unei berării de modă veche, și-a pus și el amprenta pe eveniment și a creat atmosfera propice degustărilor atente la care se dedau, de obicei, numai cunoscătorii.
Vinurile prezentate poartă semnătura oenologului Răzvan Macici, fratele lui Irinel, cel mai apreciat oenolog român pe plan internațional. Au curs lin în pahare și au trecut testul papilelor gustative, dar și al experienței de degustători a asistenței, mai întâi un Chardonnay sec, Leat 6500, galben-auriu, cu nuanțe verzui, cu arome de citrice, fructe tropicale și pepene galben, dar și de mirodenii și cu un parfum fin de stejar, din recolta 2011, apoi, din aceeași colecție, un Sauvignon Blanc din 2012, verde-gălbui, cu arome proaspete de smochine verzi, de flori de câmp și fructe tropicale, dar cu nelipsitul parfum fin de stejar. A venit la rând, ușor îmbujorată, Feteasca neagră Arezan, din recolta 2012, a cărei culoare este, surprinzător, roz-lejer, dar cu nuanțe violacee. Aromele ei sunt de zmeură coaptă și cireșe și, ați ghicit, cu nelipsitul parfum fin de stejar. Vin generos, cu o textură fină și un final persistent. Astfel, a fost firesc să-i calce pe urme un Sable Noble, amestec de Fetească neagră (50%), Merlot (30%) și Cabernet Sauvignon (20%), produs 2011, de un roșu intens, purpuriu cu nuanțe violacee, cu arome de fructe de pădure, dar și de scorțișoară, cuișoare și marzipan, „cu gust de tainuri suple și perfect integrate în moliciunea lor cu notele suave de vanilie extrase din… lemnul de stejar” – cum l-a descris Irinel. Finalul chintei royale bahice a aparținut unui vin proaspăt, delicat dar persistent și cu un echilibru plăcut între zahăr și aciditate, denumit Amprenta, un Muscat Ottonel din 2011, auriu, proaspăt și bogat, cu arome tipice soiului Muscat – note florale, petale de trandafir, dulceață și mirodenii. O încântare, un final de regal oenologic studiat atent de creatorii acestor vinuri.
Dacă mulți s-au așteptat la savoarea cunoscutelor vinuri de Murfatlar, au avut, poate, o mică surpriză să afle că în bine-cuvântatul ținut dobrogean vinurile pot avea și alt gust. „Tocmai această deplasare de gusturi am următit-o noi – ne declara Irinel Macici -, pentru a oferi și altceva decât tradiționalul vin, altfel excelent, dulce sau demidulce de Murfatlar”.
Inutil să mai spunem că toate licorile au fost acompaniate de creațiile surprinzătoare, ca de obicei, ale master-chef – ului restaurantului, despre care acum pot să vă spun doar cum au fost denumite: pachete franțuzești Aumonieres, cu sos Roquefort cu stafide, Canelloni cu pui și ciuperci, cherry și busuioc, dar și friptura de cerb în sos vânătoresc și cartofi surpriză, la care desertul a fost savuroasa cremă Brulee.
Despre Crama M1 Atelier, însă, vă vom oferi mai multe amănunte într-un interviu cu Irinel Macici, pe care îl promitem în scurt timp.
Lasă un răspuns