Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a reacționat la articolul apărut săptămâna trecută în cotidianul britanic „The Sun”. Edilul Bacăului a înaintat o scrisoare deschisă ambasadorului Marii Britanii la București, Martin Harris.
Claudiu TĂNăSESCU
O reacție la neadevărurile publicate de ziarul britanic, care numește municipiul Bacău capitala mondială a spărgătorilor de carduri și o informare asupra a ceea ce înseamnă economia orașului, mediul de afaceri, atragerea fondurilor europene, investițiile britanice din Bacău sau elevii băcăuani acceptați la universități de prestigiu din Regatul Unit. Primarul Romeo Stavarache îl invită pe ambasador să viziteze Bacăul, pentru a-i prezenta realitățile de la noi și îi cere acestuia să găsească o cale pentru îndreptarea nedreptății făcute comunității băcăuane. Reproducem integral textul scrisorii înaintate ambasadorului Marii Britanii la București.
Excelenței Sale domnul Martin Harris,
ambasadorul Marii Britanii la București
Excelența Voastră,
Mă adresez dumneavoastră din postura de edil al unei comunități românești, dar și ca admirator al valorilor trainice pe care democrația britanică a demonstrat, în decursul istoriei sale, că le cultivă și le respectă. Vă asigur de întreaga mea considerație pentru poporul pe care îl reprezentați și pentru activitatea pe care o desfășurați în România. Sunt convins că veți înțelege resorturile demersului meu și că vom reuși împreună să schimbăm o nedreptate făcută comunității pe care o reprezint.
Pe scurt, cotidianul britanic ”The Sun” a publicat acum câteva zile articolul ”Bacăul s-a îmbogăţit devenind capitala spărgătorilor de bancomate din Marea Britanie”, un demers jurnalistic ce aruncă într-o lumină defavorabilă o întreagă comunitate. Afirmația jurnaliștilor britanici este de natură să anuleze demersurile corecte ale mediului de afaceri local preocupat de dezvoltare, dar și să-i ofenseze pe oamenii acestui oraș, indiferent de condiția lor socială.
Orașul Bacău nu și-a clădit existența și dezvoltarea din ultimii ani pe seama hoților. Nu ne-am „îmbogățit”, așa cum titrează ”The Sun”, din activitatea lor! Economia locală se ridică, anual, la peste două miliarde de euro. Orașul nostru este unul al oamenilor cinstiți cărora li se datorează dezvoltarea din ultimii ani. Comunitatea noastră este formată din oameni onorabili, care muncesc onorabil pentru ei și familiile lor. Cei care au riscat și au investit, în vremurile dificile ale crizei mondiale, pentru a dezvolta afaceri onorabile, care au creat locuri de muncă și care plătesc taxe și impozite nu sunt hoții de bancomate. Administrația locală nu dezvoltă proiecte pe seama acestora, ci pe fonduri europene și cu o contribuție onestă din partea bugetului local.
Demersul inexplicabil al jurnaliștilor de la ”The Sun” este o jignire pentru orice membru al comunității noastre, pentru mediul de afaceri și pentru administrația locală, în egală măsură. Oameni simpli, dar și reprezentanți ai investitorilor s-au arătat indignați când au aflat din paginile unui cotidian britanic că trăiesc în ”capitala mondială a spărgătorilor de bancomate”. Este neadevărată, nedreptă și ne aduce un serios prejudiciu de imagine afirmația că 75% din economia locului s-ar datora răfăcătorilor, potrivit ziariștilor de la ”The Sun”.
Excelența Voastră,
Relațiile dintre administrația pe care o conduc și corpul diplomatic al Marii Britanii la București au fost în ultimii 11 ani excelente. Permanentul dialog și deschiderea reciprocă au făcut posibil ca, acum câteva luni, compania SCC, cea mai mare companie britanică privată de IT&C, să investească în orașul nostru și să angajeze peste 300 de băcăuani. Totodată, sute de elevi băcăuani studiază în liceele și universitățile din Marea Britanie. Sunt doar două exemple de bune practici în materie de dialog, colaborare și normalitate și cred că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm, împreună, în continuare. Consider că afirmațiile tendențioase și neadevărate ale ziariștilor de la ”The Sun”, care nu au făcut efortul minim de a solicita și punctul nostru de vedere, crează tensiuni artificiale, inexistente în realitate.
Sunt convins, domnule ambasador, că veți găsi o cale pentru a îndrepta această nedreptate făcută comunității băcăuane și vă invit, pe această cale, să ne vizitați, să faceți cunoștință cu oamenii, cu mediul de afaceri și cu administrația locală din Bacău. Îmi exprim profundul regret pentru neadevărurile apărute în cotidianul ”The Sun” și vă asigur de profundul meu respect.
Romeo Stavarache,
Primarul municipiului Bacău
Cititor a zis
Felicitari domnului primar pentru initiativa!! Din pacate afimatiile jurnalistilor britanici sunt foarte aproape de realitate!! Pacat ca trebuie sa ducem in spate mizeriile facute de niste hoti prin tarile pe unde au umblat!!! S-ar putea ca, negand realitatea, sa nu facem altceva decat sa-i provocam si mai mult pe englezoi si sa porneasca investigatii mai ample asupra grupurilor de infractori din Marea Britanie pentru a-si dovedi afirmatiile…. Ar trebui sa reflectati si la asta, caci nu cred ca va fi o postura comoda, domnule primar, sa fiti pus la zid de jurnalistii britanici. In rest, va stimez si ma bucur foarte mult ca se vad in urma dumneavoastra foarte multe investitii in dezvoltarea orasului.
Vasile a zis
Nu au dreptate jurnalistii care scriu despre romani ca ar fi niste hoti. Scriu si ei ceva, dar nu stiu despre ce scri si ce scriu.
alex a zis
,,the sun” e un fel de ,,libertatea”….e o naivitate sa te astepti la profesionalism din partea lor. din pacate, nu numai englezii citesc si cred balivernele lor dar, din cate vad pe aici, chiar si romanii…
bc a zis
Concluzia la care au ajuns acesti jurnalisti britanici se bazeaza pe anumite investigatii interne in baza carora au ajuns la un rezultat ,si anume „bacau”, este de subliniat faptul ca nu au ajuns la suceava cluj timisoara etc. Inseamna ca stiu despre ce vorbesc. Sau saturat sa aresteze romani , in aceleasi circumstante, din ale caror pasapoarte sau carti de identitate sa rezulte acelasi judet si anume bacau, inseamna ca pe buna dreptate am ajuns sa fim cunoscuti ca”producatori de elita ” in domeniu,indiferent de cum ar incerca domnu primar sa coloreze situatia,puteti sa trimiteti scrisori si la regina marii britanii, pentru ei avem un statut prea bine conturat si incimentat de-a lungul timpului. Sunt mai bine de 10 ani de cand persone cu rezidenta in bacau practica aceasta meserie pe insula marii britanii si nu numai. Este pacat ,dar in acelasi timp ar trebui sa acceptam aceasta stigma (pt ca asta ar face orice natiune in afara de noi romanii , si sa incercam sau macar sa dam impresia ca facem tot posibilu sa combatem acest fenomen),trebuie sa luam in considerare ca la fiecare 10 hoti sunt cel putin 1000 de muncitori,oameni care incearca sa isi cladeasca un viitor in marea britanie si carora aceasta stigma de „profesional fraudsteri” nu e deloc favorabila. Trebuie sa luati in cosiderare domnule stavarache ca in tarile astea occidentale justitia se face oarecum diferit fata de romania, si recunoasterea vinovatiei este privita cu „respect” ,dar probabil ca dumneavoastra nu cunoasteti semnificatia acestui cuvant,asa ca nu are rost sa va plangeti in legatura cu afirmatiile jurnalistilor britanici,au perfecta dreptate!