Specialistii Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – SIBEX au acceptat sa ofere investitorilor incepatori pe Piata futures, saptaminal, elementele primare de care au nevoie. Acesta este un demers educational, iar strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor.
Avantajele tranzactionarii în piata futures
Tranzactionarea derivatelor futures difera substantial de cea a „instrumentelor clasice” (actiuni, obligatiuni, valute, materii prime etc.) din piata la vedere (spot), cum este cea de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), piata valutara sau bursa de marfuri. Cei care nu au luat contact pina acum cu produsele pietei futures, dar care intentioneaza sa le utilizeze ar trebui sa înteleaga atit avantajele, cit si riscurile asociate acestora. Principalele avantaje ale derivatelor sint acoperirea riscului (valutar sau de portofoliu) si cistigurile aduse de operatiuni speculative sau arbitraj, care pot fi utilizate atit de jucatorii mari, fonduri de investitii sau companii, cit si de investitori individuali, cu forta financiara medie. Doi termeni definesc principalele atuuri ale contractelor futures: „tranzactii în marja” si „vinzare în lipsa”.
Tranzactiile in marja
Fata de BVB, la Sibex, pentru a tranzactiona un anumit numar de actiuni se plateste doar o fractiune din valoarea acestora (de regula 10 – 20%), numita marja. În fapt, nu se tranzactioneaza actiunile în sine, ci doar pretul lor. Spre exemplu, daca la BVB, pentru a cumpara 1.000 de actiuni ale Bancii Transilvania (simbol TLV) la pretul de 0,8 leu/actiune, un investitor trebuie sa achite în total 800 de lei, la Sibex pentru cumpararea echivalentului a 1.000 actiuni (un contract futures DETLV) el va depune la broker doar o garantie de 150 de lei, suma care îi este imobilizata si vinzatorului. Daca pretul actiunilor creste, cumparatorul va cistiga, iar vinzatorul va pierde din marja depusa. Daca pretul scade, cumparatorul va pierde din garantie, bani pe care îi va cistiga vinzatorul. Aceste garantii sint colectate de Casa Româna de Compensatie, o institutie independenta de bursa si care are drept scop decontarea si garantarea tranzactiilor futures. (Petru DONE)
Lasă un răspuns