Recent lansatul proiect de ordonanta de Guvern prin care este stipulata eliminarea primelor, salariilor de merit, a premiilor si a orelor suplimentare pentru bugetari i-a pus pe jar pe salariatii institutiilor publice bacauane. Potrivit actului normativ dat spre aprobare, personalul bugetar nu va avea parte, in acest an, de salarii de merit. De asemenea se stabileste ca „pentru toate categoriile de personal din autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare a acestora si de data constituirii fondului de premiere, nu se aplica prevederile din actele normative in vigoare prin care se reglementeaza acordarea de premii, cu exceptia celui anual”. Plata orelor suplimentare, in 2009, prevede acelasi document, nu se va face in bani, ci in „timp liber corespunzator”, masura care nu s-ar aplica insa personalului de specialitate medico-sanitar si sanitar auxiliar din unitatile sanitare. Nici la capitolul „indemnizatii de conducere” perspectivele nu par a fi imbucuratoare, acestea fiind prevazut a se acorda intre anumite limite. Desi, in prezent, la nivel central au loc discutii si negocieri pe marginea tuturor acestor aspecte, salariatii sectorului bugetar bacauan nu pot sa nu-si manifeste ingrijorarea.
„Vom ajunge muritori de foame!”
Gindul ca veniturile li s-ar putea micsora ii tulbura peste masura pe salariatii de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. Oamenii spun ca, daca se vor adopta masurile propuse, vor ajunge in ipostaza de a nu-si mai putea achita ratele si ca vor ajunge „muritori de foame”. „Normal ca te afecteaza, pe toti ne afecteaza, oamenii au rate in banci sau alte datorii si, si asa, salariile sint mici! In ceea ce ne priveste, speram ca, tousi, lucrurile sa nu ramina asa”, a spus Alina Ifotde, purtatorul de cuvint al DGASPC Bacau.
Nemultumiti si ingrijorati sint si angajatii institutiilor Muncii. „Nimanui nu-i convine o reducere a bugetului! Aceste sporuri, prime si premii se dau de atitia ani, oamenii si-au facut rate si si-au construit un buget anume in care sa se incadreze. Speram ca, in cazul in care aceasta ordonanta va intra in vigoare, sa fie intr-adevar numai pina la finele lui 2009”, a declarat si Gheorghe Apostu, directorul Directiei de Munca si Incluziune Sociala Bacau. La rindul lui, directorul Agentiei pentru Prestatii Sociale Bacau, Teodor Agachi, confirma ca adoptarea OUG ar putea avea efecte nedorite. „Nu poti sa iei ceva fara sa dai altceva, la schimb! Daca iei niste sporuri, atunci trebuie regindita si o lege a salarizarii”, a spus Agachi.
Economii „de la gura” elevilor si cadrelor didactice
Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind cheltuielile de personal in domeniul bugetar, semnat de premiul Emil Boc la finele lunii februarie, ar lasa, in 2009, odata aprobat, fara salarii de merit si sporuri si angajatii din invatamint. Ordonanta mai anuleaza si premiile personalului din institutiile publice, cu exceptia premiului anual. De asemenea, in 2009, nu ar trebui sa se acorde sporuri pentru conditii de munca vatamatoare. Amenintate sint si stimulentele financiare pentru achizitionarea de carti sau de programe educationale pe suport electronic, care conform proiectului ar urma sa se cadrelor didactice cu virsta pina la 35 de ani la data depunerii solicitarii. Printre propuneri care privesc sistemul de invatamint se mai numara reducerea cheltuielilor la decontarile de transport pentru elevi, studenti si profesori, precum si reducerea fondurilor pentru stagiile de practica la elevi si studenti.
Sindicalistii protesteaza
Dincolo de intentiile Guvernului, personalul din invatamint nu este inca afectat in plan financiar, reprezentantii Departamentului Plan Salarizare al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau precizeaza ca, deocamdata, nu s-a primit nimic oficial de la Ministerul Educatiei (MECI) si ca platile se fac in prezent dupa prevederile de la nivelul lunii decembrie 2008. Intre timp, sindicalistii din invatamint fac presiuni ca acest proiect de ordonanta sa nu se aprobe. „Colegii de la Bucuresti ne-au anuntat ca urmeaza o runda de negocieri la nivelul Ministerului Muncii. Nu se va umbla la sporuri pina nu se finalizeaza dezbaterea Legii de salarizare a personalului bugetar”, a declarat Manole Gheorghe Chiriac, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Filiala Bacau. Pe 4 martie, la sediul MECI a avut loc o noua intilnire a comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamint, ocazie cu care reprezentantii federatiilor sindicale au anuntat oficial conducerea ministerului ca negocierile acestuia se vor amina pina la momentul eliminarii din proiectul ordonantei de urgenta a dispozitiilor care afecteaza drepturile elevilor, studentilor si personalului din invatamint referitoare la anumite sporuri si drepturi.
La CJ Bacau salariile ramin la fel pina la sfirsitul lunii
La Consiliul Judetean (CJ) Bacau, salariile ramin la nivelul anului trecut, pina la sfirsitul acestei luni. Luna aceasta, sint, insa, asteptate actele normative care sa regleze noua grila de salarizare, vizibil subtiata, ce se va putea face fie printr-o lege unica a salarizarii, fie printr-o ordonanta care sa stabileasca nivelul salarizai pentru functionarii publici, pe de o parte, si pentru cel contractual, pe de alta. In acest moment, un angajat la CJ Bacau cistiga in medie in jur de noua milioane de lei vechi. In institutie sint salarii, ale unor directori, ce pot fi numarati pe degetele de la o mina, care depasesc 30-40 milioane de lei vechi, in timp ce majoritatea au venituri lunare de opt si pina la maximum 15 milioane de lei. La Prefectura, se asteapta noua fila de buget, in baza careia se va stabili daca angajatii pierd la salariu prin anularea sau micsorarea unor sporuri sau indemnizatii.
Finantistii nu se lasa
Functionarii de la Finante, printre cei mai vehementi oponenti, de-a lungul timpului, ai masurilor luate de guvernanti, prin care le erau afectate veniturile, se declara din start impotriva reducerii sporurilor salariale. Ei sint constienti ca primele vizate de aceasta masura vor fi salariile de merit, de 15 la suta din salariul de baza, pe care, in prezent, le ridica circa 20 la suta dintre angajatii Fiscului bacauan. „Noi si asa, de ceva ani, nu mai primim nimic pentru orele suplimentare pe care le-am tot prestat! Acum, vor sa ne anuleze si celelalte drepturi salariale. Se aude ca vor sa ne anuleze si primele de vacanta, desi stiu ca e neconstitutional acest lucru, la fel ca in cazul pensionarilor carora le interziceau sa mai aiba un serviciu, pe linga pensie”, a declarat Iulian Cerbu, liderul finantistilor bacauani.
Cu ochii pe negocierile dintre sindicate si Guvern
Reducerea sistemului de sporuri si prime ar putea afecta veniturile specialistilor din agricultura cu circa un sfert din cuantumul actual. Masurile nu s-au aplicat, dar salariatii care beneficiaza de aceste sporuri se asteapta la orice, in contextul in care Guvernul cauta noi mijloace pentru a mai face rost de niste bani la buget. „Ordonanta de urgenta pentru eliminarea sporurilor si indemnizatiilor personalului bugetar se afla inca in proiect – spune liderul sindicatului salariatilor din Consultanta Agricola din Bacau, Arnold Radu. De aceea, mai avem ceva ragaz sa discutam consecintele ei, lucru pe care l-am si inceput la nivelul federatiei sindicale de care apartinem. Rezultatele se vor vedea in scurt timp”.
In aceeasi situatie, adica de asteptare, se afla si salariatii din sistemul institutiilor fiscale, de sub umbrela Directiei Generale a Finantelor Publice. „Tot ceea ce stim acum – ne-a declarat purtatorul de cuvint al institutiei, Adrian Anghel – este ca aceste masuri sint in discutie intre sindicatele din sistemul nostru si reprezentantii Executivului. Asteptam, si noi, concluziile acestor negocieri si atunci vom sti unde ne aflam”.
Madalina ROTARU, Laura HUIBAN, Claudiu TANASESCU, Florentin RADU, Petru DONE
alegator 2008 a zis
nu trebuie exagerat inca
salar de merit, premii, ore suplimentare nu iau toti bugetarii dintr-o institutie de regula 15% si de regula ei sunt acceeasi, sefii si carcotasii lor
hai sa traiti bine
n-ati vazut cazul de la prefectura pe lista erau vreo 16 persoane si sunt vreo 50 de toti dupa saitul lor
adevarul ca vom pierde si noi muritorii de rand, dar cel mai tare vor pierde ei, daca se va hotara asta pana la urma. sau poate vor gasi ei o solutie ca sunt sefi sau pana la urma o sa ne tai la toti cate putin din salarii venitutri si se va face economie
? a zis
cum zicea geoana?!de maine?
tas a zis
halal guvern ; cred ca o sa cadem in haos ; astia habar nu au de nimic; cred ca in astia patru ani o sa ajugem la nivelul anului 1996 ….
smokyy a zis
vor performanta in invatamant?iei salariul d merit si gradatia d la profesorii care se implicau, aduceau premii in scoala, mergeau p banii lor la concursuri in afara localitatii, publicau articole, faceau pregatire neremunerata cu elevii pt bac… egalizezi ca-n comunism: nimeni nu va mai face nimic, pt ca efortul nu va fi recompensat.
MISU a zis
Pentru Smokyy
Profesorii nu isi fac, de regula, treaba la ore si parintii sunt nevoiti sa dea banii grei pentru a le asigura copiilor un nivel corespunzator de pregatire.
De multe ori, cei care nu fac pregatire sunt taxati la note comparativ cu cei ce fac pregatire cu profesorul cu care fac ore.
Sistemul de invatamant este, cu mici exceptii, depasit, nu face decat sa fac din elevi cetateni umili in loc sa-i pregateasca pentru viata.
O reforma este necesara.
mai draga a zis
Iesiti in strada, daca aveti curajul, de revolutie pe care sa nu o fure nimeni, de asta avem nevoie, nu de plansete si de carcoteli. Ras tot ce e putred, abia dupa aia mai putem spera la ceva bun. Anarhia sau asa ceva salveaza Romania. Politicieniii sunt toti dupa ciolan, cum de naiba nu ati vazut pana acum? Ia sa nu mai merga nimeni la vot , sa vedem dupa aia ce fac muistii astia.
profetul a zis
Reducerea cheltuielilor de personal din sistemul de învăţământ e o gogoriţă pe seama căreia se tot face tam, tam, tam … pentru a se abate atenţia opiniei publice de la incapacitatea actualei coaliţii de a guverna. Vedem cu toţii că guvernul lucrează: „azi vă dau, mâine vă iau … bani” şi aşa dascălii o să rămână cu buzele umflate.
Bine ar fi dacă s-ar învăţa odată minte cadrele didactice şi nu ar crede toate minciunile electorale ce li se tot promit. Oricum au acum ocazia să-şi dea seama de adevărata faţă a coaliţiei, ce au afirmat în campania electorală şi ce ordonanţe de urgenţă dau odată ajunsi la guvernare.
Vă dau un sfat : …dacă tot vă duceţi în viitor la vot mai votaţi şi cu voi înşivă şi nu votaţi împotriva voastră că de asta vă tot încearcă guvernanţii să vă diminueze veniturile pe termen scurt, pentru că sunteţi fraieri cu diplome, dar …NU CRED CĂ O SĂ REUŞEASCĂ PE TERMEN LUNG.
AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU.