Vineri a avut loc deschiderea celui mai important eveniment organizat anual de Spitalul Municipal de Urgență Moinești – Zilele Medicale, ediția a opta – manifestare ce a reunit specialiști de renume din țară și din străinătate. Evenimentul s-a bucurat de prezența dr. Vasile Cepoi, consilierul prim-ministrului pe probleme de sănătate, a prof. univ. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, dr. Cătălin Copăescu, medic la Spitalul „Delta” București și secretar al Asociației Române de Chirurgie Endoscopică, Vali Petrache, președintele Comisiei de Acreditare a Spitalelor din România, suprefectului Dorian Pocovnicu, a mai multor parlamentari, primari, reprezentanți ai instituțiilor publice și manageri de spitale. Printre invitați s-au remarcat și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, și prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunal, Felix Bănilă.
„Tot ce se întâmplă aici este dovada faptului că un medic, care e și manager de spital, se preocupă intens și de calitatea și nivelul de pregătire a cadrelor medicale, dar și de calitatea actului medical, într-o zonă nu foarte avantajată – a apreciat prof. univ. dr. Doina Azoicăi. Și, cu toate acestea, serviciile din acest spital au ajuns la un nivel european, iar cadrele medicale, stimulate de conducerea spitalului, sunt la curent cu toate noutățile în domeniul medical”. Spitalul din Moinești este printre primele acreditate din țară, a completat dr. Vasile Cepoi: „Ceea ce se întâmplă aici e dovada că nu există spitale marginalizate, subfinanțate, ci că există și spitale bine conduse, chiar în condiții financiare nu foarte bune. În acest spital se vede calitatea serviciilor de la intrare până la ieșire”. În aceiași termeni a vorbit și prof. dr. Cătălin Copăescu, apreciind că Spitalul Moinești este „un pol al chirurgiei laparoscopice încă de la începutul folosirii acestei tehnici minim invazive”. Despre investițiile în spital și despre parteneriatele cu administrația județului pentru realizarea unor noi proiecte a amintit primarul din Moinești, Viorel Ilie. Printre acestea se numără amenajarea unui heliport la Spitalul Moinești, proiect în valoarea de 360.000 de lei, și dotarea Compartimentului Recuperare Cardio-Vasculară – 1,3 milioane lei.
„An de an se fac investiții și schimbările se pot vedea – a adăugat managerul spitalului, dr. Adrian Cotîrleț. Numai în ultimul an s-a făcut upgradarea Blocului Operator și ATI, dar și a secțiilor de Obstetrică Ginecologie și Ortopedie”. Pentru toată această implicare, Universitatea „Vasile Alecsandri” a oferit conducerii spitalului diploma de excelență.
Distincție pentru decanul de vârstă al chirurgilor
La evenimentul de vineri a participat și decanul de vârstă al chirurgilor, dr. Gheorghe Lazăr (91 de ani), care a primit o medalie centenar „dr. Ion Juvara”, ca distincție pentru recunoașterea meritelor. „Sunt dintre cei care au apucat chirurgia eroică – își amintește dr. Gheorghe Lazăr. Era foarte greu pentru că responsabilitatea era enormă. Nu puteai să faci această meserie dacă nu aveai o pregătire excepțională. Această pregătire s-a făcut la școala medicală românească. Am dat toate concursurile posibile, nu concursuri , ci concursuri adevărate. Am venit în acest județ în 1959, pentru șase luni, și am stat până acum”. Diplomă de onoare pentru întreaga activitate a primit și Domnica Mihalache, asistentă medicală la Blocul Operator.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns