Mai multe patrule de la Centrul de Ecologie si Turism Montan (CETM) „Sandru” din Onesti, in frunte cu presedintele Gheorghe Istrate, s-au deplasat zilele trecute in rezervatia naturala „Perchiu”, pentru a verifica modul in care a fost protejata zona, de catre turistii veniti de sarbatori, mai ales dupa ampla actiune de ecologizare din 29 martie, realizata cu 55 de voluntari. „S-a ales praful de munca noastra de ecologizare, asa cum se intimpla an de an, dupa sarbatorile mai importante – a fost concluzia presedintelui CETM «Sandru», Gheorghe Istrate. La o luna de la actiunea noastra de ecologizare, pe care o facem in fiecare primavara, pina la 1 aprilie, indivizi certati cu bunele maniere au pingarit rezervatia (oare pentru a cita oara?). Au taiat arbori, au facut noi vetre de foc, au facut focul in padure si au lasat gunoaie din belsug. Ce inima au acesti indivizi? Ca oameni nu-i putem numi”.
Masuri zadarnice
Pentru a salva si a proteja ce se mai poate din rezervatia „Perchiu” au fost luate mai multe masuri, incepind din 2005, cind, prin Conventia nr. 5210/26.05.2005, custode a devenit Ocolul Silvic Livezi, din cadrul Directiei Silvice Bacau. S-a intocmit un plan de management, conform Legii 462/2001, a fost angajat un paznic (un padurar), s-au amplasat cosuri de gunoi si panouri avertizoare, iar CETM „Sandru” a realizat doua marcaje turistice, in iulie 2007.
„Toate aceste masuri au fost insuficiente, pentru ca fiecare face legea care-i convine si pentru ca unii, din interese obscure, doresc sa dispara aceasta rezervatie – ne-a spus Gheorghe Istrate, presedintele CETM «Sandru». Rezervatia este supusa unui tir prelungit din partea localnicilor si a posesorilor de proprietati, care ar trebui sa fie obligati sa respecte legea. Eforturile noastre sint zadarnice, in cazul in care comunitatea locala nu doreste sa existe un punct de atractie turistica in zona. Pot exista si 100 de custozi si paznici, dar, daca nu se dau amenzi usturatoare pentru raufacatori, atunci muncim degeba. Clubul «Sandru» se va implica in masura puterilor financiare si umane de care dispune, pentru ca noi dorim sa pastram ceea ce se poate. Noi ne dorim ca aceasta oaza de verdeata si frumusete sa fie perpetua, iar voluntariatul nostru sa fie recunoscut de comunitatea locala si sa fim sprijiniti in acest sens. Dorim ca presa sa ne ajute, asa cum a facut-o si pina acum, si sa traga un semnal de alarma, precum ca o rezervatie naturala este in suferinta, din cauza influentei antropice de tip barbar, facuta de locuitorii Onestiului. Noi ne dorim locuri curate si oameni cu sufletul curat !”.
550 de specii sub bocancii (ne)civilizatiei
Conform precizarilor facute de Gheorghe Istrate, presedinte al CETM „Sandru”, rezervatia naturala „Perchiu” are un regim special, cu o biodiversitate de silvostepa, asemanatoare cu cea din sudul Podisului Moldovenesc. Este o oaza de silvostepa, in plin sistem subcarpatic-forestier, in care au fost depistate peste 550 de specii de plante, printre care stejarul pufos, ruscuta de primavara, saschiul, zada, deditelul, lacramioara salbatica si sapte specii de orhidee. Toate acestea sint periclitate nu doar de turisti, ci si datorita altor factori antropici (determinati de actiunile oamenilor), iar distrugerile sint aproape ireversibile. „In timp, au fost alungate aproape toate animalele salbatice; doar citeva pasari mai cuibaresc aici – ne-a mai precizat Gheorghe Istrate. Amplasarea crucii pe dealul Perchiu, releele si constructiile aferente, drumurile facute de ATV-uri si alte mijloace de transport, pasunatul intensiv, turismul haotic si taierile abuzive de arbori si arbusti sint doar citeva cauze care au dus la degradarea continua si sigura a rezervatiei”
Lasă un răspuns