Duminica este motiv de bucurie pentru doamne si domnisoare. Se daruiesc flori, se fac cadouri, se venereaza femeia. Sarbatoarea de 8 Martie este asteptata cu multa nerabdare, deoarece in aceasta zi ele stiu ca vor fie rasfatate cu flori, cadouri, cine romantice, felicitari si mesaje. In aceasta zi barbatii sint exceptional de amabili si atenti fata de reprezentantele sexului frumos, ceea ce le face pe femei sa-si doreasca un 8 Martie in fiecare zi. Le omagiem atit pe femeile din viata noastra de familie, dar si pe toate celelalte. Din rindul acestora din urma, vi le prezentam pe unele dintre doamnele Bacaului care au reusit in viata si chiar ne conduc. Opiniile lor despre locul pe care il ocupa in societate si despre resorturile succesului le puteti afla in rindurile care urmeaza.
„Sint perseverenta”
Elena Mitrea este singura femeie parlamentar de Bacau. „Activez intr-o lume a barbatilor, dar femeile trebuie sa lupte pentru egalitatea de sanse. O lume cu mai multe femei in politica, in viata sociala, in economie, va fi cu siguranta o lume mai buna. In spatele carierei mele sta perseverenta si am fost aleasa pentru ca am un trecut fara umbra si am fost o luptatoare toata viata. Imi doresc sa ameliorez situatia celorlalti oameni si de aceea imi aplec atentia mereu in jurul meu”, a spus senatorul de Bacau.
„Cu toate miscarile feministe, traim tot intr-o lume a barbatilor”
Un exemplu de finete, de sensibilitate si de eleganta, directorul Directiei Judetene de Statistica Bacau, Eugenia Harja, contrasteaza prin perseverenta cu care si-a urmarit cariera profesionala. A fost si ramine o femeie de succes, dar spune ca datoreaza aceasta in primul rind sotului, care a avut puterea sa o inteleaga in atitea momente in care s-a impartit intre casa, institutie si universitatea in care a pregatit generatii de studenti. „M-a incurajat sa ma dedic unei activitati pe mai multe planuri – spune Eugenia Harja.
Ce s-ar fi intimplat daca as fi trait numai in tensiuni casnice? Astfel, in spatele unei femei de succes se poate spune ca sta, de regula, un barbat”. Eugenia Harja a trait, de cind a pus piciorul in biroul de director adjunct al Directiei de statistica, acum citava vreme in urma, mai ales intr-o lume a barbatilor. „Se vorbeste de miscarile feministe, dar eu cred ca traim
tot intr-o lume a barbatilor – spune directorul institutiei bacauane. Cind am inceput sa avansez in cariera, eram chiar singura intre colegii de la Institutul National de Statistica. Sigur, situatia s-a mai schimbat, multe femei au aparut in posturi cheie si au un cuvint de spus. Oricum a fost sau ar fi, eu nu m-am simtit deloc timorata intre barbati, cu atit mai putin inferioara. E un fel de atitudine care cred ca face parte din constructia interioara a omului. De ce sa fii timida, cind te poti baza pe fortele proprii? Barbatii au alt fel de a rezolva problemele, dar si femeile se pot impune si pot deveni profesioniste de succes”.
„Tatal meu a fost cel care m-a sustinut mereu”
Doina Melinte, marea campioana olimpica, mondiala si europeana, a muncit din greu pentru a se realiza in viata. Dupa cum declara actualul director al Directiei pentru Sport a Judetului Bacau, punctul de cotitura a venit atunci cind a decis sa se apuce de atletism, desi mama domniei sale avea ceva rezerve in acest sens. „Tata, Dumnezeu sa-l odihneasca!, a fost cel care m-a sustinut constant si caruia ii datorez cariera pe care am avut-o in atletism. Datorez parintilor mei caracterul puternic pe care il am acum”, a mai spus Doina Ofelia Melinte. Majoritatea directiilor de sport din tara sint conduse de barbati, dar exista si cazuri precum cel al Directiei bacauane in care femeia este sef. In ce priveste acest aspect, Doina Melinte este de parere ca „femeia este egala cu barbatul. Poate il si depaseste. Sint lucruri pe care o femeie le face in plus fata de barbati. O femeie are mai mult spirit de organizare, de observatie, de echipa. Pe scurt, are alti ochi decit ai barbatului”, a conchis marea atleta.
Cultura bacauana, condusa de femei
In domeniul cultural bacauan, doamnele detin majoritatea functiilor de conducere. Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” Bacau este condusa de Gabriela Muraru, directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” este Silvia Iacobescu, iar conducerea Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” este asigurata de Gabriela Gurau. Iar redactorul – sef al Revistei de cultura „Ateneu” este Carmen Mihalache. Doamnele care tin friiele institutiilor de cultura din Bacau contrazic zicala ca in spatele unei persoane de succes sta in mod obligatoriu altcineva si spun ca orice femeie bine pregatita profesional, care isi valorifica sansele in viata, poate ajunge in posturi de conducere.
„In spate nu e nimeni, iar in fata sint eu, subliniaza Gabriela Gurau. In spate sint cei peste zece ani de activitate in institutia pe care o conduc in prezent, educatia, diplomele pe care le detin si pe care alte persoane le-ar obtine de regula la finalul carierei.
Cred ca educatia m-a recomandat in functia de director”. Silvia Iacobescu spune ca nici ea, nici reusita sa profesionala nu se datoreaza unui barbat de succes care sa-i inlesneasca accesul in
postul de conducere. „In spatele meu se afla familia, care m-a ajutat sa-mi pot indeplini si atributiile de femeie. Incerc sa rezolv cit de bine pot si indatoririle de sotie, fiica si de specialist in domeniul meu”, subliniaza directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.
Gabriela Muraru marturiseste ca in viata profesionala nici nu a sustinut-o cineva, dar nici n-a impiedicat-o nimeni sa-si faca meseria.
„Tot ce s-a intimplat in viata mea profesionala a fost prin munca mea si datorita unor conjuncturi bune. Este de datoria unei femei sa incerce sa reuseasca, sa accese diferite oportunitati. N-am fost niciodata complexata ca sint femeie, pentru am vazut care sint
atuurile noastre, ne implicam mai mult si sint mai muncitoare. Eu cred ca barbatii si femeile sint diferiti, dar nu inferiori unii altora”.
Intr-o lume a barbatilor
Directoarea Bibliotecii Judetene „Costache Sturdza” este de parere ca societatea româneasca este excesiv de traditionalista si ca inca putem spune ca este o lume a barbatilor. „In factori de decizie sint numai barbati, in relatiile profesionale interactioneaz in majoritate cu barbati”, observa Gabriela Muraru. Directoarele celor doua complexuri muzeale spun insa ca in institutiile de cultura sint mai curind lumi ale femeilor si ca in arheologie sau in stiinte femeile si barbatii au aceleasi drepturi. „Tine numai de noi sa schimbam aceasta mentalitate, sa traim pe picior de egalitate”, a conchis directoarea Complexului Muzeal de Stiintele naturii „Ion Borcea” Bacau.
Prinse in lumea barbatilor
Raspunsuri prompte, chiar daca partial diferite, au venit si de la „detinatoarele friielor” Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, cms sef Iuliana Romaniuc si ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, director adjunct, componenta adulti, Daniela Titaru. Iuliana Romaniuc crede ca reciproca, in cazul zicalei „in spatele oricarui barbat puternic se afla o femeie”, este perfect valabila. „Fara doar si poate! Conteaza enorm, in orice aspect al vietii, sa ai pe cineva care sa te sustina”, a declarat comisarul Garzii de Mediu Bacau.
Daniela Titaru ne spune, insa, ca „in ceea ce ma priveste, in spatele meu, daca ar fi sa ma consider puternica, stau intotdeauna ambitia, motivatia si sentimentul ca cei care-mi sint foarte dragi sint mindri de mine”. La intrebarea „considerati ca activati intr-o lume a barbatilor”, raspunsurile au fost categoric „da” de ambele parti. „De cind ma stiu, traiesc 80% intr-o
lume a barbatilor”, zice Iuliana Romaniuc, in timp ce, Daniela Titaru spune, la rindul ei, ca da, traim inca intr-o lume patriarhala. „Imi place in lumea barbatilor, doar ca as vrea mai multa echitate. In plus, intr-o lume condusa de barbati, avem numeroase avantaje, mai multe chiar
poate decit daca am trai intr-o lume a femeilor”, este de parere directorul adjunct al DGASPC Bacau.
Afacerista si primarita
Floarea Ivanof, primarul orasului Tirgu Ocna, spune ca in spatele unei femei care ajunge intr-o functie publica stau multe eforturi, sacrificii si renuntari, „de cele mai multe ori necunoscute celor de linga noi. Au fost momente peste care am reusit sa trec avind alaturi o echipa de colaboratori care m-a sprijinit in permanenta si carora le multumesc. Am lucrat ani de zile in domeniul afacerilor, dominata de barbati puternici, dar acest aspect n-a fost deloc frustrant pentru mine. Dimpotriva, m-am simtit egala si chiar protejata de catre acestia, mai ales ca si eu mi-am respectat intotdeauna partenerii de afaceri. Celor care vad in femeie doar sexul slab le pot spune ca incearca chiar ei sa isi acopere propriile slabiciuni. Ramin la convingerea ca in spatele fiecarui barbat puternic exista o femeie puternic”, ne-a spus Floarea Ivanof.
Laura HUIBAN, Petru DONE, Marius AMBROZIE, Claudiu TANASESCU, R.D. BUSNEA
Lasă un răspuns