Guvernul Japoniei a acordat Republicii Moldova un grant de două milioane de dolari pentru zona post-conflict transnistrean, proiect în care este cuprinsă și tabăra de conciliere de la Montana.
Petru DONE
Circa 350 de moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului, din zona de conflict transnistrean, elevi, părinți și profesori, se vor afla timp de o lună, în serii de câte șase zile, la Pensiunea Montana, din Slănic Moldova. Acolo a fost deschisă așa-numita „Școală de conciliere”, cu activități dedicate tocmai persoanelor din zonele de conflict, practic o tabără organizată în baza proiectului „Participare comunitară în Regiunea Post-Conflict”, finanțat de guvernul Japoniei cu aproape două milioane de dolari, prin Banca Mondială. Este vorba de un grant oferit de Fondul pentru Dezvoltare Socială a Japoniei, după ce la acesta a aplicat Fondul de Investiții Sociale din Republica Moldova (FISM).
Prima serie, de 70 de moldoveni, a și sosit în tabăra de la Montana. „Ne axăm în special pe activități de comunicare – spune reprezentanta FISM, Tatiana Socolov, managerul grantului. Sunt vorbitori și de limba română, dar și de limba rusă. Organizăm, aici, activități-punte, de stabilirea unor legături trainice și civilizate, pașnice, între oameni, între copii în special, dar și între maturi sau maturi și copii, pentru că aici vin și copii, dar și părinți și pedagogi. Copiii sunt elevi, majoritatea din clasele a șaptea, până la clasa a noua, și au fost selectați după participarea în diferite competiții sportive foarte serioase, organizate în Republica Moldova. Astfel, ei sunt învingătorii din competiție, din care au câștigat această posibilitate de a veni la Slănic Moldova.” La competiții au participat comunitățile care au implementat diferite proiecte de infrastructură cu bani din grantul oferit de Japonia. Au fost un concurs de trântă, altul de șah, dar și alte competiții derulate prin organizarea de activități utile societății, cum ar fi deprinderea de abilități în activitatea de secretariat. Unii s-au întrecut în proiecte din domeniul foto-video. S-au oferit diferite premii, dar premiul cel mare este chiar excursia educativă la Slănic Moldova.
Se lucrează pe trei ateliere, fiecare dedicat separat elevilor, părinților și profesorilor, dar sunt și activități comune: prezentarea localității în care au venit, concursuri sportive, excursii și drumeții, acțiuni care unesc oamenii, care îi fac să fie mai receptivi.
„Grantul japonez – a mai spus Tatiana Socolov – a fost câștigat greu, în mai mulți ani în care fundația moldoveană a sensibilizat lumea, a venit cu propuneri de proiecte și am aplicat pe Fondul Japonez pentru Dezvoltare Socială. Noi, în Republica Moldova, am constituit o echipă a Fondului de Investiții Sociale și am aplicat la proiectele din Japonia. Astfel, am obținut două milioane de dolari, bani pentru proiecte de infrastructură. Au fost identificate, în diferite localități, necesități stringente, ca renovări de drumuri, construirea de școli, grădinițe, apeducte, gazoducte. Au fost create centre vocaționale și a fost inclusă și tabăra de la Slănic Moldova, care este, în fapt, o școală de consiliere.”
Lasă un răspuns