– prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la șase milioane de euro u angajații respectivi furau din anul 2009, iar persoanele reținute au fost duse pentru audieri la DIICOT Târgu Mureș
Ramona IONESCU
Județul Bacău, alături de alte 25 de localități din țară a făcut obiectul unor percheziții domiciliare și la sediile unor firme și a unei societăți de asigurări suspectate de evaziune fiscală. Polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Târgu Mureș și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Târgu Mureș spun că prejudiciul este estimat la șase milioane de euro. Perchezițiile s-au desfășurat în București și în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița, Brăila, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. Procurorii fac cercetări față de persoane cu atribuții de conducere și angajați ai unei societăți de asigurări, precum și față de reprezentanți ai unor societăți comerciale, care sunt suspectați ca au constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor și a impozitelor aferente unor drepturi salariale.
Venituri salariale suplimentate
„Modul de operare este unul inedit – se arată în comunicatul emis de DIICOT – constând în acordarea disimulată a unei părți din drepturile salariale lunare, inițial prin încheierea de către angajator a unei polițe formale de asigurare de viață colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii polițelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare, de «răscumpărarea clauzei suplimentare» și, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurator direct în conturile angajaților – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăți ca fiind parte din veniturile salariale”. După reținerea unui comision de aproximativ zece la sută din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaților, cu o frecvență lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale și în același timp o modalitate de sustragere de la plata contribuțiilor aferente salariilor acordate. Prin metoda aplicată, salariații primeau o parte din indemnizația lunară cu eludarea plății taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de zece la sută, către asigurator. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la șase milioane de euro, aferent activității infracționale desfășurate pe o perioadă de șapte luni, perioada de săvârșire a infracțiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009. În urma perchezițiilor, 44 de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Târgu Mureș.
Lasă un răspuns