Ceea ce mi se pare remarcabil este faptul ca, odata cu premiera piesei „Petitoarea” – dupa scenariul si in regia lui Mihai Serghei Todor si scenografia Clarei Daranga – Teatrul „Bacovia” pune in valoare un potential artistic pe care pina mai ieri nu-l puteam banui. Exclusiv tinara, trupa sare peste stilul oarecum intepenit si ruginit al manierei traditionale de interpretare, lasind loc liber actorului sa-si valorifice, din plin, talentul si imaginatia.
„Petitoarea” este un spectacol in cheie „commedia dell’arte”, in care textul scris este respectat la litera miscarea actorilor fiind riguros desenata si controlata, iar relatiile stabilite cu precizie matematica. Reprezentatia are tonalitate de comedie spirituala, e colorata, satira curge neingradita, umplind scena cu personaje, situatii, replici vivante, tumbe, peste care se insinueaza o pofta nebuna de joc si de joaca. Experienta regizorului confera jocului actorului o aura de stralucire, de firesc si o infinita capacitate de inventivitate. Spectacolul curge intr-un allegro vivace, cu racorduri contemporane destul de evidente. In fond, totul se invirte in jurul „surprinzatoarelor aventuri amoroase de la Hanul lui Brighella”, dezvoltate cu un aplomb bine echilibrat. Notabil este faptul ca personajele feminine nu mai sint niste domnisorici fandosite in cautare de mariaj, ci femei aprige, bataioase, pline de umor si de viata. O petitoare navalnica incearca a le cola cu niste barbati, inversind raporturile traditionale.
In rolul petitoarei, Florina Gazdaru e cuceritoare prin prospetime naturala si inteligenta scenica, iar Adriana Parvu compune o Colombina intens colorata, de un comic debordant. La rindul lor, Daniela Vrinceanu (Clarice) si Alina Simionescu (Beatrice) sint de o vitalitate izbitoare, subtile in nuante si intr-o alonja comica de buna plasticitate. Stefan Ionescu probeaza o emotionanta simplitate, cu care isi investeste personajul Brighella, intr-o evolutie de evidenta acuratete si concentrare, iar Cristian Todica isi poarta travestiul cu un haz viu colorat, subliniind cu subtilitate avaritia lui Pantalone. Bogdan Buzdugan (Trappola) contribuie decisiv la ritmul alert al scenelor in care apare, cu o comicitate mai mult decit agreabila. Foarte voluntar, cu mari disponibilitati de improvizatie comica, Dumitru Rusu, in rolul Capitano. In roluri secundare, Iustin Ciuche (Trubadurul), Matei Bogdan (Zanni), Stefan Alexiu (Vinzatorul), Simona Nica (Curtezana) si Anca Bucsa (Ghicitoarea) dau savoare comediei, aducind o nota de prospetime si tinerete unui ansamblu in care placerea jocului se simte si se transmite imediat publicului.
Vasile PRUTEANU
carmen a zis
dupa 25 de ani am venit din nou sa vad un teatru bun ,ca la varsta de 18- 19 ani, cand liceul V.Alecsandri ne obliga mereu sa mergem la teatru, si din nou am retrait frumusetea in primul rand a teatrului Bacovia care l-am privit cu aceiasi ochi din adolescenta iar in al doilea rand m-am putut bucura alaturi de familia mea sa vedem un teatru care ne-a incantat sufletul si ne-a adus tineretea pe chip. Cu toate ca la Moinesti nu avem teatru imi promit ca voi renaste ca pasarea pheonix si voi mai merge sa vad multe piese de teatru ca pe langa teatru am mers o viata si vorba sotului ” teatru am facut toata viata” si va blestem pe cei care ati fost la teatru si nu mai vreti sau nu mai puteti sa ajungeti din comoditate! A fost supeb ! Salutari petitoarei!