În cel mai recent proiect al Asociației „Oblio” desfășurat în Bacău, membrii i-au avut drept invitați pe partenerii belgieni. Voluntarii din ambele tabere au avut ocazia să se cunoască și să aprofundeze prin intermediul activităților desfășurate, cât mai multe informații legate de tradiția, cultura și muzica țărilor partenere.
Ramona IONESCU
Timp de o săptâmână, 19 tineri români și belgieni au derulat în Bacău proiectul „Respect pentru natură – respect pentru viață”, finanțat de Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acțiune, secțiunea „Schimb de tineri”. Proiectul s-a derulat în satul Trebeș din comuna Mărgineni. Voluntarii au parcurs o probă de ecoturism, făcând drumeții și ecologizând zona, dar au învățat totodată să acorde primul ajutor în caz de urgență. „Ei au fost puși în fața unei situații practice – declară Liliana Adochiței, coordonatorul proiectului – dar au demonstrat că știu și teorie prin rezolvarea celor zece cerințe referitoare la acordarea primului ajutor. De asemenea, fiecare echipaj a primit câte un sac menajer și mănuși de unică folosință și au igienizat cătunul Dubas”.
Voluntarii au construit o ambarcațiune contra cronometru și au traversat un lac cu ea. La fel de solicitantă a fost și proba de parcurs aplicativ ce a constat în parcurgerea unui traseu cu obstacole ce presupune traversarea în echilibru, trecerea peste obstacole, cățărare, cursă de greutăți. De asemenea, o altă probă care a solicitat interes a fost cea de supraviețuire. „Echipajele au montat corturi – spune Adochiței -, au adunat lemne pentru foc și au preparat mâncare. Fiind vorba de un proiect european, fiecare echipaj a organizat o demonstrație artistică, dar și una culinară. Românii au pregătit pentru partenerii belgieni sărmăluțe cu mămăligă și plăcinte poale-n brâu, iar belgienii au învățat să facă mămăligă”. Fetele din Belgia au fost costumate în portul tradițional românesc și invitate să danseze pe muzică moldovenească.
Seară belgiană
În cadrul „Serii belgiene”, voluntarii străini au pregătit mâncare tradițională belgiană și au făcut mai multe jocuri specifice cercetașilor împreună cu tinerii români. Participanții la proiect au avut o întâlnire și cu reprezentanții Prefecturii Bacău, după care au vizitat Bisericile „Precista” și „Sfântul Nicolae”, iar în Parcul Cancicov au desfășurat activități cu tinerii de la școala de vară din cadrul Asociației „Oblio”. „A fost o experiență unică – a declarat Radu Boca, unul dintre participanți. Am realizat că oamenii sunt aproape la fel pretitundeni și că fac aceleași chestii, însă, totuși ei rămân unici”. De partea cealaltă, voluntarii belgieni au rezumat că proiectul a fost frumos, distractiv și educativ. „Am constatat că românii sunt primitori, distractivi, imaginativi și Romănia este frumoasă – spune Martin Morati, liderul grupului belgian. Mi-a plăcut Bacăul și mi-ar face plăcere să revin în aceste locuri”.
Lasă un răspuns