Guvernul a aprobat normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta. Hotarârea de Guvern prevede ca modul de acordare a tichetelor se stabileste prin regulament de ordine interioara de angajatorii care au obtinut în anul fiscal anterior profit sau venit, împreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii angajatilor. „Cred ca aceste tichete sint o sansa reala si pentru turismul romanesc si pentru romani” – spune vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania – Regiunea Nord-Est, Dumitru Nanescu, directorul general al Inter-Tour Bacau, care este si vicepresedinte al Patronatului din Turism si Alimentatie Publica Bacau.
Partile stabilesc de comun acord numarul salariatilor care pot primi anual tichete de vacanta si nivelul sumelor care se acorda anual salariatilor sub forma tichetelor de vacanta tinind seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor, dar si categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanta.
Conform actului normativ adoptat, contractele pentru achizitionarea tichetelor de vacanta, care se vor încheia între angajator si unitatile emitente, trebuie sa cuprinda necesarul estimat anual de tichete de vacanta, pretul imprimatului reprezentind tichetul de vacanta al livrarii acestuia, informatii cu privire la unitatile afiliate la care beneficiarii pot folosi tichetele de vacanta si conditiile privind responsabilitatea partilor si rezilierea contractului.
Tichete nominale, nu la purtator
Potrivit hotaririi adoptate, angajatii care primesc tichete de vacanta nominale sint singurele persoane îndreptatite sa utilizeze tichetele de vacanta în perioada mentionata pe acestea. Beneficiarilor le este interzis sa comercializeze tichetele de vacanta în schimbul unor sume de bani, sa primeasca un rest de bani la tichetul de vacanta, în cazul în care suma corespunzatoare solicitata este mai mica decit valoarea nominala a tichetului de vacanta sau sa utilizeze tichetele pentru achizitionarea altor servicii decit cele prevazute de lege. În ceea ce priveste contractele care se încheie între unitatile emitente care pot desfasura activitatea specifica de acordare a tichetelor de vacanta si unitatile afiliate, actul normativ prevede ca unitatile emitente au obligatia ca înainte de încheierea contractelor sa solicite unitatilor afiliate licenta de turism în cazul agentiilor de turism si certificatul de clasificare, în cazul structurilor de primire turistice si ca acestea încheie contracte numai cu unitatile afiliate care detin licenta de turism sau certificat de clasificare conform Ordonantei de Urgenta nr. 58/1998, dupa caz, emise de Ministrul Turismului si care sint valabile la data încheierii contractului. Lista unitatilor turistice autorizate (conform Ordonantei de Urgenta nr. 58/1998) se posteaza de Ministerul Turismului pe site-ul oficial al institutiei.
Obligatoriu cazare
Pachetul de servicii turistice care poate fi achizitionat pe baza tichetelor de vacanta poate cuprinde servicii de cazare, alimentatie publica, transport, tratament balnear, agrement. Continutul minim al pachetului de servicii turistice contine obligatoriu servicii de cazare, cu conditia sa cuprinda cel putin o noapte de cazare. Actul normativ mai cuprinde si reglementari privind elementele înscrise pe imprimatele reprezentind tichetul de vacanta, încadrarea bugetara a capitolului „Tichete de vacanta” în bugetele de venituri si cheltuieli ale angajatorilor, precum si cuantumul amenzilor pentru contraventii.
Lasă un răspuns