Zece deputati si senatori din Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal (PNL) au depus, spre dezbatere si adoptare in Parlament, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, modificata prin Legea nr. 32/2007 privind Cooperativele Agricole. Deputatul bacauan Mihai Banu, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL, este coautor al acestui proiect. Proiectul a fost inaintat Senatului.
Parlamentarii liberali cred ca modificarea acestei legi se impune pentru armonizarea ei cu realitatile momentului actual si cu cerintele potentialilor membri cooperatori. In fapt, initiatorii proiectului propun majorarea procentului de participare a cooperatorilor la capitalul social al cooperativei. „Deoarece sintem in faza constituirii cooperativelor – spune Mihai Banu -, iar increderea taranilor in aceasta forma de organizare este deplorabila, consideram ca procentul de participare la capitalul social trebuie sa creasca de la 20 la 33 sau chiar la 50 la suta. Aceasta, in conditiile in care trebuie sa existe un lider care trebuie sa detina cifra de control intr-o asemenea organizatie. Dar, putem lasa si la dispozitia adunarii generale a cooperatiei agricole modificarea acestui procent”.
Autorii proiectului cred ca modificarile trebuie facute in asa fel incit drepturile si obligatiile membrilor cooperativelor agricole sa fie egale pentru fiecare parte sociala si considera ca numarul de voturi pentru fiecare membru cooperator trebuie sa fie direct proportional cu partile sociale de care acesta dispune. Initiatorii proiectului mai spun ca pina la consolidarea unei cooperative agricole se fac multiple majorari de capital social, cu mari costuri pentru publicarea de anunturi in Monitorul Oficial si cred ca modificarea capitalului este suficient de inregistrat in Registrul membrilor cooperatori sau intr-un registru al partilor sociale. Legea cooperatiei agricole stabileste cadrul legal al organizarii si functionarii cooperatiilor agricole.
Capitalul social al cooperativelor agricole de gradul intii este de 500 de lei, ceea ce ofera posibilitatea infiintarii de cooperative si de persoanele care dispun de un capital mai mic. Facilitatile fiscale acordate de stat cooperativelor agricole sint scutirea de la plata impozitului agricol pentru primii 5 ani de la constituire, accesul la subventii si la fondurile publice, precum si la fonduri externe prevazute în programul de sustinere a agriculturii României,scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de tractoare, masini si utilaje agricole, echipamente de irigat etc. Cooperativele agricole sint recunoacute si asimilate ca grupuri de producatori, pentru a beneficia de toate drepturile prevazute de legislatia in vigoare. Cooperativele agricole contribuie la dezvoltarea rurala prin crearea de noi locuri de munca si angajarea tinerilor intr-o forma de activitate organizata.
Lasă un răspuns