Absolvenții promoției 2013 care nu-și găsesc un loc de muncă timp de două luni pot opta pentru primirea de indemnizație de șomaj.
Condițiile cerute sunt ca absolventul să nu urmeze o formă de învățământ la data solicitării dreptului și să nu realizeze venituri ori eventualele venituri obținute din activități autorizate potrivit legii să nu depășească valoarea indicatorului social de referință, respectiv 500 lei. Facilitatea îi vizează deopotrivă pe toți tinerii care au absolvit o formă de învățământ – gimnazial, liceal, postliceal, profesional, special sau universitar – în 2013, la oricare dintre instituțiile de învățământ de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.
Pentru aceasta, va trebui depusă o solicitare la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău. Indemnizația de șomaj se acordă pentru o perioadă de șase luni și este în valoare de 250 lei. „În prima jumătate a acestui an – spune Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău – 61 de absolvenți și-au găsit un loc de muncă, angajatorii beneficiind de subvenții din partea statului. În plus, 56 dintre tineri au primit prima de 500 de lei de încadrare plătită de stat, întrucât s-au angajat înainte de expirarea celor șase luni de șomaj acordat proaspeților absolvenți care nu-și găsesc de muncă”.
Indemnizația de 250 de lei poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură data, pentru fiecare formă de învățământ absolvită. În plus, absolvenții care se înregistrează în evidența agenției ca persoane în căutarea unui loc de muncă, pot și beneficia de servicii gratuite de mediere a muncii, de informare și consiliere profesională sau de asistență și consultanță pentru începerea unui activități independente, precum și de servicii gratuite de formare profesională. Alte beneficii ale absolvenților pot fi prima de încadrare ca absolvent (500 lei), dacă se angajează în interval de 12 luni de la data absolvirii, prima de încadrare, dacă se angajează la mai mult de 50 km de localitatea de domiciliu (doar dacă este beneficiar de indemnizație de șomaj) și prima de instalare, dacă se încadrează în muncă într-o localitate alta decât cea de domiciliul stabil (se acordă absolventului doar dacă este beneficiar de indemnizație de șomaj). (Florentin RADU)
Lasă un răspuns