O echipă formată din doi arheologi caută rămășițele victimelor comuniștilor de la Penitenciarul – Spital din Târgu Ocna.
Adina PELIN
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, a început din 15 iulie 2013 o nouă campanie de investigații arheologice în Târgu-Ocna. La fața locului a ajuns o echipă de arheologi formată din Gheorghe Petrov, Horațiu Grozea și Paul Scrobotă. Aceștia caută osemintele foștilor deținuți politici, care au decedat în Penitenciarul-Spital de la Târgu-Ocna, pentru deshumarea și identificarea acestora. Intervenția arheologică este autorizată de Ministerul Culturii și se desfășoară cu acceptul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Prima intervenție în cimitirul de lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, aflată în apropierea penitenciarului, a avut loc în luna septembrie 2011. Bilanțul primei zile de săpături din 2013 se rezumă la descoperirea a cinci morminte, dintre care doar trei sunt ale deținuților politici, unul stabilindu-se că aparține unui defunct din perioada în care penitenciarul a funcționat ca ospiciu, iar celălalt este al unui localnic. Cum au ajuns la aceste concluzii, ne-a explicat Gheorghe Petrov, arheolog la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului:
„Poziția în care au fost îngropați nu este una creștinească, au fost pur și simplu aruncați în groapă, câteodată în gropi comune dacă decedau în aceeași perioadă. Am început săpăturile în septembrie 2011, până acum avem șase morminte descoperite, dintre care unul era deranjat. Acolo am descoperit o verighetă cu inițiale și nasturi de la vestimentație. În privința decedaților, foști deținuți politici, în perioada 1950-1954 sunt nominalizate 54 de persoane decedate în penitenciar”. Arheologul Paul Scrobotă a explicat și el cum își dau seama specialiștii din când descoperă morminte de foști deținuți.
„Descoperirile sunt spectaculoase și cumva neașteptate – a declarat directorul Muzeului de Istorie din Aiud, arheologul Paul Scrobotă – deoarece într-o groapă de mici dimensiuni au fost descoperiți cinci morți suprapuși, probabil de la finele anilor ’80, începutul anilor ’90 pentru că am găsit un coșciug în care erau înmormântați bolnavii de la fostul ospiciu. În 2011 am găsit un alt cadavru, cu fața în jos și cu mâinile împreunate. Avem certitudinea că trei sunt deținuți politici pentru că aceștia erau îngropați fără coșciug”. Acțiunea de la Târgu Ocna reprezintă o încercare de recuperare a memoriei și de cinstire a celor care au fost eliminați pentru convingerile lor democratice.
Lasă un răspuns