Patronatele din judetul Bacau, constituite pe linga Camera de Comert si Industrie, membre ale Comisiei Judetene de Dialog Social, au depus propuneri pentru imbunatatirea conditiilor in care isi desfasoara activitatea societatile comerciale. Aceste propuneri vor fi inaintate Parlamentului si Executivului si vor constitui baza pentru modificarea Codului de procedura fiscala anuntata de Guvern. Ce cuprind aceste solicitari ne spun chiar patronatele. Astazi: Patronatul Constructorilor din judetul Bacau.
În contextul crizei economice actuale, constructorii au tinut sa supuna atentiei situatia extrem de grea pe care o au firmele din judetul Bacau. Mai mult de jumatate dintre cele 1.333 de firme din constructii sint în pragul falimentului, fiind obligate sa faca disponibilizari masive de personal, aproximativ 5.000 de salariati. „Aceasta situatie – spune directorul general al patronatului – Mihai Tulbure – este cauzata, în principal, de primariile si institutiile statului care au datorii foarte mari catre firmele din constructii (aproxiamtiv 120 de milioane de euro, care reprezinta circa 25% din cifra de afaceri anuala), generind un blocaj financiar privind atit obligatiile firmelor catre stat, cit si datoriile catre furnizori. Intre cauze se mai numara si programele de investitii pentru anul 2009, care sint mult diminuate sau chiar oprite. De asemenea, sint multe primarii din judet care au scos lucrari la licitatie, fara sa aiba asigurata finantarea, iar firmele crediteaza statul prin plata TVA la facturare si nu la încasare”.
TVA achitat la incasarea facturii
Pentru salvarea firmelor din constructii, s-a propus deblocarea, în regim de urgenta, a fondurilor care reprezinta creante ale institutiilor statului, a primariilor catre mediul privat si plata creantelor catre firmele din constructii. De asemenea, se solicita eliberarea de certificate fiscale pentru firmele care au datorii la stat, dar, în acelasi timp, au de încasat sume de la institutii ale statului, pentru ca firmele sa poata participa la licitatii si sa-si poata continua activitatea. La fel, s-a socilicitat responsabilizarea primarilor, a conducatorilor de institutii, chiar prin raspundere penala în cazul în care nu-si respecta obligatiile asumate prin contract, si modificarea Codului Fiscal în sensul achitarii TVA la încasarea veniturilor si nu la facturare.
Patronat cu 115 membri
Patronatul Constructorilor din Judetul Bacau a fost înfiintat si functioneaza din anul 1996, în scopul reprezentarii, apararii, sprijinirii si promovarii intereselor constructorilor din judet. Patronatul are, în prezent, 115 membri, firme reprezentative din arhitectura si proiectare, constructii civile si industriale, constructii drumuri, constructii metalice, instalatii electrice, instalatii de încalzire, apa, gaz si amenajari interioare. Patronatul Constructorilor din Judetul Bacau este membru al Federatie Patronale Bacau, al Uniunii Nationale a Patronatului Român, fiind inclus în componenta Comisiei de Dialog Social, care functioneaza pe linga Institutia Prefectului din judetul Bacau. Conducerea patronatului este asigurata de Costel Casuneanu (presedinte), adminsitratorul companiei PA&CO International Oituz, Constantin Avram (vicepresedinte), adminsitratorul societatii Consizo Serv Bacau, si de Mihai Tulbure (director general), directoru general adjunct la camera de Comert.
Lasă un răspuns