Omul de afaceri Șterfan Vuza, care deține pachetul majoritar de acțiuni al societății Chimcomplex Borzești (prin SCR – Societățile Comerciale Române), a devenit președintele Consiliului de Administrație (CA) al acesteia. Măsura a fost aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Chimcomplex și este la fel cu aceea luată, tot acum, de acționarii de la altă întreprindere din SCR, Uzuc Ploiești (fabricant de utilaj chimic).
Hotărârile AGA au fost coimunicate pieței de capital, dar nu au fost însoțite de explicații. Se presupune, însă, că Ștefan Vuza, unul dintre cei mai importanți industriași din România, dorește să fie mai aproape de producția realizată în întreprinderile sale.
La Uzuc, omul de afaceri l-a înlocuit în funcție pe Dumitru Coman, care este și director general al Chimcomplex Borzești, dar care a rămas mai departe membru în CA-ul ploieștean. De asemenea, pentru locul ocupat de Ștefan Vuza în CA-ul de la Borzești, a fost revocată din funcția de membru Liliana-Ioana Lupan.
Conform informațiilor transmise pieței de capital, Ștefan Vuza va primi o indemnizație de 15.000 de euro pentru funcția de președinte, în timp ce un membru al CA se poate bucura de numai 2.000 de euro pe lună.
De ceva vreme, de la Borzești a fost promovat pe funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SCR fostul director general al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă.
SCR are în componența sa, pe lângă Chimcomplex și Uzuc, societățile Someș Dej, Iașitex Iași, Cinterom Cluj-Napoca, Nova Textile Bumbac Pitești, Caromet Caransebeș, Contactoare Buzău și Inav București, AISA Cluj-Napoca, A6 Impex Dej și Eurohouse Com Piatra Neamț.
Chimcomplex este una dintre cele mai bune investiții ale SCR, un combinat chimic etalon, important fabricant de produse clorosodice. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 200 de milioane de lei și un profit de aproape 12,3 milioane. Mai mult de jumătate din cifra de afaceri a fost realizată din exporturi.
Ștefan Vuza este, de puțină vreme, și membru al Forumului Investitorilor Români și membru în boardul acestei asociații, care are ca scop să poarte un dialog credibil cu autoritățile statului, în special cu Guvernul, cu instituțiile de care depinde bunul mers al industriei românești. (Petru DONE)
Ion a zis
Probabil vrea sa vanda Chimcomplex
Sau, pentru ca nu are cum sa dea dividend fara acordul bancii (are credit, iar in ctr de credit e un art. ce face referire ca, eventuale dvd nu se pot da decat cu aprobarea bancii), sa „pacaleasca” banca si sa isi traga ceva banuti.
Oricum, la Chimcomplex se fac investitii serioase si e bine sa se vanda cand e pe val.
In curand, daca Oltchim o sa fie luat de un investitor gen Rompetrol, Chimcomplex o sa piarda din piata interna.