• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Actualitate / Meșteșugari, dansuri și cântece populare au „răvășit” Slănicul

Meșteșugari, dansuri și cântece populare au „răvășit” Slănicul

Ziarul de Bacau 23 iulie 2013 2 comentarii

LikeShare

Zeci de artiști de muzică populară și meșteri populari de pe meleaguri băcăuane s-au întâlnit, la finele săptămânii trecute, pentru trei zile de cânt și voie bună, la Slănic Moldova, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Județean de Folclor.

even.slanic 2

Manifestarea, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Primăria și Consiliul Local Slănic Moldova, s-a desfășurat în perioada 19 – 21 iulie, bucurându-se de larga participare, spre satisfacția unui public de asemenea numeros, a unor artiști populari care s-au întrecut în demonstrații de olărit, țesut-cust, împletituri din fibre vegetale, sculptură în lemn, costume și măști tradiționale, instrumente populare, pictură naivă sau încondeiere de ouă. Iubitorii de muzică populară autohtonă s-au putut delecta, în afara Târgului Meșteșugurilor care a fost amenajat pe platoul Cazinoului din Slănic Moldova, cu spectacole susținute, pe tot parcursul celor trei zile de sărbătoare, de ansambluri, grupuri folcorice, formații de dansuri populare și soliști vocali, copii, tineri și adulți deopotrivă din Bacău, Ghimeș-Făget, Tărgăuș, Asău, Solonț – Cucuieți, Oituz, Podul Turcului, Găiceana, Gioseni, Sascut-Sat, Pâncești, Brusturoasa, Sărata, Moinești, Palanca, Hemeiuș, Sănduleni, Săucești sau Faraoani.

Sărbătoarea s-a încheiat duminică, 21 iulie, în aplauzele unui public foarte generos și vădit încântat, cu mulțumirile organizatorilor și promisiunea că tradiția Festivalului va fi dusă, cu aceeași seriozitate, mai departe. „A fost o ediție reușită, roade culese după un an de muncă pentru că, vedeți voi – ne-a spus Florin Zăncescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău – acest festival este concretizarea unor eforturi depuse cu o jumătate de an înainte. Propriu-zis, festivalul începe pe 15 ianuarie, cu etapa de trecere în revistă a formațiilor din județ, pentru ca în luna aprilie să înceapă primele repetiții după un calendar bine stabilit în cea de-a doua etapă. În fine, urmează, până la Festivalul efectiv, etapa de repetiții generale și definitivarea spectacolului de gală în lunile mai – iunie ale anului. Suntem fericiți că, prin acest Festival, reușim să ne îndeplinim scopul, acela de a reface viața culturală tradițională, de a promova și duce mai departe arta tradițională din cele trei zone etnografice ale județului – Bacău, Trotuș și Colinele Tutuovei”. (Mădălina ROTARU)

LikeShare

Din categoria: Actualitate

Reader Interactions

Comentarii

  1. Istorie recenta a zis

    23 iulie 2013 la ora 7:38 am

    Cu sufletele „ravasite” , cu trupurile infometate, cei cinzeci de slaniceni guristi (de la cascatul gurii), au plecat spre case dupa spectacolul final. Impropiu spus case. Sunt apartamentele facute de comunisti, vechi, degradate, unele cu sobe, iar cei cu ceva cheag adunat, cu centrale de apartament. Astazi s-a sfarsit spectacolul. Fiecare o ia din loc pentru un ban. Gradul de ocupare a Slanicului in timpul saptamanii este de maxim 30%, dar sambetele si duminicile urca spre 50%. Cazare scumpa, masa scumpa. O camera dubla are nerusinatul pret de 80- 120 lei pe noapte. O masa obisnuita costa pentru un singur om 25-35 de lei. Este inclusa o bere amara, care desi este in termen, fiind tinuta la caldura , apoi racita sa para buna, iti face ziua si mai amara. Fugi repede, iti propui sa nu mai calci zona. Galateni mari amatori de Slanic, au cautat alte zone. Iubitori de iarba verde, de camping, de manele, de gratar,dar si de betii la nivelul ierbii, focului si dejectiilor din spatele cortului, dupa avertizarea amenzilor propuse , nu mai vin. Au gasit Vrancea, cu Putna ei, Cu Soveja, cu Milcovul. Acolo nu au restrictii inca. La Slanic cine vine o face pentru amintirea vietii care trece. Vine, vede, pleaca. Marea partie de schii promisa v-a trezi din amortire Slanicul. Tu aflat in recesiune vei alege. Aflat la Bacau pui in calcul. 90 km. pentru Slanic, 80km. pentru Piatra-Neamt. O partie la inceput, greu accesibila, situata in spatele complexului Cerdac si cu cimitir in fata la Slanic, ori partie cu toate utilitatile, telegondola, linie moderna de urcare, vizibila, dotata la Piatra. Cazare si masa proasta la Slanic, cazare si masa, pe alese la Piatra. Magazin de primar simplu ce-si zice universal la Slanic, hipermarketuri, McDonalds, KFC, la Piatra. Alegi desigur de departe Piatra-Neamt. Si drumul este mai bun, direct.
    Daca esti si mai pretentios faci 165 km . la Brasov. Slanic Moldovei ramane doar slanicenilor si primarului. Sansa lui era tratamentul celor de varsta a treia. Nu au vrut asta!

    Răspunde
  2. Elena a zis

    2 decembrie 2013 la ora 11:59 am

    @Istorie recenta Esti un carcotas care te opui progresului si dezvoltarii. Ai vre-un interes sau esti cu ceva probleme la mansarda? Spun asta caci te-am gasit sub diverse nume pe mai multe site-uri si peste tot balacareai Slanicul. Cine cunoaste statiunea Slanic Moldova stie ca spui doar minciuni.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Târgul educațional UBc, destinat liceenilor din județele Bacău, Neamț și Vrancea

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Paduraru la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • Victor la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Bogdan i la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Asian la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Dimofte la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău