– Consiliul Județean ar urma să preia actualele instituții deconcentrate, transformate în servicii publice – Instituția Prefectului va dispărea și va fi înlocuită cu un Oficiu Prefectural, prefectul devenind astfel primul șomer de lux al județului
Claudiu TĂNĂSESCU
Regionalizarea va aduce modificări importante în funcționarea unor instituții precum Consiliul Județean sau Instituția Prefectului, dar mai ales în viața salariaților. Dacă despre consiliile județene se știe deja că vor rămâne în continuare, nu același lucru se poate spune despre prefecturi. În Uniunea Europeană, unde există împărțirea administrativă pe baza regiunilor, există doar o prefectură de regiune, în capitala administrativă desemnată, cel mai probabil la Iași. Fostele prefecturi de județe au fost transformate în UE în oficii prefecturale, ceea ce mai mult ca sigur se va întâmpla și la noi. Un astfel de sistem a funcționat la Onești, unde a existat pentru scurt timp un oficiu prefectural al Instituției Prefectului – Județul Bacău.
Angajații Consiliului Județean stau cu ochii pe site-uri
Îngrijorarea a ajuns și al Consiliul Județean (CJ) Bacău. Degringolada este mai mare cu atât mai mult cu cât deocamdată nu s-a afișat nimic oficial și niciun proiect despre regionalizare nu a fost supus dezbaterii publice. Așa că, zilnic, îngrijorați de locul lor de muncă, salariații caută pe internet ultimele noutăți. Singura lor certitudine este că instituția nu va dispărea.
Cu inima cât un purice sunt și cei angajați la instituțiile din subordinea Consiliului Județean, ca Școala de Arte și Meserii, muzeele, Filarmonica, Protecția Plantelor, dar acestea ar putea trece sub aceeași formă, cu acceași organizare în subordinea Primăriei Bacău. În schimb, CJ Bacău ar putea prelua instituțiile publice deconcentrate, care s-ar transforma în servicii, cum este cazul Direcției de Sănătate Publică, Casei de Pensii, Agenției de Șomaj, Agenției de Mediu, Inspectoratului de Muncă, Inspectoratului Școlar etc. Dezavantajul va fi pentru actualii directori, deoarece ei vor fi încadrați, dacă vor dori, pe funcții de șefi de servicii. Aceasta înseamnă o diminuare a salariului cu 1.500 – 2.000 de lei. La nivelul CJ Bacău, riscul cel mai mare este pentru salariații de la Direcția de Implementare Proiecte. Dacă viitoarele mari proiecte europene vor veni pe regiuni și nu pe județe, atunci activitatea acestora se va derula până în momentul în care se vor închide proiectele deja aflate în execuție, începute la nivel de județ. În această situație sunt zece salariați, care ar putea fi preluați la nivel regional sau disponibilizați. Instituția băcăuană are în prezent 202 posturi, pe care sunt angajate 150 persoane.
Prefectul va deveni un mic șef de oficiu
Lucrurile sunt mai dramatice la nivelul Instituției Prefectului – Județul Bacău. Aici, dacă instituția va fi înlocuită cu un oficiu prefectural, funcția de prefect va dispărea și ea, fiind înlocuită cu una de șef de oficiu, mult mai prost plătită. O altă variantă vehiculată este transformarea funcției de prefect în a doua funcție de subprefect și astfel, în județe, viitoarele prefecturi regionale să aibă doi subprefecți. Angajații din instituție nu știu nici ei mare lucru, decât ceea ce găsesc pe internet, iar conducerea i-a putut liniști doar cu sintagma „se lucrează la minister asupra unui model de regionalizare”, lucru care însă nu a avut vreun efect. Instituția are și un Serviciu de Strategii Programe, cel care coordonează activitatea instituțiilor deconcentrate din județ și care oferă consultanță primăriilor pe proiecte europene. Acesta ar putea rămâne la viitorul oficiu prefectural sau va fi înghițit de Consiliul Județean. În acest moment, la Instituția Prefectului – Județul Bacău există 42 de salariați și un post vacant.
Lasă un răspuns