– peste 80 la sută dintre șomeri abia dacă au opt clase primare – cei mai mult provin de la țară u șomerii cu facultate își găsesc mai repede de lucru
Zeci de mii de băcăuani figurează în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău fără un loc de muncă. La jumătatea acestui an, erau înregistrate12.954 de persoane fără un loc de muncă. Conform datelor furnizate de AJOFM Bacău, bărbații au avut o podere mai mare în numărul șomerilor, cu peste 62 la sută din total. Sub aspectul mediului de proveniență, majoritatea șomerilor provin din mediul rural – 64,54 la sută. În plus, cei mai urmăriți de neșansă au fost băcăuanii în floarea vârstei, peste 30 la sută dintre șomeri cu vârsta de 40- 49 de ani.
Muncitorii din industrie, în fruntea clasamentului
La nivelul județului Bacău, ponderea cea mai mare a șomerilor înregistrați, în ultima perioadă, în evidențele Agenției provine din domeniul prelucrărilor mecanice – industria de mașini și echipamente, transport și reparații auto și comerț. Lor li s-au alăturat foștii angajați din industria de prelucrare a lemnului, construcții, industria chimică și fabricarea produselor textile și a articolelor de îmbrăcăminte. „Șomajul în aceste domenii – explică specialiștii de la AJOFM Bacău – s-a datorat în special ponderii ridicate a populației ocupate în agricultură, imposibilității satisfacerii cererii de forță de muncă calificată în anumite sectoare, cum ar fi industria ușoară și construcții, dar și numărului relativ mare al șomerilor tineri și al șomerilor de lungă durată, în special al celor proveniți din mediul rural. Acestor cauze li se adaugă nivelul scăzut de instruire a persoanelor cu vârste de 15 ani și peste, interesul scăzut din partea adulților pentru a participa la educație și formare continuă, dar și ocuparea scăzută în rândul romilor și a persoanelor cu handicap. Nu trebuie uitată, însă, nici migrația forței de muncă, mediu și, mai ales, înalt calificată, în afara granițelor României. Potrivit datelor statistice numărul persoanelor din tot județul plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puțin un an, dar care nu fac parte din populația stabilă, este de peste 57.300, plasând Bacău pe primul loc pe țară la acest capitol.
Șomerii cu studii superioare încheiate își găsesc mai repede de muncă
Din puctul de vedere al nivelului de instruire, băcăuanii cu nivel scăzut de educație au avut o pondere mai mare în numărul total al șomerilor. Astfel, din totalul celor rămași fără un loc de muncă, în perioada analizată, marea majoritate aveau absolvite studiile primare, gimnaziale sau cel mult profesionale – aproape 81 la sută. Și asta în condițiile în care, pentru aceștia, oportunitățile sunt multe și dintre cele mai diverse. Spre exemplu, aproape 80 la sută dintre locurile vacante de muncă în această săptămână sunt pentru băcăuanii fără prea multă școală. Tot lor li se adresează cea mai variată și mai bogată ofertă de cursuri de calificare. „Șomerii cu liceul la bază – spune Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt de la AJOFM Bacău – , reprezentau, la jumătatea acestui an, aproape 14 la sută din totalul celor fără un loc de muncă. Băcăuanii cu studii superioare erau doar puțin peste cinci procente din totalul șomerilor, ceea ce ar putea însemna că persoanele cu studii superioare încheiate își găsesc mult mai repede de muncă și rămân încadrate o perioadă mai lungă”. Îmbucurător este faptul că există dar există site-uri de specialitate unde abundă locurile de muncă rezervate celor care tocmai și-au încheiat studenția. Cert este că sezonul estival le-a dat posibilitatea, mai ales tinerilor, să se angajeze pe litoral. Ofertele au fost destule și în marea majoritate din cazuri nu a fost nevoie de o dovadă de absolvire a vreunui nivel de învățământ. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns