Locuitorii din cele două comune sunt disperați de numărul mare de mistreți. Sute de săteni au cerut sprijin de la primării pentru a fi ajutați să li se deconteze pagubele produse de animale. Norma fondului de vânătoare din zonă este de 100 de exemplare, dar numărul porcilor mistreți depășește 400.
Claudiu TĂNĂSESCU
Problema turmelor de porci mistreți din comunele Răchitoasa și Motoșeni este departe de a se rezolva. După ce, inițial, s-au plâns de dezastrul provocat de animale sătenii din Răchitoasa, acum a venit rândul celor din Motoșeni. Mai mult, oamenii spun că această problemă a fost cererea lor majoră către parlamentarii care au candidat în colegiul lor electoral, deoarece an de an se confruntă cu același necaz. „Situațiile au ajuns dramatice – spune Cornel Ghelase, primarul comunei Motoșeni. Vezi bătrâni de 80 de ani cum stau noaptea în câmp și dau foc la cauciucuri ca să își păzească porumbul. Unii oameni au câte 20 – 30 de ari de proumb, iar mistreții distrug tot. Sunt așa de mulți că nici nu se mai feresc de oameni, intră în curți și au ajuns să râme până și pereții caselor”. În comuna Motoșeni au fost depuse peste 200 de cereri prin care oamenii cer despăgubiri pentru recoltele stricate în proporție mai mică sau mai mare. Lor li se adaugă alte sute de cereri de la Răchitoasa. Sătenii dau vina pe omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cel care are în concesionare fondul de vânătoare din zonă. „Eu, ca primar, am făcut tot ce mi-a stat în putință – a precizat primarul Ghelase. Am chemat comisia de la Inspectoratul de Vânătoare, au fost evaluate pagubele și acum se așteaptă procele verbale. Chiar dacă oamenii sunt despăgubiți, problema nu se va rezolva însă, deoarece animalele trebuie vânate și lăsate atât cât prevede norma de porci mistreți în fondul nostru de vânătoare. Eu cred că sunt peste 400 de animale, dar este foarte greu să le contabilizezi. Umblă în tume precum oile”.
De la reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Suceava, de care aparține județul Bacău, inginerul Marius Avasiloaiei, am aflat că multe procese verbale deja au fost întomcmite și urmează să fie duse sătenilor și în baza acestora ei să își recupereze pagubele de la cei care se ocupă de fondul de vânătoare. „Au fost multe sesizări în acea zonă din cauza porcilor mistreți – a declarat Marius Avasiloaiei. Acum lucrăm la procesele verbale în baza cărora oamenii vor fi despăgubiți. O parte dintre ele vor ajunge la ei de marți. Cota fondului de vânătoare de acolo este de 100 de mistreți, dar numărul este cu mult depășit, cred că în jur de 400, iar cel care a concesionat fondul are obligația să ia măsuri. Procedura este următoarea: comisia se deplasează la fața locului și evaluează pagubele, apoi se întocmesc procesele verbale care se semnează de oameni și merg spre avizare la inspectorul șef, apoi oamenii pot cere despăgubirile de la cei vinovați”.
Așa că soluția finală va fi tot la omul de afaceri Umbrărescu, care va trebui pe de o parte să îi despăgubească pe săteni pentru pagubele produse, iar pe de alta să micșoreze numărul mistreților la cota prevăzută de lege.
tovarase ziarist a zis
de cand sunt porcii lupi ?
Toma Necredinciosu a zis
Tovarasu ziarist Tanase Claudescu, pai si daca sunt porci mistreti trebuie impuscati, omorati, exterminati, arsi, toti????? Sa nu mai ramana nici unul? Eu vad treaba asa: mistretii strica peste tot de cand e lumea, daca era un fond de vanatoare a unei asociatii judetene de vanatoare nu zicea nimeni nimic, dar fiind vorba de nimeni altul de cat Umbarescu, chiar tu ai scris ca solutia finala e sa ii despagubeasca, sa le de-a bani, adica daca omul are bani sa dea si la altii. Tipic pentru Romania!