Reducerea se acordă din acest an, pentru că până acum Legea educației nu prevedea cadrul legal pentru acordarea acestei facilități. Lunar, unitățile de învățământ vor transmite către Primărie listele cu elevii din municipiul Bacău. Efortul financiar este de până la 1,5 milioane de lei anual.
Claudiu TĂNĂSESCU
Primăria Bacău acordă, din acest an școlar, abonamente subvenționate la jumătate pentru elevii și studenții băcăuani. Până acum nu se putea acest lucru deoarece nu exista cadrul legal. „Anul trecut nu am putut să subvenționăm prețul la abonamente pentru elevi și studenți deoarece nu am avut cadrul legal – a decalarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău. În acest an a apărut Legea educației, care le dă posibilitatea autorităților locale să acorde acest tip de facilități”.
Pentru realizarea acestui lucru, municipalitatea băcăuană a dus negocieri cu societatea care asigură transportul public în oraș și a obținut o reducere de 18 lei pentru un abonament. „Am avut discuții și negocieri cu SC Transport Public SA pentru a stabili un preț al acestor abonamente – a precizat primarul municipiului Bacău. Am negociat cu societatea un tarif de 40 de lei pe abonament, iar discuțiile au plecat de la 58 de lei, cât era prețul unui abonament. Primăria Bacău va putea asigura o subvenție de 50% din prețul acestuia, adică un elev va plăti 20 de lei, iar noi vom subvenționa cu 20 de lei”.
Romeo Stavarache a dat citire, în ședința de ieri a Consiliului Local, și adresei primite de la Universitatea „Vasile Alecsandri” prin care instituția anunța că deja subvenționează cu 50% prețul unui abonament pentru un student aflat la cursurile de zi.
Fiecare unitate de învățământ din municipiul Bacău va avea obligația ca, lunar, să întocmească listele cu elevii din oraș care au nevoie de abonament, iar centralizările să le transmită Primăriei Bacău. Efortul financiar pentru subvenția abonamentelor destinate elevilor și studenților din municipiul Bacău este estimat la 1,2 – 1,5 milioane de lei anual.
Morosanu Robert a zis
pacat, …ca nu aminteste nimeni eforturile din fiecare an ale ONG-urilor care au propus asta de nenumarate ori, in fine -dupa ani de asteptari s-a ajuns la un rezultat, speram noi studentii si elevii deopotriva ca va si dura aceasta actiune si nu va fi „scoasa” dupa un numar de luni datorita ‘motivului’ deja cunoscut, si anume: „e criza, banii nu pot fi alocati”
Daca nu se investeste in educatie, deci si prin intr-ajutorarea partilor care iau parte in acest proces, numit generic educatie, ne putem da seama cam ce popor suntem si cum evoluam/involuam in functie de caz.
nina zugravel a zis
Ramane de vazut daca v-or avea loc in autobuz sau v-or merge tot pe jos ca si pana acum.Dimineata este foarte aglomerat iar elevilor nu li se acorda nici-o prioritate.Cu abonamentul in buzunar ,si tot pe jos merg la scola- ptr. ca nu au loc de pensionarii- care se plimba de dimineata…
..