Prețul de vânzare al locuințelor ANL nu este pentru buzunarele tinerilor chiriași care își doresc o primă casă. Deși valoarea de înlocuire a fost calculată la 326 euro pe metru pătrat, tinerii trebuie să scoată din buzunare bani mulți pentru o casă ANL. Dacă ei vor să își cumpere garsoniera de 44 mp, în fapt ei trebuie să achite o suprafață de peste 80 mp, pentru că în calcul se iau și suprafețele comune din bloc.
Claudiu TĂNĂSESCU
Locuințele construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) scoase la vânzare prin Hotărâre de Guvern nu sunt nici pe departe așa de ieftine cum și-ar dori majoritatea chiriașilor. Ba mai mult, unele ajung să fie chiar mai scumpe decât un apartament la liber, de pe piața imobiliară. La această situație s-a ajuns din cauza faptului că tânărul chiriaș este pus să plătească pe lângă suprafața utilă și părțile ce țin de condominium în imobil. „Eu stau într-o garsonieră de 45 metri pătrați – ne spune un chiriași supărat. Dacă ar fi trebuit să cumpăr doar garsoniera era bine, dar în preț mi-au băgat holurile, uscătoarele, casa scării, grosimea pereților și ajung să plătesc de fapt 80 metri pătrați, care au același preț cu suprafața mea utilă din garsonieră. Păi așa prefer să îmi iau un apartament cu două-trei camere de pe piață și tot ies mai bine”.
Șeful ANL Bacău: „Nu cred că se vând, oamenii nu au bani”
Conducerea ANL Bacău este cât se poate de rezervată în privința vânzării locuințelor către tinerii chiriași. „Nu cred că se vând, oamenii nu au bani – a declarat Constantin Strugariu, șeful ANL Bacău. Majoritatea chiriașilor au venituri lunare de 1.000 – 1.500 de lei, au rate la bănci pentru mobilă, o mașină și nu au cu ce plăti apartamentele”. El a mai explicat că, după calculele pe care le-a făcut, un chiriaș care vrea să își cumpere garsoniera sau apartamentul ar trebui să plătească dublu. „La o suprafață locuibilă de 50 metri pătrați se adaugă casa scării, holuri, grosimea pereților, uscătoare și alte spații comune, care cresc prețul cu un procent cuprins între 30 și 50% – a mai spus șeful ANL Bacău. De exemplu, pentru o garsonieră de 44 metri pătrați de pe strada Bucegi ar trebui să plătească la final contravaloarea pentru 89 mp. La acestea se adaugă coeficientul de 3% pe care îl achită la primării pentru cheltuielile legate de intabulare, extras de carte funciară etc.”.
Până acum au fost depuse circa 60 de cereri de cumpărare, dar majoritatea tinerilor când văd calculele dau înapoi.
Peste 1.300 de apartamente ANL ar putea fi scoase la vânzare în județ
Prin ANL s-au construit în județul Bacău peste 1.300 de locuințe. Dintre acestea, aproape 700 sunt în municipiul Bacău. „Deocamdată au fost trecute pe lista de vânzare ca urmare a Hotărârii de Guvern 40 de apartamente de pe str. Orizontului, dar acestea mai mult ca sigur nu vor fi vândute – a precizat șeful ANL Bacău. Eu am făcut și adresă la București, deoarece pe vremea lui Sechelariu ele au fost transformate în locuințe sociale și aici stau familii de romi, foarte sărace. Lista mai cuprinde str. Narcisa 14 A cu 29 apartamente și str. Bucegi etapa I cu 135 apartamente. Sunt în curs de finalizare actele pentru str. Bucegi etapa a II-a cu 135 apartamente, str. Depoului cu 160 apartamente și str. Letea cu 80 apartamente. Urmeză să se facă actele, să fie trecute din domeniul public al statului în cel privat pentru imobilul de pe str. Bucegi, etapa a III-a cu 125 apartamente”.
Pentru achiziționarea unui imobil ANL, Agenția a calculat o valoare de înlocuire de 326 euro pe metru pătrat. Aceasta este o medie întocmită la nivel național pe toată suprafața construită desfășurată. Conform unei Hotărâri de Guvern, tinerii își pot achiziționa locuințele ANL în care au stat plătind chirie, prin programul „Prima casă”.
Tinerii preferă locuințe de pe piață decât ANL-uri
Chiar dacă prețul pe piața imobiliară este mai mare, în funcție și de zonă, tinerii preferă să își ia o casă la liber decât prin ANL, pentru că plătesc exact spațiul pe care îl achiziționează, nu și acareturile. Pe piața imobiliară în Bacău, prețurile sunt în jur de 500 euro pe metru pătrat în zone apropiate cartierelor ANL, dar și până la 700 euro pentru zona centrală. “O garsonieră confort II, de 24 mp, pe str. Bucegi, costă 12.000 de euro – a declarat Adina Neagu, director al agenției imobiliare Adimax din Bacău. Una pe Bdul Republicii, de 42 mp, confort I, este 21.000 de euro negociabil. Pe str. Bradului, o garsonieră de 38 mp, confort I, ajunge la 19.000 euro. Un apartament cu două camere, semidecomandat, cu îmbunătățiri, pe str. Bucegi ajunge la 22.000 de euro, în timp ce unul decomandat, de 55 mp, cu toate îmbunătățirile, ajunge la 31.000 euro”.
Constantin a zis
Daca nu s-ar plati suprafetele comune din bloc ar fi mai accesibile…
adrian a zis
-Au facut holuri unde poti face botez ,, si vor cumparate,,in loc sa faca bucataria mai mare si holul…acoperisul e varza ploua,, nimeni nu face nimic,,pe linga bloc nu sa facut nici macar trotuar,, de parcare nu mai spun ,, am carat la piatra sa astup santurile ,, si ei vor 328 de euro pe metru,,, asta undeva in schitu,, costinesti..am bagat 10mii de euro in el,,, era dezastruos,,hoti