Ziua de naştere a Majestăţii Sale Reginei Ana a României – 18 septembrie – a prilejuit, la Bacău, un moment aniversar organizat de Filiala judeţeană a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM).
Esplanada din faţa Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” a fost dominată în această zi de reverberaţia istorică a Imnului Regal, intonat prin mijloace electronice, fluturarea Drapelului Regal, distribuirea de broşuri imprimate cu un text dedicat Reginei şi ilustraţii cu Majestăţile Lor Regele şi Regina, precum şi cu Familia Regală a României. Evenimentul a fost organizat de membrii fondatori ai ANRM Bacău: Aurel V. Zgheran, preşedinte, membru al Consiliului Naţional Director, Gabriel Fornica-Livadă, vicepreşedinte, Camelia Dumitru, prim secretar, Dănuţ Pătraşcu, membru. „E o manifestare stradală definită între coordonatele solemnului şi comuniunii cu trecătorii, unii dintre ei oprindu-se, conversând cu noi, alăturându-ni-se, chiar, pentru mai mult sau mai puţin timp; e un prilej ceremonial fără grandoare festivă, dar sub semnul omagial nespectacular, de factură decentă şi elegantă, cum şi e de aşteptat, dat fiind faptul că e vorba despre aniversarea Reginei” – specifică preşedintele ANRM Bacău, Aurel V. Zgheran.
Activităţi similare s-au desfăşurat la Oneşti, coordonate de prof. Gabriel Fornica-Livadă, şi la Buhuşi, unde au fost organizate de către Aurel V. Zgheran. Urmează un simpozion pe tema zilei Majestăţii Sale Regina Ana, la Buhuşi, şi o participare a membrilor fondatori ai ANRM Bacău, la un eveniment aniversar închinat Reginei, la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ, coordonat de către prof. Daniela Mătăsaru. „Ocazia aniversară organizată de ANRM e una inedită în caleidoscopul de evenimente ale timpului contemporan, de recăutări şi regăsiri ale fiinţei naţionale, de restaurare a valorilor istorice ale României. Organizarea cu demnitate şi solemnitate recreează mărturii istorice volatilizate vreme de peste şaizeci de ani. Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, aşa cum decurge din textul Statutului după care funcţionează, stăruie prin diverse acţiuni să reclădească un contur de vizibilitate a adevărului istoric şi luptă pentru reinstaurarea Monarhiei, afirmându-se şi acţionând ca iubitoare şi susţinătoare a valorilor Monarhiei, a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, a Dinastiei Regale Române, a Casei Regale a României” – a adăugat preşedintele ANRM Bacău, Aurel V. Zgheran.
Majestatea Sa Regina Ana s-a născut pe 18 septembrie 1923, în al XVI-lea arondisment al Parisului. Principesa Anne de Bourbon-Parma, căsătorită în exil, la 10 iunie 1948, cu Majestatea Sa Regele Mihai, a devenit Regina Ana a României. Este fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei. Întreaga viaţă a Majestăţii Sale a fost marcată de încercări de tot felul (lipsuri materiale, refugiu, război – a participat ca şofer pe un jep de transportat sânge pentru perfuzii la răniţii de pe fronturile din Maroc, Algeria, Italia, Luxemburg, Germania, în Armata Franceză, fiind avansată în gradul de locotenent şi primind decoraţia „Crucea de Război”). A muncit şi a rezistat fizic şi moral, întreaga viaţă, aşa cum s-a comportat toată Familia Regală a României, spre a depăşi oricare dintre confruntările vieţii. În lungul exil, ca şi după căderea regimului comunist din România, când a fost posibilă revenirea în patrie, Majestăţile Lor au fost neclintit împreună, uniţi printr-o statornică iubire şi fidelitate, în orice moment!
Cetateanul a zis
Intr-o Europa in care majoritatea tarilor cu monarhii..abia asteapta sa scape de ea…uite ca la noi mai sant inca zece nostalgici care isi imagineaza utopic o revenire a regalitatii..Nu se mai poate dragilor..Romania a scapat pentru vecie de o monarhie care a distrus spiritul romanesc si care ne-a dat pe mana rusilor .Noi nu avem casa regala si nici o Ana a Romanei..E doar a lui Mihai de Hohenzollern…si atat..Ce-ar putea schimba in Romania..o mumie de decor care abia bolmojeste doua vorbe..iar sarbatorita cu stie sa spuna in romaneste nici macar ..”buna ziua”..!!!?
Magda Barbu a zis
Nu sunt doar zece şi nu sunt „nostalgici”. Propun să revenim pentru confirmare, peste puţin timp. Iar părerea dumneavoastră că Europa doreşte să „scape” de Monarhie este pe lângă adevăr. În ce o priveşte pe România, îi trebuie o vindecare şi scăparea de inculţi şi superficiali.
Înainte de a scrie, domnule „cetăţean” trebuie să citiţi. Aşa veţi afla că „regalitatea” nu ne-a dat pe mâna ruşilor. Şi tot aşa veţi afla dumneavoastră mai bine istoria şi limba română, înainte de a reproşa
Majestăţii Sale Reginei că nu vorbeşte româneşte. Fiţi mai atent la ce fel de limbă română şi cât sunt de inteligenţi şi civilizaţi cei care afirmă că Majestatea Sa Regele Mihai ne-a dat pe mâna ruşilor, prin urmare fiţi mai atent şi la dumneavoastră! Aveţi de citit aproape totul, ca să vă însuşiţi o cultură medie, pentru că nu aţi citit nimic! Nu m-aş mira să fi absolvit studii „superioare”, dar mă mir că aţi absolvit opt clase primare! Oameni ca dumneavoastră urcă peste tot şi sper că va reveni ziua când vor coborî şi se vor constitui într-un argument despre cine şi pe mâna cui au dat ţara.
H2SO4 a zis
Stimata doamna M.Barbu opinia Cetatinului ramine doar o opinie la care are dreptul tot romanul cu sau fara voia domniei voastre.Nu am sa va contest vasta cultura sau gradul ridicat de civilizatie dar pot spune ca limbajul folosit nu face cinste unei fervente sustinatoare a Casei Regale. Cit priveste istoria draga doamna, ea a fost scrisa si rescrisa in functie de interesele vremurilor si interesele celor ce domneau la acea vreme.Acum ca si atunci adevarata istorie este ,,pastrata,,cu grija si putini au bucuria sa se infrupte din ea. Sigur ca din iubire nemarginita a-ti devorat istoria Casei Regale dar nu si adevarata istorie a poporului roman.Istoria vinduta la chioscul de ziare din coltul strazi a inflacarat multe capete dar le-a indepartat de adevar si a dat apa la moara naivilor. Ar fi bine sa puneti fara patima in balanta faptele bune si cele cele mai putin bune ale Monarhiei si sa vedeti in care parte atirna mai greu,care este mai onoranta si care nu,dar mai ales de ce poporul acesta a fost obligat sa suporte si sa plateasca derapajele Regalitati ?Din punct de vedere personal Monarhia a fost ca un trandafir frumos altoit pe o tufa de MATRAGUNA…. Cu bine doamna.
Magda Barbu a zis
Vastă sau nu, cultura mea îmi dă cel puţin baza unei gramatici suficiente ca să nu scriu ca dumneavoastră „a-ţi”, ci „aţi”. Când veţi şti măcar atât sunt dispusă să mai conversăm. Până la istorie mai aveţi de învăţat limba română de nivelul clasei a VII-a. Greşeala semnalată e cea mai mare, dar nu singura. Nici dumneavoastră nu aveţi singura minte defectă, din păcate, dar sper că faceţi parte dintr-o categorie nesemnificativă, numeric.
Dr. D. Ţugui a zis
Acidule sulfuric, (H2SO4) comentariile tale dovedesc o mare neştiinţă despre istorie şi gramatică. Opiniile te conturează foarte agresiv şi în egală măsură superficial. Ai o reprezentare inversă a valorilor şi nu te poate salva decât începerea de la capăt a acumulărilor cerebrale. Eu intuiesc faptul că eşti una şi aceeaşi persoană cu „cetăţeanul”. Substituirea de nume evidenţiază a treia latură a caracterului tău: laşitate, diversiune, răutate sub acoperire, probabiil din conştiinţa că asumarea opiniilor tale îţi este nefavorabilă, poate chiar la servici.
Gabriel Fornica-Livada a zis
Opțiunea monarhică depășește puterea de înțelegere a indivizilor lipsiți de cultură sau măcar de o minimă și onestă informare. Desigur, libertatea de opinie este garantată prin Constituție, asta nu înseamnă, însă, că opinia respectivă este, musai, interesantă! Prin urmare, i-aș sfătui pe cei supărați de tonul necioplit sau scriitura analfabetă a unora să nu-și piardă timpul cu răspunsuri directe! Cei ce nu pot înțelege noblețea, cei ce nu cunosc istoria acestei țări nu merită atenția acordată! Nu vor putea niciodată să fie convinși de viabilitatea opțiunilor noastre! Există, din fericire, mulți oameni de calitate în această țară. Ei înțeleg și se bucură! Ceilalți NU CONTEAZĂ! Mai ales atunci când scriu, mișelește, sub pseudonim! Un singur exemplu demn de a fi amintit: primarul Chișinăului a avut curajul și demnitatea unei afirmații dătătoare de nădejde:„Un singur Rege, o singură țară!” Amin!
Un student a zis
Așa cum „cetățeanul” primește susținerea elementelor chimice sunt de părere că pot beneficia de un mic sprijin și ceilalți cetățeni, cei care au simpatii monarhiste. Sunt un tânăr căruia îi place istoria și provocările pe care aceasta le așează în calea celor care doresc să o înțeleagă. Nu am pretenția că un simplu comentariu pe internet va rezolva disputa dintre cele două idealuri aparent antagonice (cel monarhist și cel republican), dar măcar pot spune că nu sunt doar „zece nostalgici” care formează rândurile simpatizanților Casei Regale, ci mult mai mulți, dintre care chiar tineri liceeni sau studenți, asemeni mie, convinși că o Românie monarhistă este o alternativă mai bună decât experimentul postcomunist în care se scaldă țărișoara noastră de mai bine de două decenii. Personal aș dormi mai liniștit noaptea știind că la conducere nu este un biet marinar, vreun fost nomenclaturist sau angajat al Securității, ci o persoană cu „sânge albastru”, crescută în spiritul unui lider educat după principii tradiționale, cu un gram de respect pentru lege.
Monarhia are defectele ei în trecut; poate că nu au acționat regii atunci când era necesar, poate că unii s-au „afișat” prea mult (dacă cineva vrea să se lege de contraexemplul Carol a II-lea, să se mai documenteze puțin, întrucât sunt deja păreri care încearcă să îl reabiliteze pe monarh – vedeți Adrian Cioroianu, prof. dr. al Facultății de Istorie din Universitatea București), dar nu pot accepta o afirmație de genul „Romania a scapat pentru vecie de o monarhie care a distrus spiritul romanesc si care ne-a dat pe mana rusilor”. Comuniștii sunt cei care trebuie blamați aici, întrucât în goana lor după putere, mascați de lozinci egalitare, au alungat monarhia din țară sub amenințarea armelor și a pierderilor de vieți omenești.
Oricine are dreptul la o părere, indiferent ce sens urmează aceasta, dar este inacceptabilă o exprimare care produce dezgust și jicnește alți participanți la dezbatere.