Camera de Comert si Industrie din Bacau a lansat, prin Centrul de Consultanta pentru Afaceri (CCA), Programul european de schimb în domeniul antreprenoriatului „Erasmus pentru Tinerii Antreprenori”, program de schimb finantat de Uniunea Europeana, reprezentat in Regiunea Nord-Est de Camera de Comert in calitate de Organizatie Intermediara. Scopul – ne-a informat directorul CCA Bacau, Catalin Boghiu – este de a se trimite 25 de tineri antreprenori (fara limita de virsta) in stagiu, pe o perioada de minim o luna si maxim 6 luni, la antreprenori cu experienta dintr-o tara a UE, unde vor invata cum sa gestioneze mai bine si sa dezvolte propria afacere.
„Asemenea programului Erasmus pentru studenti, Erasmus pentru Tinerii Antreprenori are ca scop si consolidarea legaturilor si întelegerea între cetatenii din diferite tari ale UE. În plus, aceasta va stimula spiritul antreprenorial în Europa si va contribui la dezvoltarea si înmultirea întreprinderilor – un rol activ în lupta împotriva crizei economice actuale” – a spus si Maive Rute, director de Promovare pentru competitivitatea IMM-urilor, în cadrul Comisiei Europene.
Erasmus pentru Tinerii Antreprenori vizeaza Noii Antreprenori si Antreprenorii Gazda. Noii Antreprenori (NA) sint considerati aceia care se gindesc serios sa-si lanseze propria afacere sau care deja si-au lansat propria afacere în ultimii trei ani. Antreprenorii gazda trebuie sa detina sau sa administreze un IMM în Uniunea Europeana. Si unii si ceilalti, pot proveni din orice domeniu de activitate. Noul antreprenor va dobindi, cu ajutorul antreprenorului cu experienta, cunostinte relevante privind înfiintarea companiei si administrarea ei, contribuind, în acelasi timp, la derularea afacerii prin munca sa, prin idei si viziuni noi.
În Regiunea Nord-Est, Camera de Comert Bacau are calitate de Organizatie Intermediara în cadrul consortiului „Move Forward Entrepreneurship” (MOV.ENT). Noii Antreprenori au dreptul sa primeasca din partea UE o contributie financiara pentru acoperirea costurilor de transport si cazare. În perioada 2009 – 2010, vor fi organizate 870 de vizite, termenul limita pentru înregistrare fiind decembrie 2009.
Europa nu exploateaza pe deplin potentialul antreprenorial si trebuie sa încurajeze mai multi oameni sa devina antreprenori. Circa 51% dintre tinerii europeni ar fi interesati sa urmeze o cale antreprenoriala, dar foarte putini dintre ei îsi pun ideile în practica. Cei care o fac, au tendinta de a opera doar pe piata interna, fara a-si exploata oportunitatile comerciale în restul Europei. Doar 8% dintre IMM-uri îsi exporta produsele si serviciile în Europa. (Petru DONE)
Lasă un răspuns