– pagubele pe care hotii de lemn le-au produs prin padurile private sint greu de cuantificat – diferitele estimari le situeaza valoarea intre aproape 10 miliarde de lei vechi si citeva milioane de euro – desi e obligat sa pazeasca padurile, statul nu a alocat inca nici un leu pentru asa ceva
In 1990, suprafata de padure a judetului era de 275.000 de hectare, toata in administrarea silvicultorilor. In prezent, Directia Silvica Bacau mai administreaza doar 180.000 de hectare de padure. Diferenta se afla in proprietate privata. Potrivit legilor silvice, aceste paduri ar fi trebuit sa fie pazite, prin contract, de catre Directia Silvica. „Sint multe suprafete de padure care, desi au proprietar, acolo nu se exercita nici un fel de paza. Sint proprietari care au domiciliul in alta parte, iar aceste paduri sint supuse cel mai mult furturilor. In aceasta situatie sint cam 30 la suta din suprafata totala de padure privata”, a declarat Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau. Noul Cod Silvic, intrat in vigoare in primavara anului trecut, prevede ca suprafetele de padure sub 30 de hectare trebuie sa fie pazite gratuit de catre stat. Numai ca, pina acum, statul nu a alocat niciun ban necesar subventionarii pazei padurilor private. Prin urmare, doar citeva zeci de hectare de padure privata este pazita de stat si numai la cerere. O estimare facuta de silvicultori, in baza datelor aproximative pe care le-au cules padurarii din teritoriu, in judet ar fi cam 94.400 de hectare de padure aflate in proprietate privata. Mai mult de jumatate din aceasta suprafata reprezinta paduri sub 30 de hectare care ar urma sa fie luate in paza gratuita de stat. „Trebuie stiut faptul ca paza padurilor private nu e treaba noastra. Noi trebuie sa gospodarim padurea statului si, pe baza de contract, sa administram, la cerere, padurea privata. Daca nimeni nu ne cere sa administram aceasta padure, nu o facem”, a mai spus directorul Ghelasa. In functie de gradul de dificultate privind paza acestor suprafete, silvicultorii ar urma sa incaseze de la proprietarii de paduri intre 44 si 60 de lei pe an.
Pagubele pe care hotii de lemn le-au produs prin padurile private sint greu de cuantificat, in realitate. Cert este ca numai din datele privind controalele efectuate, anul trecut, de angajatii Inspectiei Silvice si de Vinatoare (ISV) Bacau, reiese ca valoarea lemnului furat din padure a depasit suma de 9,3 miliarde de lei vechi. Cifra, din pacate, indica abia o parte a fenomenului de furt de lemn, estimat de unele surse la milioane de euro.
filozoful a zis
Ehe!
Stimati silvicutori! Statul? Care stat?!!
Pe Valea Muntelui zisa si Valea Plangerii, s-au taiat la ras de cativa ani!
Ce sa mai zicem de Rezervatiile naturale?
Vai de noi!
Dam vina unul pe altul!
Pe Valea Dofteanei pe Tiganca, erau mii de metrii cubi de lemn, taiate din zonele de varf ale Rezervatiei Nemira!!
O fi de la doboraturi?, amenajari? O fi!!!
Frunza verde de gutui,
De cativa ani va spui,
Ca nu-i zona rezervata,
Ca din ea ati facut privata!
S-a dus flora si fauna,
Cine mai plateste dauna?!
Poate domn Ghelase, poate,
Sa le duca ca pe roate?!
Nu cred, frate, nu cred, frate…..
Ca aicea-i pe furate!!!
qsxghg a zis
ba silvicultor prost de la ds,aici e vorba de voi hotii de lemne si nu militie,unde te gindesti