Copilul se afla în plasament la o familie din Răchitoasa. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru purtare abuzivă.
M. ROTARU, Fl. CRĂCIUN
Un elev din clasa a IV-a de la Școala generală din satul Dumbrava, comuna Răchitoasa, a ajuns la spital după ce a fost bătut de învățătoarea lui. Totul s-a petrecut vineri, când Angela O. le-a aplicat o corecție lui Dumitru și altor trei colegi de-ai lui, pe motiv că s-ar fi hârjonit în timpul recreației. La scurt timp, copilului de 11 ani i s-a făcut rău și a fost transportat la spitalul din Podu Turcului, de unde a fost transferat la Bacău și internat.
Polițiștii au declanșat o anchetă, care a stabilit că sesizarea se confirmă, mai puțin faptul că învățătoarea l-ar fi lovit pe copil cu palma peste cap. „Am fost sesizați despre caz în cursul după-amiezii de marți, de către asistentul social de la Răchitoasa. Noi am demarat o anchetă, care nu s-a încheiat încă și am solicitat spitalului în cursul zilei de ieri să nu-l externeze pe copil până nu ne asigurăm că mediul în care va ajunge este sigur – a declarat Alina Ifotde, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău. De multe ori un conflict la școală poate ascunde un conflict în familie, de aceea vrem să stăm de vorbă cu fiecare parte implicată, astfel încât să putem lua decizia cea mai bună pentru protecția copilului. El este într-o situație delicată, provenind dintr-o familie cu cinci copii, tatăl decedat, iar mama, care este de altfel reprezentantul legal al copilului, este plecată din localitate. De altfel, noi pe 23 octombrie avem înfățișare la tribunal pentru deciderea măsurii de protecție socială corespunzătoare în situația micuțului”. În acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal pentru purtare abuzivă și așteaptă rezultatul medicilor pentru încadrarea juridică a faptei.
lumi a zis
Asta e invatamantul cu „fosile” plictisite, nervoase, care vin la scoala doar pentru bani.Daca are 60 de ani inseamna ca e la pensie deci a fost chemata fiindca nu sunt cadre didactice tinere.
o profesoara a zis
Nimeni nu stie cum se comporta in ziua de azi elevii…acestia au numai drepturi,nu mai stiu de respect,nu stiu ce inseamna sa vina la scoala ca sa invete.Unii vin sa se bata,sa injure,sa spuna cum beau parintii acasa si apoi se bat.Daca ii certi,nu inteleg,daca le scazi media la purtare nu-i deranjeaza,abia daca le dai cate o palmuta,incep necazurile.Lumi,vino tu la scoala pe un salariu de 813 lei cat am eu,dupa 4 ani de facultate si 2 ani de master,plateste si naveta,170 de lei(care nu se deconteaza),realizeaza planificari si planuri de lectie,sute de pagini de proiecte ,portofolii,fise pentru elevii care nu-si permit manuale,iar de restul de bani,incearca sa traiesti o luna de zile,sa-ti platesti facturile,sa-ti tii copilul in scoala si eventual sa iei si medicamente in cazul in care mai ai cate o suferinta.Nu spun ca nu exista si cadre didactice care nu au ce cauta in sistem.Dar la salarii de mizerie,altii pleaca si lasa catedrele libere.Normal ca nu are cine sa vina la catedra si se apeleaza la pensionari
Mika a zis
Acord , doamna profesoara…numai cine e in sistem poate intelege, la ce tensiune si presiune se lucreaza….Lumi , ai tu dreptatea ta, dar incearca numai sa ti imaginezi cum poti trai 30 de zile cu 800lei …si cat te motiveaza sistemul pentru a investi in dezvoltarea ta, sa darui tot, timp, bani ,energie….si zambet in fata micutilor care nu mai nicio responsabilitate fata de actul invatarii….scoala va deveni un lux!!
opinia unui parinte a zis
Profesia de pedagog face parte din categoria profesiilor vocationale, a celor care cer o dedicare personala mult peste medie. Faptul ca elevii nu mai sunt la fel de ascultatori ca altadata se datoreaza, in parte, si educatiei. Educatia copiilor de azi (si ma refer aici la educatia de acasa care le determina comportamentul de la scoala) este facuta de multe ori in timpul liber (si aici avem timpul liber dintre doua servicii sau timpul liber dintre doua betzii) de niste parinti care (e adevarat ca doar unii dintre ei) nu au beneficiat ei insisi de o educatie corespunzatoare. Iar daca intr-un grup de copii exista unul cu comportament neadecvat, ceilalti il imita foarte usor. Situatiile sunt foarte variate si fiecare dintre ele necesita atentie speciala. Pentru ca nu exista doar elevi-problema, exista si profesori/invatatori a caror vocatie este cu totul alta. Pana la urma conflictele dintre profesori si elevi la fel ca si cele dintre parinti si copii nu tin neaparat de conflictul dintre generatii, ci mai degraba de imposibilitatea lor de a comunica eficient (fie intr-un palier, fie in altul). Iar la capitolul „comunicare” se cere mai mult adultului decat copilului. Deci in final profesorul trebuie sa stie cum sa struneasca si sa gestioneze clasa. Daca nu reuseste s-o faca, asta nu se intampla nici intr-un caz din cauza salariului mic (cu care sunt de acord ca uneori e cam prea mic) ci din cauza alegerii gresite a profesiei.
H2SO4 a zis
Indiferent de ce se spune ,actul educational incepe de acasa.Acolo se pune piatra de temelie a viitorului om si tot de acolo inveti primele notiuni de bun simt si respect. Dar cind parinti in mare majoritate sunt deficitari la capitolul educatie iar progeniturile lor fac cam tot,, ce le vor muschii,, atunci cind ajung in scoli se comporta ca acasa,mitocanesc asa cum au fost invatati.Nu zice nimeni ca in scoli este totul perfect,dar cind o institutie de invatamint a elaborat un Regulament de ordine interioara mai restrictiv(mai aproape de adevar) primi care au sarit de fund in sus au fost parinti iar elevi au pus repede da o greva.Cind tu ca om ai respectat si ai muncit pe brinci pentru o diploma, ajungi acum sa fii injurat,jignit sau scuipat de o loaza.La scoala vii sa inveti si sa acumulezi cunostinte iar in ghiozdan obligatoriu trebuie sa ai educatia primita de acasa.Trist este ca acasa copii in proportie de 85% nu mai primesc nici o educatie.Parintii cind sa intorc de la munca (care se intorc, ca multi se intorc de la crisma) se ocupa de multe altele si mai putin evolutia educationala a copilului.La scoala un dascal are de predat conform programei scolare si ii ramine prea putin timp sa incerce sa fac o bruma de educatie la 30 de elevi ocupati de orice mai putin de scoala.Cei sapte ani de acasa sunt cei mai importanti pasi in viata,dar cind si parintilor le lipseste acest lucru rezultatele se vad…….Apropos, cind un educat de tufa bate un profesor in scoala parca nimeni nu comenteaza cu atita vehementa. Sa fie profesorul doar un cal de bataie? Concluzia :avem o societate bolnava si rupta de realitate.
acelasi parinte a zis
Profesorul nu a fost niciodata si nici acum n-ar trebi sa fie agresat in nici un fel nici de elevi, nici de parinti. Sa observam totusi ca societatea asta „bolnava si rupta de realitate” este consituita din indivizi care au trecut si ei prin scoli, prin mainile uor profesori. Adevarat este ca nici profesorii nu sunt toti la fel, cum nici elevii nu sunt toti la fel. despre profesori agresati de elevi?!! Asta nici macar nu incape in mintea mea. E ceva ce nu poate fi procesat de un om normal la cap. Nici un fel de violenta nu este tolerabila.
Imi amintesc de zilele mele de scoala, de viata mea de elev. Incepand din clasele primare si pana dupa ce am terminat facultatea si studiile post-universitare am cunoscut profesori muuuulti, de multe feluri. Unii mai toleranti (lucru nu tocmai bun spun acum, ca adult), altii mai duri, mai exigenti dar cei care au ramas in sufletul meu ca PROFESORI au fost cei care se impuneau prin tinuta, prin educatie, prin civilizatie, prin cultura. Si acum, dupa mai bine de 20 de ani de la terminarea liceului, am in minte unele din dojenile profesorilor mei. Felul in care au reactionat la manifestarile noastre imature s-a imprimat in sufletele noastre si a ramas ca o invatatura pentru toata viata. Ma surprind uneori reactionand similar atunci cand imi dojenesc proprii copii. Un profesor cu vocatie e, pentru spirit, mai mult decat o mama. Cu atat mai mult in ziua de azi, cand sunt multi copii care petrec mai mult timp cu invatatoarea sau cu profesorii decat cu parintii.
Prin copiii de azi culegem roadele sistemului educational dein ultimii 20 de ani. Dupa parerea mea, atunci cand un copil este nepoliticos cu un adult (profesor sau nu), ar trebui sanctionati parintii.
avram antonescu a zis
Cit naiba le trebuie pentru 4 ore si asa facute de mintuiala. Au caldurica, au de toate si vor si bani. La munca cu fufele angajate pe relatii si politruce. Huoooooohienelor.
je a zis
Vreti oameni de calitate in invatamant? Platiti-i!!! Cei care se plang de calitatea lor sunt cumva aceiasi care sustin ca bugetarii nu produc nimic si iau deja prea multi bani degeaba? Daca da, atunci sa fie multumiti de rezultate…
adrian gavriliu a zis
Superb spus „opinia unui parinte”! Felicitari!!! Un pedagog,un formator trebuie sa aibe har!! Avem și noi la bazinul de înot ( unde lucrez) oameni care nu au niciun punct comun cu pedagogia, dar, predau înotul. Asta-i România!!
avram antonescu a zis
Da ce mr. Je nu sunt platiti. Sunt prea platiti pentru 4 ore si acelea in dorul lelii. Toata ziulica aceste stimabele sa le zic asa si ma refer la tovarasele profesoare toata ziulica au ca obiect sau ma rog pe planificare birfa. Adica ca tatele nu vad decit paiul din ochiul altora si se cred cele mai destepte. Vino in rural pe Valea Zeletinului de la Oncesti si terminind cu Rachitoasa te crucesti ce tate vezi. Toate sunt sau ma rog o parte din ele piloase politruce si ling usile primarilor. Ce treaba are violenta cu salariu e ca si cum ce cu coada vacii cu stampila doctorului. Un exemplu de cadru cu apucaturi violente si masochiste gasesti si la Dealu Morii, o toampa politruca si fara 7 ani de acasa si culmea e pusa politic binenteles ca dupa merite nu ar fi si directoare, Ce zici cu asa specimene in scoli ………………………………………….