Furtul, tilharia, vatamarea corporala, violul sau crima sint infractiuni pentru care autorii sint trimisi din sala de judecata direct in puscarie. Pentru unii dintre ei, inchisoarea si gardianul de la usa celulei sint citeva tuburi de pastile si o ruda sau un prieten cu ochii in patru la felul in care autorul infractiunii isi urmeaza tratamentul.
Prevazuta in codul penal, la articolele 113 si 114, condamnarea la obligativitatea tratamentului psihiatric este valabila numai pentru un grup restrins de infractori. Cei declarati de comisia de expertiza psihiatrica drept persoane fara discernamint. Considerat a fi singura masura de siguranta in cazul unui infractor cu tulburari mintale, tratamentul cu medicamente este gratuit. Locul in care acesta urmeaza sa se efectueze pedeapsa cu medicamente este insa diferit de la un caz la altul. Pe baza expertizei psihiatrice, completul de judecata stabileste daca raufacatorul bolnav psihic poate sa urmeze tratamentul acasa, sau la Padureni-Grajduri, locul in care cei mai periculosi infractori cu boli psihice sint tratati fara posibilitatea de a fi externati la cerere.
Numarul infractorilor bacauani condamnati la tratament psihiatric se ridica in acest moment la 83 de persoane. 58 dintre ele au fost condamnate de judecatori sa-si ispaseasca pedeapsa la domiciliu, sub atenta supraveghere a unui apartinator. Restul de 25 de infractori bacauani fara discernamint, autori ai unor omoruri, violuri si tilharii sint internati la Grajduri-Iasi, unde urmeaza tratament obligatoriu sub stricta supraveghere a cadrelor medicale. „Toti acesti infractori pentru care tratamentul psihiatric este considerat masura de siguranta sint si femei si barbati. Spre deosebire de ceilalti infractori, durata condamnarii lor nu se pronunta in ani stabiliti de instanta, ci tine de felul in care bolnavul raspunde la tratament. Se poate ca unii dintre ei sa aiba nevoie de ani intregi de tratament in spitalul de la Grajduri, iar apoi starea lor de sanatate sa se amelioreze, iar tratamentul sa poata fi urmat la domiciliu. Si pentru aceste situatii este insa nevoie de o hotarire judecatoreasca”, ne-a declarat medicul Marcel Badara, seful Serviciului de Medicina Legala Bacau (SML). Cu toate ca pare incredibil, infractorii din evidenta SML sint unii dintre cei mai constiinciosi pacienti. Ei vin luna de luna la consult si isi asteapta linistiti reteta de la medicul psihiatru, singurul semn ca pedeapsa lor nu s-a terminat. „Bolnavii condamnati cu articolul 113 sint cei care vin lunar dupa reteta gratuita pentru tratamentul acasa. Chiar daca pare ciudat, ei sint unii dintre cei mai constiinciosi pacienti si se supun de buna voie pedepsei pentru ca realizeaza ca sub tratament se simt mai bine. De multe ori vin singuri la medic si par pe strada niste oameni ca oricare. Altii vin insotiti de apartinatori”, adauga doctorul Badara. Cei 58 de bacauani, autori ai unor infractiuni pentru care oamenii obisnuiti ar fi trimisi dupa gratii mai multi ani, consuma lunar medicamente in valoare de tot atitea milioane de lei, bani platiti din fondul asigurarilor de sanatate. Pedeapsa executata acasa, cu pumnul plin de medicamente este un fenomen care se extinde de la un trimestru la altul. In ultimele trei luni, la SML au fost luati in evidenta alti doi infractori cu tulburari psihice, pe care judecatorii i-au condamnat la tratament obligatoriu ambulatoriu.
Lasă un răspuns