Este greu să descrii în cuvinte, cu atât mai mult sub forma unui text strict jurnalistic, un eveniment precum cel petrecut la debut de octombrie la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, atunci când, în prezența unui public mic, dar cald, s-au derulat privirilor lui cele două spectacole din acest an realizate în cadrul tradiționalului proiect ArtistNe(s)t. Este greu tocmai pentru că spectacolele s-au derulat nu doar privirilor, ci, cu precădere, sufletului.
„Omul și albina sa” și „embodied enescu mix” sunt cele două producții pentru suflet realizate în cadrul rezidențelor ArtisteNe(s)t, ediția 2013, la București, Tescani și Bacău de către echipe interindisciplinare formate din – o premieră a ediției – artiști din domenii diferite, muzică, dans, actorie, video.
Despre „Omul și albina sa”, de fapt despre familia fiecăruia dintre noi, comunitate și sacrificiu, au vorbit, dansat și interacționat actrița Katia Pascariu, muzicianul Jak Neumann și actorul/coregraf Paul Dunca, cei trei autori și protagoniști ai spectacolului în sine reușind, preț de aproape o oră, să incite imaginația și trăirea privitorului, dincolo de rațiune. „Omul intră în teatru și arată admirat”, „omul intră în teatru și în corabie și se simte în siguranță”, „odată ai văzut marea și-ți amintești sunetul ei”, „eu sunt Katia, eu sunt Paul, eu sunt Jak, eu sunt Mădălina, eu sunt Cosmin, eu sunt…” sunt frânturi de dans, muzică și poezie oferite de cei trei artiști, trăiri în timp și dincolo de timp, istoria noastră personală, un bâzâit continuu de albină ce ne „sâcâie” pe noi, „Omul”. Peste toate, ticăit de inimi – ritmuri tribale, sentimente – clape de pian și John Coltrane. Un spectacol ca un conglomerat de trăiri, îndelung apreciat de public și de recomandat oriunde el se va juca.
După „Omul și albina sa”, proiectul „embodied enescu mix”, instalație performativă realizată de Cinty Ionescu, artist video, Andreea Duță, coregraf, și Miron Ghiu, sound designer și DJ, a venit ca un moment de tihnă sufletească. Un spectaol de dans contemporan – video – sunet inspirat din viața și muzica lui George Enescu, îmbinând elemente folclorice cu elemente de factură postmodernă plăcut sufletului, plăcut auzului și fascinant pentru văz. Prezentarea spectacolelor în cadrul Programului ArtistNe(s)t 2013, în premieră în Bacău, este urmată de prezentarea lor în Capitală, pentru ca mai departe spectacolele să fie arătate publicului amator de către realizatorii lor, în țară sau străinătate.
În cadrul programului de rezidențe ArtistNe(s)T – al Asociației ArtistNe(s)t inițiat în 2009 și derulat în parteneriat cu Centrul Cultural „George Apostu” Bacău, Centrul Cultural Arcus, Centrul European de Cultură Sinaia și Muzeul Național „George Enescu”, secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani – au beneficiat, de-a lungul timpului, de rezidențe în România peste 65 de scriitori, coregrafi, regizori și artiși vizuali din țară și străinătate.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns