– târgul este deschis la Casa de Cultură, zilnic între orele 10,00 și 18,30, pentru șomeri și oameni în căutarea de noi afaceri
Petru DONE
Sindicatul Național Petrom-Energie a deschis, joi, 3 octombrie, în Bacău, al treilea „Târgul de cariere” organizat în toată țara, după cel de la Ploiești și înaintea celui care va avea loc la Oradea. Târgul are loc în perioada 3 – 6 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, zilnic între orele 10,00 și 18,30. La deschiderea evenimentului au fost prezenți lideri de sindicat din Moldova, reprezentanți ai mediului de afaceri și jurnaliști. Numai în această zonă, prin proiect au fost școlarizați peste 700 de aplicanți. Târgul de cariere cuprinde work-shop – uri, pentru consilierea solicitanților de locuri de muncă, și întâlniri față în față între 15 angajatori importanți și solicitanți.
„Târgul de cariere” este organizat prin proiectul „Program național integrat de facilitare a accesului pe piața muncii”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Investește în oameni, care a fost lansat în Bacău în martie 2011. „În proiect – a spus Florin Bercea, manager acestuia – avem ca parteneri două filiale ale CNSRL Frăția. Am pornit de la ideea de a găsi soluții pentru cei disponibilizați. Ne-am gândit, în primă instanță, la cei din industria petrolului, dar am considerat că și alți salariați au nevoie de ajutor în acest sens. Ne-am găndit să-i consiliem pe foștii salariați pentru deschiderea de noi afaceri sau în a ști să-și dezvolte aptitudinile personale, profesionale, de a ști să prezinte un CV când se întâlnesc cu un angajator. Târgul de joburi de la Bacău este concretizarea efiorturilor noastre.”
Proiectul a urmărit facilitarea accesului și menținerea pe piața muncii a 4.750 de persoane, dintre care aproape 1.100 de femei – a precizat coordonatorul de instruire Dana Petrovici. „Au venit la noi și persoane interesate să deschidă noi afaceri, dar cei mai mulți cei care căutau locuri de muncă. Am constatat că multă lume nu știe să caute un job, de aceea am vrut să le insuflăm, prin cursuri scurte, că este vorba chiar de cariera lor în această perioadă. Este, cred, o premieră în România când târgurile de joburi au loc împreună cu consilierea oamenilor. Este foarte impotant să știi să-ți vinzi forța de muncă.”
Inițiativa a fost apreciată și de liderul Uniunii Județene Bacău a CNSRL Frăția, Gheorghe Huluță. „La început, acum 15 – 20 de ani – a spus președintele Uniunii -, eram obișnuiți cu un anume fel de a aborda activitatea sindicală și am vizat numai relațiile de muncă și păstrarea puterii de cumpărare prin salarii. De ceva vreme am învățat că sindicatele pot face și altceva, cum este a-i deprinde pe oameni cum să caute locuri de muncă, chiar dacă intrăm în competiție cu instituțiile statului”. Președintele Filialei Bacău a patronatului UGIR 1903, Marin Mironeasa, care a manageriat un proiect pentru strategii de dezvoltare a afacerilor nonagricole în mediul rural. „Am tras concluzia, atunci – a spus președintele filialei băcăuane – că în județul Bacău șomajul real este mult mai mare decât arată cifrele oficiale. Aprciez că vreți să dezvoltați și dumneavostră, în cei care caută locuri de muncă, spiritul de lucrător. Dar locurile de muncă se crează pe bază de capital financiar, iar la noi nu prea avem o dezvoltare economică sustenabilă. De aceea, capitalul trebuie atras, iar profesionalizarea oamenilor poate contribui la atragerea investitorilor”.
La „Târgul de cariere” poate veni oricine are nevoie de un loc de muncă sau ar vrea să schimbe jobul. Evenimentul are o structură complexă și include Târgul de cariere, dar și două conferințe și o suită de work-shop – uri tematice cu rol în aprofundarea cunoștințelor de dezvoltare personală și profesională a beneficiarilor. Vinei, 4 octombrie, vor avea loc work-shop – uri pentru în acest scop, iar sâmbătă și duminică solicitanții se vor putea întâlni direct cu angajatorii.
Lasă un răspuns