Cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul agricultură ecologică mai pot fi depuse la Centrul Județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până pe 15 octombrie, inclusiv. Ajutorul specific se acordă pentru exploatațiile din producția vegetală și animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică și care se află în perioada de conversie – trecere de la agricultura convențională la agricultura ecologică.
Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale sau persoane juridice care, cumulativ, sunt înregistrați în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcția Agricolă județeană; dețin un contract încheiat cu un organism de inspecție și certificare acreditat pe teritoriul Uniunii
Europene, aprobat de MADR; dețin un document justificativ / certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei, în care se menționează statutul exploatației în conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafaţa, numărul de animale, numărul de familii de albine, emis de organismul de inspecție și certificare cu care a încheiat contractul; se mențin în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de cinci ani; în cazul beneficiarilor din producția vegetală, suprafața agricolă în folosință trebuie să fie de cel puțin 0,30 ha, ocupată de culturi anuale, culturi perene sau pășuni și fânețe permanente; respectă normele de ecocondiționalitate care cuprind bunele condiții agricole și de mediu – GAEC și cerințele legale în materie de gestionare – SMR privind mediul și identificarea și înregistrarea animalelor în schemele și măsurilor de sprijin pentru agricultori în România. Ajutorul specific nu se acordă în cazul repetării anului de conversie / prelungirii perioadei de conversie, dacă solicită și sprijin pentru suprafață.
Beneficiarii ajutorului pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatație din producția vegetală, fie numai pentru una din speciile din producția animalieră sau numai pentru o exploatație din apicultură. În cazul în care beneficiarul exploatează mai multe terenuri aflate pe raza mai multor județe, cererea va fi depusă la centrul județean APIA pe raza căruia se află suprafața mai mare pentru exploatațiile din domeniul vegetal.
Pentru exploatațiile din domeniul creșterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul județean APIA pe raza căruia se află înregistrat sediul social pentru persoane juridice, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.
Controlul la fața locului se efectuează pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, începând cu data de 1 noiembrie.
Nerespectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea / excluderea de la plată, respectiv penalități / sancțiuni multianuale.
Petru DONE
Lasă un răspuns