Și-au răscumpărat păcatele.
Sala a fost plină doar pe o treime, cca. 600 de spectatori, însă zgomotul a fost cât pentru 2000. Publicul băcăuan a fost stimulat de prezența unei galerii din Odorhei, căruia i-a dat replica fonică necesară. Altminteri, este de presupus că evoluția Științei din debutul partidei ar fi determinat un comportament glacial al fanilor băcăuani. A fost 3-0 pentru oaspeți în doar 6 minute, iar apoi 4-1, moment în care Eliodor Voica a solicitat primul time-out. Se juca într-un fuga-marș fără întrerupere între cele două semicercuri, extrem de profitabil harghitenilor, mai ales că goal-keeper-ul lor apăra tot.
Pentru câteva minute, avantajul celor de la HC Odorhei a rămas consistent (7-2), dar ceva-ceva s-a schimbat în jocul băcăuan, iar studenții au început să recupereze. Rotaru își dăduse drumul la pătrunderi prin dispozitivul harghitean, Tamaș a mai scos și el câte ceva, Fenici a fost activ și util în ambele faze (a izbutit cel mai bun meci al său în tricoul Științei), apărarea a început să miște și să împingă Odorheiul spre joc pasiv. Tot mai des, aruncările de la 9 m ale vizitatorilor întâlneau „capacele” lui Michelin Celestin. Chiar dacă Știința nu și-a îmbunătățit semnificativ eficiența în ofensivă (Bondar și Ghiță au ratat câte un 7 m), gazdele au continuat să se apropie, iar în min. 23 au obținut egalarea la 10. Între timp, Da Silva a transformat imperial aruncarile de la 7 m, sporind încrederea colegilor săi. Totuși, cei care aveau să păstreze inițiativa pe tabelă au fost oaspeții, care au intrat cu avantaj minim la vestiare, după ce Szabo parase o aruncare a lui Iancu, în ultima secundă a reprizei întâi. După pauză, reduta harghiteană a rezistat greu. În min. 38, Știința a trecut pentru prima dată în avantaj (15-14) și au urmat nouă minute în care nu s-a putut detașa la mai mult de un gol. Min. 47 a adus o eliminare de 2 min. a lui Fenici, de care HC Odorhei n-a știut să profite. Mai mult, a primit două goluri (Ghiță și Da Silva) în superioritate numerică, iar avantajul băcăuan devenea și mai consistent în min. 52, 25-21. Cu un ultim efort, trecând la o apărare foarte avansată, formația lui Caba a redus diferența la 2 goluri (27-25 și 28-26), dar s-a izbit de senzaționalul portar Fane Grigoraș. Acesta a parat două lovituri de la 7 m, în condițiile în care n-a fost luat la țintă, ci a avut reflexe uluitor de rapide și precise. Tot Grigoraș a apărat trei mingi din situație unu la unu și alte aruncări de la 9 m, dintre care una de la șold, extrem de vicleană și puternică, a lui Kuzmanovski. Mai era un minut și, în disperare de cauză, HC Odorhei a trecut la un marcaj pe tot terenul, dar Johannson și Da Silva s-au descurcat minunat prin rarefiata defensivă a osapeților, marcând în ultimele 20 de secunde pentru 30-26.
Greu de spus cine a fost cel mai bun jucător băcăuan în acest meci! Rotaru, Da Silva și Grigoraș au avut contributii mari și sensibil egale, dar buni ni s-au părut și Fenici, Johannson, Celestin, portarii Tamaș și Tevzadze (dar nu cât Grigoraș) sau Cristi Ghiță, care a amestecat reușitele spectaculoase cu pasele greșite și aruncările peste poartă. Din nou, evoluția extremelor a fost extrem de modestă.
Per total, jocul Științei s-a apropiat mult de așteptările publicului, de aceea credem că specatorii vor veni din nou în număr mare la meciuri. Rămâne totuși regretul acelei supărătoare sincope de la Baia-Mare, fără de care Știința putea fi mai mult decât un lider de circumstanță, ca acum.
* Marcatori
– Știința: Da Silva 10, Rotaru 6, Ghiță 5, Fenici 3, Johannson 3, Rusia 1, Iancu 1, G. Bujor 1;
– Odorhei: Kuzmanovski 7, Majnov 6, Blecic 3, Feuchtman 2, Irimescu 2, Onyejekwe 2, Komparly 1, Talas 1, Vlad 1.
* Declarațtii după meci
– Vlad Caba (antrenor HC Odorhei): „A fost un meci frumos, plăcut pentru spectatori și în ciuda unor greșeli de ambele părți. Dar acesta este nivelul handbalului nostru intern. Cred că am făcut un meci bun timp de 40 de minute. Am știut că adversarii noștri vor învăța jocul nostru din prima repriză și am schimbat sistemul la pauză. Dacă nu interveneau acele ratări decisive, de la 7 m și pe contraatacuri, puteam obține un rezultat bun. Felicit echipa Bacăului pentru victoria de azi și îi urez succes în Cupa EHF și în campionat, dar nu tot atât cât echipei mele. Cred că Știința și HC Odorhei o pot detrona pe HCM Constanța din postura de campioană”.
– Eliodor Voica (antrenor Știința): „Cele două echipe au făcut un meci frumos, iar asta este haina în care trebuie îmbrăcate toate celelalte considerații. Îmi felicit jucătorii pentru determinarea pe care au avut-o și mă bucur că am putut oferi acestui frumos public mulțumirea unui rezultat favorarbil. Fane Grigoraș și-a cucerit locul de titular pentru partida cu lituanienii. Este meritul lui, la fel cum victoria de azi a fost meritul echipei. Ca puncte mai puțin bune, a fost în primul rând un nou început slab de partidă, care ne-a făcut să alergăm după egalare zeci de minute”.
* Etapa VI (duminică, 13 octombrie): Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu – CSA Steaua București, U Bucovina Suceava – Dinamo București, CSM București – CS Caraș-Severin, HCM Constanța – U Politehnica Timișoara, HCM Baia-Mare – Potaissa Turda, Știința Municipal Dedeman Bacău – HC Odorhei 30-26 (12-13, disputat în devans).
CLASAMENT
1. Știința Municipal Dedeman Bacău 6 4 1 1 163-140 13
2. HC Odorhei 6 4 0 2 184-176 12
3. HCM Constanța 5 3 2 0 159-125 11
4. Potaissa Turda 5 3 2 0 145-121 11
5. Dinamo București 5 3 2 0 144-135 11
6. U Politehnica Timișoara 5 3 0 2 134-128 9
7. HCM Baia-Mare 5 2 0 3 117-126 6
8. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 5 2 0 3 115-128 6
9. CS Caraș-Severin 5 1 1 3 124-132 4
10. CSA Steaua București 5 1 0 4 139-151 3
11. U Bucovina Suceava 5 1 0 4 121-148 3
12. CSM București 5 0 0 5 105-142 0
* Etapa VII (joi, 17 octombrie): HC Odorhei – Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu, Potaissa Turda – Știința Municipal Dedeman Bacău, U Politehnica Timișoara – HCM Baia-Mare, CS Caraș-Severin – HCM Constanța, Dinamo București – CSM București, CSA Steaua București – U Bucovina Suceava.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns