– soarta a doi copilași a ajuns în mâinile autorităților după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, aceștia au fost abandonați – bine îmbrăcați, îngrijiți, amândoi în același landou, micuții au fost găsiți în cursul după-amiezii de duminică, 13 octombrie, pe treptele Maternității Bacău – autoritățile au declanșat o anchetă
Mădălina ROTARU
Florin CRĂCIUN
O poveste tristă, nu neapărat nouă, dar unică în felul ei se scrie, în aceste zile, în Bacău. O poveste despre și cu abandon ce ridică semne multiple de întrebare, compasiune și indignări deopotrivă. Este povestea tristă, dar adevărată, a doi copilași, probabil frați, un băiețel și o fetiță în vârstă de aproximativ 7 luni, respectiv 2 ani. Bine îmbrăcați, curați, sănătoși, proveniți, după aparențe, dintr-o familie în care nu s-ar putea spune că le-ar fi lipsit iubirea. Însuși faptul că cel sau cea care i-a abandonat a făcut-o în mod oarecum responsabil spune ceva: pe treptele Maternității din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău.
Copiii, duși la un asistent maternal profesionist
Întâmplarea a ajuns în atenția autorităților în cursul după-amiezii de duminică, 13 octombrie, imediat după ce o persoană, se pare în jur de 20-21 de ani, i-a lăsat acolo. Despre aceasta, ca și despre copii nu se știu, încă prea multe, instituțiile abilitate demarând simultan cercetări. Martorii spun însă că, în ciuda aspectului copiilor, persoana care i-a abandonat în landou ar fi bărbat și, după aspectul exterior, un om al străzii.
Fetița (circa 7 luni) și băiețelul (circa 2 ani) se află în prezent în grija unui asistent maternal profesionist, autoritățile încercând să dea poveștii de cap, dar și un final cât mai bun pentru micuți. „Copilașii au fost preluați în regim de urgență și, în prezent, sunt împreună la un asistent maternal profesionist – ne-a declarat Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău. Înainte de preluare, micuții au fost văzuți de medici, aceștia constatând ca starea lor de sănătate este bună, nefiind necesară internarea lor. Deocamdată nu cunoaștem date despre ei, nu avem nici măcar idee dacă sunt frați. Așteptăm un minimum de date de la poliție pentru a putea demara o anchetă socială. În orice caz, cu ce date vom avea, vom prezenta cazul Tribunalului Bacău pentru stabilirea măsurii de protecție socială cea mai potrivită pentru copii. O să încercăm, pe cât posibil, să aflăm câteva ceva de la băiețel, atât cât știe el comunica la vârsta de 2 ani”.
Poliția caută să-i identifice pe copii și persoana care i-a abandonat
Poliția a început cercetările în acest caz, iar pe marginea subiectului se gândește în termeni de „încadrare a faptei”. Una dificilă, se pare, date fiind tocmai circumstanțele în care cei doi copilași au fost găsiți.
„Politiștii i-au prezentat cei doi minori medicilor pediatri, care au stabilit că erau sănătoși și îngrijiți – a declarat inspector principal Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la Inspectoratul Județean de Poliție Bacău. Se fac cercetări pentru identificarea persoanei care i-a adus la Maternitate și care pare a fi un bărbat în vârstă de aproximativ 20 de ani, cu aspect neîngrijit”.
Totodată, polițiștii fac apel la această persoană să anunțe autoritățile în vederea identificării părinților. Din punct de vedere penal, încadrarea juridică a faptei, în cazul în care cel care i-a lăsat la Maternitate este chiar tatăl copiilor, este destul de dificilă. El nu poate fi acuzat decât cel mult de abandon, întrucât a dus copiii într-o unitate spitalicească, nu le-a pus integritatea în pericol, iar micuții erau bine îngrijiți și nu prezentau vreo urmă de violență fizică.
Cazurile de abandon, mai puține
Povestea celor doi copilași a venit amar în atenția autorităților după ce, îmbucurător, de la începutul acestui an numărul cazurilor de abandon în județul Bacău a scăzut foarte tare. „În ultima perioadă, numărul copiilor abandonați a scăzut foarte mult – ne-a spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău. Spre deosebire de alte perioade, în care vorbeam de zeci de cazuri de abandon, în acest an au fost doar patru-cinci astfel de situații. Acest fenomen se datorează și faptului că în prezent unitățile medicale au asistenți sociali, aceștia fiind mereu în acțiune și, în cazul de abandon în spital cel puțin, se pot întreprinde imediat sevicii specifice pentru mamele cu o astfel de intenție”.
aHUIBAN a zis
Bine ca nu i-a lasat in padure. Bine ca i-au lasat intr-un loc public.