Biblioteca Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău s-a transformat vineri, 11 octombrie, într-un „spațiu public” de dezbatere aprinsă pe marginea temei însăși a „spațiului public”. Preț de mai bine de două ore, elevi și studenți au stat față în față cu oameni politici, jurnaliști, reprezentanți ai CNA de la București, profesori și reprezentanți ai unor instituții publice în încercarea, la propunerea Asociației „Mutatis Mutandis” din Bacău, de a „reconstrui spațiul public”, prin regândirea mesajului și rolului mass-media în societate.
Mădălina ROTARU
Concluzia – firească și bine punctată de participanții la dezbatere – a fost că un spațiu public „perfect” nu are cum să existe (n-a existat niciodată), dar că se poate ajunge la unul măcar echilibrat, dacă nu cu rol educator. Aceasta, în mare, prin asumarea responsabilității – pentru a nu ajunge vinovați! – a ceea ce suntem și reprezentăm în mod individual în fața generațiilor următoare: părinte, profesor, jurnalist, om politic etc. Ineditul întâlnirii – parte a proiectului „Mass Media și (non)educația tinerilor. S.O.S. Spațiul public”, care s-a lansat în ziua amintită și care se va finaliza la începutul lui 2014 – a fost, printre alte puncte tari, faptul că nu a existat din partea organizatorilor o presiune asupra invitaților de a fi prezenți. Asociația „Mutatis Mutandis” Bacău a lansat provocarea, dar fără insistențe, printr-un simplu comunicat cu subiectul propus, de a participa la o astfel de dezbatere, tuturor factorilor de decizie ai comunității, inclusiv oameni politici. Apelului au răspuns, dintre aceștia, doar un reprezentant al Primăriei Bacău, doi ai Instituției Prefectului și un senator. Probabil că tocmai detașarea acestora de gândul că ar putea avea vreun beneficiu strict profesional a făcut ca dezbaterea să fie relevantă.
Proiectul Asociației „Mutatis Mutandis”, „Mass Media și (non)educația tinerilor. S.O.S. Spațiul public” se derulează cu finanțare de la Primăria Bacău, în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri”din Bacău, are ca beneficiari 100 de elevi și studenți din municipiu și are ca scop creșterea gradului de implicare a tinerilor în construirea unui spațiu public echilibrat prin asumarea principiului (motto-ul, de altfel, al Asociației) că schimbarea începe cu tine.
Lasă un răspuns