Credincioșii romano-catolici băcăuani, și nu numai ei, vor avea ocazia ca timp de patru zile să se poată ruga la Icoana Maicii Domnului de la Cacica – icoană făcătoare de minuni – care va poposi duminică, 20 octombrie, începând cu ora 17.45, la Biserica Romano-Catolică „Fericitul Ieremia” din Cartierul Nord.
Cu această ocazie va avea loc o Sfântă Liturghie, celebrată de episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel. Marți, 22 octombrie, după Sfânta Liturghie de la ora 18.00, va avea loc o procesiune pe străzile orașului, urmând traseul biserică – str. Digu Bârnat – str. Ștefan cel Mare – str. Aprodu Purice – str. Hatman Berescu – str. Zefirului – str. Digu Bârnat – biserică, unde se încheia procesiunea. Pelerinajul se va sfârși miercuri, 23 octombrie, la ora 18.00, prin binecuvântarea finală și acordarea indulgenței plenare.
Icoana este o copie a Icoanei miraculoase a Maicii Domnului „Madona Neagră” de la Częstochowa (Silezia) și se presupune că a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea. Ea a fost adusă în anul 1809 de la o biserică armeano-catolică din Stanislawow (Polonia), când s-a sfințit prima biserică la Cacica. Icoana este un basorelief de 86 x 60 cm, executată din lemn aurit și argintat. Doar fețele și palmele Maicii Domnului și ale Pruncului Isus sunt pictate. Icoana o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ținându-l în brațe pe Pruncul Isus, care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată învățând poporul. Ambele figuri au coroane de stele. În mai 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat primul pelerinaj în România, printre darurile primite de Sfântul Părinte, cel mai valoros cadou a fost copia icoanei Maicii Domnului de la Cacica.
Liviu MAFTEI
Lasă un răspuns