Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMRR) a lansat, miercuri, 25 martie, Patronatul Judetean Bacau al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Organizatie care a mai avut activitate in judet, cu citiva ani in urma, noul patronat isi propune promovarea si apararea intereselor economice, de productie, comercaializare, financiare si juridice ale intreprinderilor private din Bacau.
La evenimentul de lansare a participat presedintele CNIPMMR, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, József Csáka, consilier in Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Kaya Sebahat, presedintele Patronatului National al Femeilor de Afaceri din Intreprinderile Mici si Mijlocii, si Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Intreprindrilor Mici si Mijlocii din Regiunea Nord-Est. De asemenea, au fost prezenti subprefectul Claudiu Balan, Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, reprezentanti ai unor institutii economice din judet, ai mediului academic, ai mediului de afaceri si ziaristi, dar si reprezentanti ai patronatelor de sub umbrela CNIPMMR din mai multe judete ale tarii.
Bacau – punct strategic al CNIPMMR
Presedintele patronatului bacauan este Gina Plantos. Tinara, plina de viata, subtire ca trestia si agila, Gina Plantos pare hotarita sa faca activitate, intr-un domeniu care numai lipsit de probleme nu poate fi. Patronatul bacauan a fost infiintat in ianuarie 2009, ca o structura teritoriala a CNIPMMR. „Sintem singura organizatie patronala din Romania – a spus presedintele bacauan – cu reprezentativitate nationala”. Infiintarea patronatului este un obiectiv strategic al CNIPMMR – a precizat Ovidiu Nicolescu, cel care a si apreciat zona Bacau ca fiind una dintre cele mai dinamice din tara, pe care o cunoaste de foarte mult timp si in care a derulat siu afaceri. „Evenimentul de la Bacau – a mai spus presedintele CNIPMMR – nu ar fi avut loc daca un grup de initiativa de aici si daca si colegii nostri de la nivel regional nu ar fi dat o mina de ajutor”.
Legatura cu Europa
CNIPMMR are o istorie de aproape 19 ani si este considerata cea mai puternica organizatie patronala a IMM-urilor. Ea reprezinta IMM-urile la nivel european, de noua ani fiind membra a Uniunii Europene a Intreprindeilor Mici si Mijlocii si Artizanale, cu 13 milioane de membri in cele 27 de tari ale Uniunii Europene si in alte tari din afara UE. Din toamna anului trecut, CNIPMMR are un loc de vicepresedinte in board-ul acestei organizatii. Consiliul are opt federatii regionale, cu 102 structuri teritoriale. „Consiliul – a precizat Ovidiu Nicolescu – face foarte multe pentru intreprinderile mici si mijlocii, dar nu indeajuns. Multe dintre actele normative cu privire la IMM au fost initiate sau sprijinte de noi, am militat pentru ca 0,2% din PIB sa fie date pentru IMM-uri, am facut numeroase interventii in favoare oamenilor de afaceri. Dar lucrurile nu merg foarte bine, iar in aceste momente de criza multe dintre initiative nu-si mai gasesc finalizarea necesara”.
Lobby si cooperare
Membrii patronatului nou lansat in Bacau sint societatile comerciale cu capital privat, asociatiile familiale sau persoanele fizice autorizate, dar si asociatii patronale de la nivel local si national. Patronatul isi propune – intre altele – activitati de lobby pe linga autoritati si institutii publice, conlucrarea cu sindicatele, patronatele, cu camerele de comert si cu alte organizatii profesionale in adoptarea solutiilor de interes pentru IMM-uri si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu administratia publica si cu sindicatele. De asemenea, se are in vedere reprezentarea IMM-urilor in relatii internationale, promovarea principiilor de independenta si solidaritate in relatiile dintre intreprinderi, incurajarea cooperarii prin masuri economice si mijloace juridice, oferirea de programe de pregatire profesionala, de programe de consultanta si asistenta in afaceri si altele.
Lasă un răspuns