Garnizoana Bacău, filiala „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor, filiala Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și filiala „Gl. Eremia Grigorescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război a organizat, joi, 24 octombrie, o manifestare dedicată Zilei Armatei Române. Este vorba de simpozionul „25 Octombrie – Ziua Armatei Române”, la care au fost invitați militari activi din Garnizoana Bacău, șefi de instituții militare, veterani și văduve de război, militari în retragere și reprezentanți ai autorităților județene.
Petru DONE
Au susținut prelegeri col. (r) Paul Valerian Timofte („Semnificația zilei de 25 octombrie în concepția militară a poporului român”), gl. fl. aer. (rtr) Alexandru Leonov („Jertfa oștirii române în perioada 23 august – 25 octombrie 1944”) și comandor Valerică Vrăjescu („Armata română – prezent și perspectivă”).
„A intrat în tradiție – a spus col. Paul Valerian Timofte – ca noi, cei care am slujit țara sub drapel, membri ai trei asociații ale militarilor, să nu treacă un an făsă omagiem Ziua Armatei României, înscrisă în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, o zi de glorie și cinstire pentru eroismul și jetfele prn care, de-a lungul vremii oștirea română a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea, libertatea, independența și integritatea teritorială a țării.” Vorbitorii au subliniat rolul armatei în istoria națională, acțiunile ei făcând parte intrinsecă din cea din urmă. „Marile prefaceri din istoria noastră națională – a spus gl. Alexandru Leonov – sunt legate nemijlocit de contribuția esențială a armatei române.” Armata a obținut independența națională, la 1877 – 1878, iar de existența armatei este legat și procesul înfăptuirii României Mari. Toate evenimentele importante care au urmat în viața poporului român au fost legate de jertfele militarilor, până la ceea ce este armatâ română astăzi. Despre prezentul și perspectiva activității militare în România, despre contextul politic, economic și social în care activează aceasta și despre implicațiile apărute în plan geopolitic a vorbit comandantul Garnizoanei Bacău, comandorul Valerică Vrăjescu. „Noile provocări la adresa securității geneate de existența unor fenomene precum globalizarea și fragmentarea sttală se adaugă unor forme clasice de riscuri și vulnerabilități regionale – a precizat comandantul Garnizoanei. Se mențin focare de tensiuni tradiționale, dar modul lor de dezvoltare este influențat de apariția unor riscuri neconvenționale și transfrontaliere”. Acestea pot crea noi situații conflictuale, pentru care armata trebuie să fie oricând pregătită.
Simpozionul a fost uramt și de lansarea a două cărți ale aceluiași autor, gl. dr. Vasile Jenică Apostol – „File de istorie”, prezentată de col. (r) George Gheorghiu, și „Generalul Radu R. Rosetti”, prezentată de col. Paul Valerian Timofte. O lucrare științifică a altui militar în rezervă, col. Florea, a fost, de asemenea, prezentată cu acest prilej, sarcina revenindu-i sociologului Petru Filioreanu.
Acțiunea a fost încheiată, însă, de un spectacol omagial dedicat aceluiași eveniment, susținut de Corul „Oituz” al Veteranilor de Război, de Muzica Militară a Garnizoanei și de Ansamblul Plaiuri Băcăuane de pe lângă Cercul Militar Bacău.
Lasă un răspuns