• instituțiile publice, locurile de cultură, băncile, cabinetele medicale, trotuarele și multe altele sînt inutilizabile pentru această categorie de persoane
În municipiul Bacău sînt în jur de două mii de persoane cu handicap. Pentru toți acești oameni, cumpăratul unei pîini, un examen medical, o durere de măsea, vizionatul unui film la cinema sau o plimbare prin centrul orașului sînt adevărate chinuri. Și toate acestea într-un oraș care vrea să-și întindă aripile spre progres și recunoaștere națională. Practic, aici, persoanele cu handicap care se deplasează doar cu ajutorul fotoliului rulant sînt condamnate să stea în casă. Nici cei care nu au un handicap accentuat nu sînt scutiți de probleme. Denisa Arhip este studentă în cadrul facultății „George Bacovia”. Din cauza problemelor pe care le are este nevoită să meargă la facultate zilnic cu mașina. „Sper ca noul sediu al Universității să fie dotat cu aceste accesibilități. Cînd termin cursurile și trebuie să dau un telefon ca mașina să mă ducă acasă sau la serviciu mă lovesc mereu de aceeași problemă. Telefoanele nu sînt situate la o înălțime mai joasă pentru a putea fi folosite de noi. Soluția o reprezintă colegii care-mi formează numărul”, ne-a spus tînăra. Probleme are și Lenuța Popa. Ea își dorește un sistem de asistență care să asigure transportul persoanelor cu handicap la Comisia de Expertiză Medicală din cadrul Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) Bacău. „Astfel nu voi mai fi nevoită să o aduc pe sora mea, care stă în căruț, apelînd la cunoscuții care au mașină”, ne-a declarat femeia.
Toate clădirile care au rampe de acces pot fi numărate pe degete. În rest, șefii instituțiilor publice și patronii de firme nu au gîndit și căi de acces pentru persoanele cu handicap. La Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” sau la Banca Română pentru Dezvoltare rampele au fost prevăzute doar pemtru trecerea de pe stradă pe trotuar. „Străzile au rampe, dar sînt pentru automobile. Persoana cu handicap din fotoliul rulant riscă în orice intersecție să fie accidentată. În parc există doar o rampă, la intrarea din fața Teatrului de Vară”, ne-a declarat Dorina Poinaru, președinta Societății Handicapaților Fizic Bacău.
Primăria, Prefectura, Consiliul Județean, Direcția de Sănătate Publică, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială, Inspecția Muncii, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Curtea de Conturi, Trezoreria, Direcția de Taxe și Impozite, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Poșta sînt cîteva instituții care sînt des frecventate de aceste persoane, iar căile de acces pentru handicapați, în special cei cu probleme locomotorii, sînt inexistente. Singura instituție publică unde există rampă este chiar cea care are în grijă aceste persoane, Inspectoratul pentru Handicapați. Lista cu locurile unde accesibilitățile lipsesc cu desăvîrșire continuă cu Teatrul „George Bacovia”, Biblioteca Județeană, Ateneul, Casa de Cultură, Universitatea, Romtelecom, farmacii, cabinete medicale, stații de autobuz, treceri de pietoni, magazine, etc. Singurul liceu care are o „rampă” este Liceul Economic, iar la Spitalul Județean accesul se face pe unde intră ambulanțele.
Lipsa fondurilor este motivul invocat de toate instituțiile publice. În ceea ce privește situația magazinelor, problema se schimbă. Conform legislației care apără persoanele cu handicap, instituțiile care eliberează autorizația de construcție sau de modificare trebuie să-i oblige pe patroni să creeze aceste facilități. Legea mai prevede clar ca pînă la 31 decembrie 2002 toate spațiile de parcare să fie amenajate cu minim 45 de locuri pentru persoanele cu handicap. La Metro există o asemenea parcare, dar ea nu poate fi utilizată deoarece este mereu ocupată de alte mașini. Pînă la 31 decembrie 2001, în oraș trebuiau să existe pentru fiecare zonă telefoane utilizabile de către persoanele în scaun cu rotile. La finele anului 2003, toate instituțiile trebuie să fie amenajate pentru accesul persoanelor cu handicap: toalete, scări cu mînă curentă, rampe.
Toate aceste facilități, de care în Occident dispune orice persoană aflată în dificultate, rămîn însă doar la stadiul de vis pentru persoanele cu handicap din Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns