Petru DONE
Municipiul Bacău a fost, vineri, 1 noiembie, gazda celei de a XIX-a Sesiuni naționale de comunicări științifice „Arhivele și istoria”, organizată de Filiala Arhivelor Naționale și Filiala Asociației Generale a Arhiviștilor din România. La deschiderea evenimentului au participat reprezentanți ai autorităților locale și ai unor instituții care colaborează permanent cu organizatorii, ai Arhivelor Naționale ale României, reprezentanți ai unor filiale ale acestei instituții din toată țara și ai Diecezei omano-catolice Iași, prin Decanatele din Iași și Bacău, reprezentanți ai mediului cademic, istorici și cercetători ai fenomenului istoric.
Sesiunea a prilejuit lansarea, în plen, a publicației „Acta bacoviensia” – Anuarul Arhivelor Naționale Bacău nr. VIII/2013, și a lucrărilor „Catagrafiile Vistieriei Moldovei (1820 – 1845), IV, Ținutul Bacău. Partea 1 (1820), „Profesioniștii noștri, vol. 10. Corneliu-Mihail Lungu la 70 de ani” (ediție îngrijită și prefață de Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Naționale Bacău, și Ioan Lăcătușu), Gheorghe Radu – „Unele aspecte din județul Neamț privind Marea Unire”, Anton Coșa – „Monografia satului Somușca”, „Acta Camilliana. Actele pastorale ale Prea Sfinției Sale P. Nicolae Iosif Camilli”, Carol Auner – „Restituiri istoriografice”, Ioan Mărtinaș – „Istoria creștinismului la români și a catolicismului în Moldova”, Valeriu Tănase – „Rostiri ziditoare” și prima traducere în limba română a Bibliei, făcută în circa 25 de ani de preoți romano-catolici, care a văzut lumina tiparului în acest an.
Plenul sesiunii a continuat cu interesantele comunicări științifice susținute de prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași (Recunoașterea independenței României de la Tratatul din 13 iulie 1878 la oficiile din 20 februarie 1880), dr. Alexandru Porțeanu, de la Institutul „Nicolae Iorga” București (Dezbaterile ratificării Tratatului de la Trianon în Parlamentul României) și dr. Costin Scurtu, de la Filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”(Planurile sovietice în vederea ocupării provinciilor moldovenești din nordul și estul României în 1940).
Partea a doua avenimentul a avut loc pe secțiunile Arhivistică, Istorie băcăuană, Istorie generală și Romano-catolicii din Moldova.
Lasă un răspuns