Înfiinţarea unei plantaţii de nuc nu este un lucru uşor şi simplu. Investiţia este destul de mare atât din cauza valorii tot mai crescute a terenului arabil, cât şi a costului mare al materialului săditor. Valoarea unui pom altoit de nuc de circa 1 m lungime este aproximativ 100 lei. Valoarea mare este determinată de dificultatea altoirii nucului, datorită oxidării rapide a sevei în procesul efectuării operaţiei de altoire, împiedicând astfel realizarea prinderei altoiului. Altoirea în verde în câmp dă rezultate de prindere foarte slabe. Tehnologiile actuale prevăd altoirea la masă, în martie-aprilie, cu portaltoiul şi ramurile altoi păstrate la temperaturi de 1-2 grade C. După altoire se realizează forţarea calusării în camere de forţare, prin asigurarea la punctul de altoire a unor temperaturi de 23-25 grade C şi a umidităţii corespunzătoare.
Pentru a înfiinţa o plantaţie cu nuc altoit trebuie să avem un teren fertil, plan, pretabil efectuării lucrărilor mecanice, irigabil. Terenul trebuie să justifice valoarea mare a investiţiei. Pe terenuri în pantă, mai puţin fertile, pe suprafeţe mai mici de 0,5 ha se va putea planta nuc selecţionat. Valoarea unui puiet de nuc selecţionat este 12-13 lei. De reţinut că prin angajamentul României faţă de Uniunea Europeană se menţine neschimbată suprafaţa păşunilor. Astfel, există Legea păşunilor care interzice schimbarea categoriei de folosinţă a păşunilor şi fâneţelor, acestea nu pot fi luate în calcul pentru a înfiinţa pe ele plantaţii de nuci. La pregătirea terenului pentru plantaţiile cu nuci altoiţi se va efectua dacă se impune o nivelare a terenului. După nivelare se va realiza o fertilizare de bază, urmată de arătura de desfundare şi discuire. La plantaţiile cu distanţe mari între pomi (în cazul nucului selecţionat) nu se impune fertilizarea de bază pe toată suprafaţa, urmată de arătura de desfundare, deoarece până cănd rădăcinele vor ocupa întreaga suprafaţă, efectul acestor lucrări v-a fi diminuat. Este recomandată efectuarea de gropi mari, cu adâncimea şi laturile de cel puţin 70 cm, cu fertilizarea la groapă, urmând ca anual să se crească zona de lucrări şi de fertilizare în jurul pomilor, până la acoperirea întregii suprafeţe. În anul de după plantare se va face udarea repetată pentru a asigura prinderea şi creşterea viguroasă din primul an. Se efectuează corect lucrările de întreţinere până la intrarea pe rod. Pentru a avea rezultate favorabile în cultivarea oricărei plante trebuie să îi asiguri la optim toate verigile tehnologice. Nivelul producţiei se opreşte la nivelul verigei celei mai slab asigurate. Dar pentru a înfiinţa 1-2 ha de plantaţie de nuc se justifică a avea grijă şi a rezolva atâtea probleme? Este recomandat, ca urmare, realizarea unei plantaţii la o mărime optimizată, plecând de la faptul că nu se justfică timpul ca cineva să conducă o asemenea afacere pe o suprafaţă mică unde este dificilă efectuarea lucrărilor de mecanizare. Posibilitatea mecanizării înseamnă a face lucrările la timp, de calitate şi la costuri reduse. Preţul forţei de muncă manuală este în continuă creştere şi tot mai greu de găsit. Pentru a realiza mecanizat lucrările uzuale din plantaţie (discuire, arătură, tratamente fitosanitare) este nevoie de un tractor cu setul de maşini aferent. Această investiţie se justifică atunci când cheltuielile cu amortismentul anual este depăşit de valoarea lucrărilor efectuate. Acest neajuns s-ar putea rezolva totuşi prin asocierea mai multor asemenea producători aflaţi în vecinătate (lucru dificil de realizat deocamdată datorită capacităţii reduse de asociere a populaţiei din România).
Realizarea unor plantaţii de mărime optimă vor putea fi realizate şi prin consultarea atentă a măsurilor de finanţare cu fonduri europene. Programul de finanţare 2014-2020 va permite realizarea de investiţii în exploataţiile agricole.
La înfiinţarea plantaţiilor de nuc altoit, se va avea în vedere faptul că pe lângă soiul de bază trebuie să existe şi un soi polenizator care va reprezenta peste 5% din soiul principal. Soiul polenizator trebuie să fie cel recomandat soiului cultivat întrucât poate să nu coincidă momentul înfloririi amenţilor cu momentul când florile femeieşti, de la soiul polenizat, sunt capabile să recepţioneze polenul adus de vânt. Soiul polenizator se recomandă a se aşeza spre direcţia vântului dominant. La pomii obţinuţi din nuc selecţionat nu se mai pune problema perechilor de polenzare. Prezenţa lor lângă nucii altoiţi poate rezolva polenizarea.
Nucul are nevoie de multă lumină, ca urmare încă de la plantare se va urmări proiectarea şi realizarea unor coroane aerisite şi care să se încadreze în spaţiul pus la dispoziţie prin distanţele de plantare. Formarea coroanei se va face prin operaţii de tăiere care se vor efectua primăvara sau în perioada de vegetaţie prin aşa numitele ”tăieri în verde”. Pe lângă operaţiile de tăiere, un rol important ca în toate plantaţiile intensive, îl au lucrările de dirijare a ramurilor prin utilizarea unor distanţiere pentru deschiderea unghiurilor viitoarelor şarpante.
La solurile din judeţul Bacău, la condiţiile climatice existente şi având în vedere perspectivele economice ale culturii nucului în viitorii ani, plantaţiile de nuc vor creşte ca suprafaţă, dar şi ca nivel tehnologic aplicat.
Dr.ing. Florin ACATRINEI
producător pomi altoiţi
www.pomaltoi.ro
Iulian a zis
Buna ziua! Am si eu o intrebare:
Unde este mai bine de infiintat o plantatie de nuci , avand in vedere clima si terenul. In judetul Brasov sau in judetul Bacau? In ambele judete detin teren arabil.
misu a zis
nuci altoiti dar si selectionati buni gasiti pe http://www.pomifructiferibt.ro
man a zis
as dori o planratie de nuci in maramures si nustiu daca ar merge ,e pamint pietros , si in ce masura mas incadra
MIHAI TOMA a zis
detin teren arabil si fanat in nordul jud SIBIU, in granita cu jud. MURES si as dori niste sfaturi competente, daca se poate, in ceea ce priveste o plantatie de nuc selectionat; precizez faptul ca terenul este argilos si galben in mare parte, dealurile nu sunt foarte inalte si predomina paduri relativ tinere de acat pe acestea, multumesc
dobre maria a zis
as dori mai multe informati cum putem lua legatura puteti lasa un tel , as vrea sa cumpar nuci altoiti cit costa etc
nicu a zis
In jud galati merge oare nuci?as vrea sa im pun 1 ha
Dorin a zis
In Maramures ,la granita cu Satu Mare ar merge nucul ?Pamantul nu e pietros e in zona de ses.multumesc
gabi a zis
detin 1ha de pasune in jd iasi ,terenul este usor in panta as putea infiinta olivada de nuci si daca da as putea accesa fonduri europene va multumesc