Curtea de Apel Bacău a dat sentința în dosarul celei mai mari capturi de droguri din ultimii 10 ani. În mare parte, instanța superioară a menținut hotărârea Tribunalului, care a dat cea mai grea pedeapsă pentru astfel de infracțiuni. 15 ani de închisoare a primit capul rețelei.
Rosi Grigoroiu (fost Vasile) a primit cea mai mare pedeapsă – 15 ani de închisoare – pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc. La 10 ani de închisoare, pentru aceleași fapte, a fost condamnat Aramis Vasile. Mia Bulibașu („Aluna”) va sta după gratii 9 ani, iar Mia Vasile – 7 ani.
Rosi Grigoroiu, domiciliat în Piatra Neamț, și-a format grupul de traficanți din iunie 2012, când a început să aducă din străinătate droguri de mare risc pe care le vindea în Neamț și Bacău. După începerea urmării penale, DIICOT Bacău a descoperit că Rosi Grigoroiu este și liderul unui grup specializat în furturi din societăți și locuințe private care a produs un prejudiciu total de 500.000 euro. Rosi Grigoroiu a avut grijă ca în afacerea cu droguri să intre doar rude și prieteni foarte apropiați, în care avea încredere, astfel încât activitatea lor să nu fie descoperită. Din grupare făceau parte sora și fratele lui – Mia Vasile și Aramis Vasile, care se ocupau cu traficul intern, verișoara lui, Mia Bulibașu (aflată în Belgia), Dumitru Constantin Amarandi (băcăuan aflat în arest în Olanda) și „Stricatu”, din Spania – care coordonau traficul transfrontalier de droguri de mare risc – comprimate ecstasy cu conținut de amfetamine și metamfetamine.
Discuțiile dintre membrii grupării se purtau în limba romanes, iar drogurile erau denumite „cauciucuri”. Drogurile erau trimise pe ruta Olanda – Belgia – România și ajungeau la dealeri din Neamț și Bacău, în afacere fiind implicate și alte persoane neidentificate până acum. În momentul în care DIICOT a fost sesizată, doi investigatori sub acoperire au fost autorizați să cumpere droguri de la traficanți. Primele tranzacții au fost în cantități mici, 20 – 30 de pastile cu logo-ul „Delphin”, la prețul de 30 de lei/pastila, până când anchetatorii au aflat că traficanții mai dețineau până la 3.000 de comprimate de ecstasy, care urmau să fie vândute în cele două județe. Astfel, investigatorii au fost trimiși să cumpere întreaga cantitate de droguri. Pe 19 septembrie 2012, în jurul orei 14, în parcarea Selgross din Bacău, a avut loc întâlnirea dintre investigatori și Rosi Grigoroiu, care a venit fără droguri la el, doar ca să se asigure că aceștia au banii ceruți pentru cumpărarea celor 2.803 comprimate ecstasy – circa 20.000 de euro. Odată ce s-a asigurat că nu este păcălit, Rosi Grigoroiu i-a sunat pe Aramis și Mia Vasile, care așteptau în Piața Centrală semnalul fratelui lor și care au venit imediat cu drogurile.
Cei trei se află în arest preventiv din septembrie 2012. După câteva zile de la flagrant, a fost găsită și Mia Bulibașu, în Piatra Neamț, pe numele căreia s-a emis mandat de arestare. De asemenea, s-a dispus începerea urmăririi penale față de Dumitru Constantin Amarandi, care, în opinia anchetatorilor, a avut cel mai important rol în introducerea drogurilor în România. Acesta ar fi coordonat, din arest, prin telefon întreaga afacere cu droguri și toate demersurile de trimitere a pachetelor în țară. Cercetările și audierea lui Amarandi s-au făcut printr-o comisie rogatorie internațională. Rosi Grigoroiu a recunoscut de la început faptele, iar Mia Bulibașu le-a spus anchetatorilor că Dumitru Constantin Amarandi este concubinul ei.
Inculpații au declarat recurs împotriva sentințelor, care se va judeca, în februarie 2014, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns