Preotul din Penitenciar, Octavian Balan, și agentul Gabriel Gîrleanu au fost la un pas de eliberare. Tribunalul a dispus zilele trecute judecarea celor doi în libertate, însă Curtea de Apel a casat hotărârea, considerând că preotul și agentul de Penitenciar încă mai prezintă pericol public, și a prelungit cu încă 30 de zile arestul preventiv.
„Nimic nu e întâmplător pe acest Pământ și nici ce se întâmplă în viața mea. Suntem în prima zi de post, în vinerea mare, și vă rog să mă judecați în libertate, să pot fi lângă familia mea. Am nevoie de sprijinul familiei mele pentru a mă redresa. Tot ce s-a întâmplat s-a datorat slăbiciunii firii mele omenești” – a fost declarația dată, la Curtea de Apel, de preotul din cadrul Penitenciarului, Octavian Balan, acuzat, alături de agentul Gabriel Gîrleanu, de introducerea de obiecte interzise (telefoane mobile) în Penitenciar. Declarația a fost făcută la judecarea recursului Parchetului, după ce Tribunalul dispusese judecarea celor doi în libertate.
Liviu Ghioc, avocatul lui Balan, a pus accent tot pe calitatea de preot și pe faptele bune făcute de acesta de-a lungul timpului, care ar trebui să contrabalanseze cele două infracțiuni de care este acuzat: luare de mită și introducerea de telefoane în Penitenciar. „Dacă nici un preot nu prezintă garanții, atunci cine? – s-a întrebat Liviu Ghioc. Un recidivist? Și-a învățat lecția, cu siguranță. Oricum a pierdut totul, a pierdut și pe plan profesional și calitatea de preot. Va trebui să o ia de la zero. Dar nu puteți ține un preot arestat, acum, în postul Crăciunului, când nu mai sunt motive să rămână în arest. Ne-a fost prezentat parțial materialul de urmărire penală. Pe de altă parte, avem caracterizări bune de la Penitenciar, de la Asociația Betania cu care a colaborat 7-8 ani în beneficiul Penitenciarului, de la Episcopia Romanului, ceea ce denotă că a făcut lucruri bune.”
În ceea ce-l privește pe agentul de la Penitenciar, Gabriel Gîrleanu, avocata Carmen Lepârdă a amintit de problemele financiare prin care trece familia acestuia: „Instanța face o greșeală când consideră că trebuie să dea un exemplu. Arestul trebuie să fie menținut pe probe. Scopul ținerii în arest a fost atins. A stat după gratii două luni. Acum nu putem merge pe ideea că toate relele din Penitenciar au fost comise de el. Trebuie luat în calcul că are un copil minor și rate neplătite de câteva luni. Pot fi evacuați oricând din singurul imobil în care locuiesc.”
De cealaltă parte, procurorul de ședință a vorbit de infracțiunile celor doi ca de o „afacere profitabilă”, bine pusă la punct, cu multe persoane implicate, fie din arest, fie rude ale deținuților. „Vorbim de o afacere profitabilă pusă la cale de doi deținuți care au obținut venituri importante. Telefoanele erau cumpărate de soții sau alte rude, dar nu puteau fi introduse fără sprijinul celor doi. Afacerea nici nu ar fi fost posibilă fără implicarea celor doi. Sunt 17 persoane învinuite sau inculpate în dosar la acest moment.”
Curtea de Apel a casat hotărârea Tribunalului de a-i pune în libertate și a decis prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile, până la 18 decembrie.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns