Marile adevaruri se rostesc foarte greu, destul de rar, dar tocmai de aceea valoarea si autoritatea lor exclud orice tentativa de negare si interpretare tendentioasa.
De asta-data in discutie se afla Republica Moldova si originile sale istorice in contextul politicilor promovate de guvernantii comunisti de la Chisinau, care urmaresc prin toate mijloacele inducerea in rindul populatiei a sentimentului unei noi identitati nationale in contextul geo-politic si strategic agreat si cultivat de liderii moldoveni de peste Prut. Trezirea la realitate vine din partea Comisiei Europene impotriva rasismului si intolerantei, care in raportul privind situatia din aceasta tara pune degetul pe rana: „Manualele de istorie integrata intocmite de pseudo-istorici promoveaza antiromanismul si neaga adevarul istoric despre identitatea moldovenilor”.
Aprecieri exprimate scurt, raspicat si fara drept de apel. Ceea ce trebuia demonstrat, s-a demonstrat. Presa de peste Prut considera, pe buna dreptate, ca astfel Europa aplica o lovitura crincena, dar justificata, megamoldovenilor de la Chisinau si incearca sa stopeze un fenomen ce altereaza grav relatiile, ca si perspectiva acestora, dintre cele doua tari-surori.
De ce ne-am mira, insa, de faptul ca si astazi, dupa mai bine de sase decenii de cind tancurile sovietice striveau sub senilele lor grele sentimentele noastre nationale si valorile unei istorii de peste doua milenii, se mai gasesc destui cintareti in struna ai falsificarilor grosolane prin care se modifica origini, apartenente si destine. Asa cum noi, romanii, am avut un Mihai Roller care ne-a despuiat istoria de continutul ei real, obiectiv, reusind sa o transforme intr-un soi de cocota de lupanar politic, de ce nu si-ar permite si Chisinaul un rapsod in falset de genul pretinsului om de stiinta Victor Stepaniuc, autorul unor pseudotratate ce abunda in argumentari tendentioase si antinationale? Cozile de topor, slugoii de curte, nu vor lipsi niciodata si vor lasa dupa ei urme adinci si dureroase, greu de vindecat. Fapt intrutotul sesizat de amintita comisie europeana, care considera ca „…reforma predarii istoriei a devenit o problema politica sensibila, datorita mai ales conexiunilor cu identitatea nationala (…). Noile manuale au fost criticate pe motiv de favoritism politic si de negare a adevarului istoric privind identitatea moldovenilor, in special cind este vorba despre rolul identitatii romanesti si chiar pe motive de sentimente antiromanesti”…
Reactiile de natura emotionala, dar sustinute si de un puternic spirit de apartenenta, nu au intirziat sa apara. Iata opiniile unor moldoveni ce-si cunosc cu exactitate originile si simt cu adevarat romaneste: „Adevarul iese intotdeauna la iveala. Si daca Comisia Europeana a facut un asemenea raport este pentru ca rusii sa nu ne mai dicteze ce identitate avem noi si sa nu mai incerce sa ne desparta de radacinile noastre. Sloganul «distruge si stapineste» este foarte bine manipulat de rusi si uneltele lor, comunistii. Noi nu ne dorim decit ca Adevarul despre radacinile noastre sa fie respectate si punct” – spune Rafael, pentru ca Georgeta sa considere ca „…spiritul romanesc nu dispare nici in zece mii de ani, Basarabia e Romania, toate tarile o stiu, este discriminator ca acesti bolsevici sa ne schimbe identitatea”, iar un alt roman basarabean isi indeamna compatriotii: „Desteapta-te, romane!”.
Practicile denigratoare, minciuna, falsul, dezinformarea tendentioasa, masurile abuzive care-i priveaza pe proprii cetateni de drepturile la adevar si demnitate sint tot atitea arme din arsenalul presedintelui-general sovietic Vladimir Voronin. Fascinatia puterii si atractiile interesului personal fac din acesta un conducator ce si-a arogat dreptul de a da verdicte si a decide in numele supusilor sai, dar impotriva intereselor legitime ale acestora. Spiritul Moscovei nu se dezminte, chiar daca se face uz in exces de sloganuri populiste si de invocarea spiritului european in politica interna si externa. O eventuala punere la punct ar putea avea loc nu mai tirziu de anul viitor, cind sunt programate alegerile prezidentiale. Se va preda, oare, lectia demnitatii nationale in context european? Asteptam verdictul, dimpreuna cu romanii moldoveni.
Lasă un răspuns