Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
Este cunoscută expresia că, pe un bărbat, cel mai tare îl doare prima zgârietură la mașina proprie.
Probabil din cauza crizei financiare, reacțiile oamenilor, după o coliziune minoră între două mașini, sunt imprevizibile. Și dacă suntem vinovați, nu suntem vinovați, pentru că cel din față a frânat brusc, chiar dacă avea pietoni pe trecerea de pietoni, sau semaforul era deja pe galben sau chiar dacă am ieșit fără să ne asigurăm de pe o stradă fără prioritate, ceilalți trebuie să ne lase să circulăm, pentru că așa este politicos.
Dacă totuși reușim să stabilim vinovatul fără scandal sau discuții inutile, nu trebuie să sunăm la poliție pentru orice coliziune minoră, fără victime, cu mașinile deplasabile, pentru că riscăm să fim amendați.
Simpatică reacția unui domn polițist, care, având în față doi cetățeni care nu se înțelegeau în privința vinovăției, i-a invitat politicos afară din birou și le-a spus că îi așteaptă în momentul în care se pun de acord.
Ca sfat, la fața locului, după impact este indicat să facem câteva poze cu telefonul celular, din mai multe unghiuri, în care să surprindem, dacă este posibil, intersecția, strada, o clădire, un indicator sau alte indicii de la fața locului. Aceste poze nu sunt obligatoriu de efectuat, dar au rolul de a clarifica într-o foarte mare măsură cauzele și împrejurările în care a avut loc coliziunea.
Un alt aspect foarte important în cazul unei coliziuni minore este situația în care sunt implicate un auto cu o remorcă, iar impactul este între remorcă și vehicolul nevinovat. Fiind implicate trei certificate de înmatriculare, marea majoritate a societăților de asigurare solicită proces verbal de la poliție. Remorca propriu-zisă nu provoacă daune decât dacă nu este ancorată bine în parcare și pleacă de una singură, dar acest caz este foarte rar întâlnit. Daunele provocate de remorci apar în momentul în care sunt trase de un vehicul și acroșează un alt vehicul.
Polițele de răspundere civilă trebuie să posede atât vehiculul tractor, cât și remorca, dar în momentul în care se întocmește procesul verbal, ca vinovat trebuie trecut RCA-ul vehiculului tractor.
Trebuie verificată valabilitatea polițelor de asigurare, astfel ca data în care s-a produs coliziunea să fie inclusă în perioada de asigurare conform rubricilor „valabil de la data… până la data…”. De asemenea, trebuie verificat dacă datele de pe certificatul de înmatriculare coincid cu datele din asigurare, iar în cazul persoanelor fizice si cu datele din buletin sau alt act de identitate (carte de identitate, pașaport ).
În cazul în care în coliziune este implicat un autovehicul înmatriculat în altă țară decât România, se vor face copii la asigurare pe față-verso și se va scrie „conform cu originalul”.
În articolul următor voi descrie pașii care trebuie urmați în completarea constatului amiabil și constatarea la societățile de asigurare.
Lasă un răspuns