Un nou produs scos pe piata de anumiti producatori de bauturi alcoolice incepe sa aduca profituri de miliarde in buzunarele oportunistilor. Asa-zisele bauturi fermentate linistite (BFL) (alaturi de bauturile aromatizate pe baza de vin) ingroasa conturile din banca ale afaceristilor de ocazie. Aceste licori imita bine adevaratele vinuri, in continutul lor negasindu-se, insa, licoarea lui Bachus. Din aceeasi categorie a bauturilor fermentate linistite fac parte si mult mai cunoscutele si apreciatele produse de tip cidru si hidromel. „Podgorenii se pling ca acest produs de fermentatie, de altfel legal, dar neaccizat de stat, a inceput sa ia locul vinurilor. Bautura asta aromatizata, care este si foarte ieftina, in jur de 2-3 lei PET-ul de 2 litri, este cumparata mai ales de populatia de la tara care este foarte saraca. Numai ca acest BFL poate avea consecinte dezastruoase pentru sanatate”, a declarat Vasile Soiman, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau.
In compozitia acestor bauturi fermentate au fost depistate substante din categoria aditivilor alimentari care devin toxice si agresive asupra organismului in prezenta alcoolului. Pe rafturi, vezi PET-uri care se numesc chiar „Strugurel”, „Dealul Viilor”, „Hanul din vii”, „Crismarita” sau de-a dreptul „bautura cu aroma de struguri” menite sa insele vigilenta consumatorilor. BFL mai are avantajul ca se fabrica in doar zece zile, in comparatie cu ciclul de obtinere a strugurilor si a vinului, care dureaza cel putin un an. In tara, ar fi peste 100 de astfel de producatori, dintre care unii in judetul Bacau. Acestia, anual, introduc pe piata circa 215 milioane de sticle (4,3 milioane de hectolitri) de BFL. De altfel, fenomenul a fost sesizat oficial de patronatele din vinificatie, care isi vad afacerile ruinate de „smecherii din România”. Tot acestea estimeaza ca, prin neaccizarea BFL-ului, statul pierde anual circa 220 de milioane de euro.
„Vinurile clonate” au invadat piata din cauza unei portite legislative care permite producerea lor fara probleme. Producatorii de BFL au reusit sa invadeze piata mai ales acum, in preajma sarbatorilor pascale.
Lasă un răspuns