• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Expert / Unde reclamăm cazurile de malpraxis

Unde reclamăm cazurile de malpraxis

Ziarul de Bacau 4 decembrie 2013 3 comentarii

LikeShare

expert.avocat.gogan

Avocat DANIELA GOGAN
Baroul Bacău
avocatgogan@gmail.com

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății definește malpraxisul ca fiind eroarea profesională săvărșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice. Personalul medical răspunde atât civil, cât și penal pentru prejudiciile produse din eroare, care includ și neglijența, imprudența sau cunoștințe medicale insuficiente în exercitarea profesiei.
Pacienții care consideră că au suferit un astfel de prejudiciu se pot adresa Comisiilor de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis, organizate la nivelul direcțiilor de sănătate publică din fiecare județ.
Deci, în cazul în care ați suferit un prejudiciu ca urmare a unei erori medicale, nu vă adresați doar Colegiului Medicilor cu plângere, ci Comisiei de Malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
Colegiul Medicilor nu poate stabili dacă este malpraxis sau nu. El cercetează medicii doar disciplinar, sancțiunea putând constitui probă extrajudiciară în cazul unui proces civil sau penal.
Comisia de Malpraxis are în componență reprezentanți ai autorităților publice județene, ai casei județene de asigurări de sănătate, colegiului județean al medicilor, colegiului județean al medicilor dentiști, colegiului județean al farmaciștilor, ordinului județean al asistenților și moașelor din România și un expert medico-legal. Comisia dispune efectuarea unei expertize medico-legale, iar onorariile pentru serviciile prestate de experți se stabilesc în funcție de complexitatea cazului și sunt suportate de partea interesată. Experții au acces la toate documentele medicale aferente cazului și au dreptul de a audia și înregistra depozițiile tuturor persoanelor implicate. În 30 de zile întocmesc un raport asupra cazului, pe care îl înaintează Comisiei și părților, care au dreptul să primească o copie a raportului de expertiză și a documentelor medicale care au stat la baza acesteia. Comisia adoptă o decizie în maximum trei luni de la data sesizării și stabilește prin decizie dacă în cauză a fost sau nu o situație de malpraxis. Decizia se comunică inclusiv asiguratorului în cinci zile calendaristice.
Decizia poate fi contestată de părți în termen de 15 zile la instanța competentă.
Dacă se constată că a fost o cauză de malpraxis, puteți solicita plata prejudiciului și repararea daunelor morale suferite fie pe calea unei acțiuni civile în răspundere delictuală, fie faceți plăngere penală dacă fapta constituie infracțiunea de vătămare corporală din culplă prevăzută de art. 184 Cod penal.
Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiție.
Nu este obligatoriu să așteptați decizia Comisiei de Malpraxis. Iar dacă răspunsul acesteia e negativ nu înseamnă că nu vă puteți adresa unei instanțe civile pentru repararea prejudiciului. Solicitați o nouă expertiză efectuată de experți din alt oraș, care vor analiza încă o dată actele medicale și care pot ajunge la altă concluzie.
Răspunderea civilă reglementată de Legea nr. 95/2006 nu înlătură angajarea răspunderii penale dacă fapta care a cauzat prejudicii constituie infracțiune conform legii. Pentru a fi îndeplinite condițiile infracțiunii de vătămare corporală din culpă, fapta care a produs vătămarea trebuie să necesite pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile. Plângerea pentru această infracțiune se face în termen de două luni de la momentul cunoașterii făptuitorului.
Vă spuneam la început că, în cazul în care ați fost victima unei erori medicale, să nu vă adresați doar Colegiului Medicilor, întrucât acesta judecă doar abaterile disciplinare și nu stabilește dacă medicul a săvărșit un caz de malpraxis sau nu.
În cele ce urmează vă voi descrie procedura ce trebuie urmată în cazul în care doriți să-i faceți și o plângere disciplinară medicului. Medicul răspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor și nerespectarea profesiei medicale. În acest sens, la nivelul fiecărui colegiu teritorial funcționează o comisie de disciplină, iar la nivelul Colegiului Medicilor din România funcționează Comisia Superioară de Disciplină, care are ca atribuții soluționarea contestațiilor formulate împotriva deciziilor pronunțate de comisiile de disciplină teritoriale.
Pacienții care vor să sesizeze o abatere disciplinară împotriva unui medic se pot adresa colegiului teritorial unde medicul este înscris. Plângerea trebuie să conțină elementele de identificare a persoanei care a formulat plângerea și ale medicului. Acțiunea disciplinară poate fi pornită în termen de 6 luni de la data săvărșirii faptei sau de la data cunoașterii consecințelor prejudiciabile.
Constituie abatere disciplinară fapta săvărșită cu vinovăție, prin care se încalcă jurământul depus, legile profesiei, Codul deontologic al medicului sau prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare al Colegiului Medicilor din România.
Sancțiunile sunt următoarele: mustrare, avertisment, vot de blam, interdicția de a exrcita profesia ori activități medicale pe o perioadă de la o lună la șase luni; retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor din România.
Decizia colegiului teritorial poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicar,e la Comisia Superioară de Disciplină. Împotriva deciziei pronunțate de Comisia Superioară de Disciplină se poate formula, în 15 zile de la comunicare, o acțiune în anulare la secția de contencios administrativ la Tribunalul în a cărei rază își desfășoară activitatea medicul sau locuiește pacientul. Pacientul nu plătește expertiza care se face în acest caz, dar nici nu este parte în acest „proces”.

LikeShare

Din categoria: Expert

Reader Interactions

Comentarii

  1. MINCU VASILE a zis

    6 iunie 2014 la ora 10:15 am

    DORESC SA STIU ,IN CE LOC ,CE CABINET , ADRESA ,ETC , POT FACE O EXPERTIZA MEDICALA COMPETENTA PENTRU MALPRAXIS ! VA MULTUMESC !

    Răspunde
  2. MARIANA MAHMOUD a zis

    22 martie 2016 la ora 1:37 pm

    BUNA ZIUA, SUNT DIN GALATI, AM FACUT O LUCRARE DENTARA L AUN CABINET STOMATOLOGIC PARTICULAR, LUCRARE CARE DESI ESTE FACUTA DE LUNI, SE MISCA, PERMITE ALIMENTELOR SA INTRE SUB EA, SI MAI ALES IMI DA DURERI CRUNTE. MEDICUL LA CARE AM FACUT LUCRAREA, ESTE SI PRESEDINTE LA COLEGIUL MEDICILOR DIN GALATI, DECI DEGEABA FAC PLANGERE LA COLEGIU….CE MA SFATUITI SA FAC? UNDE SA MA ADRESEZ?MULTUMESC

    Răspunde
  3. Raneti Tudor Andrei a zis

    16 aprilie 2016 la ora 2:02 am

    Am facut publice sesizarile mele catre comisia de malpraxis privind gravele abuzuri ale sarlatanilor de psihologi / psihiatri din Vrancea care folosesc psihiatria ca arma de represiune in cardasie cu niste de procurori si judecatori locali Contituiti intr-un grup infractional organizat. Urmati link-urile de mai jos unde gasiti integral sesizarile, pe care le voi face publice in mai multe locuri pe internet sa ma asigur ca nu „dispar”. Ma puteti contacta si pe facebook sa vi le trimit sau indic…

    https://www.scribd.com/doc/287021774/Sesizare-Comisia-de-Malpraxis-Din-Cadrul-DSPV-Si-Probe

    https://www.scribd.com/doc/308849675/Sesizare-2-Comisia-de-Malpraxis-Din-Cadrul-DSPV-Si-Probe-Raport-de-expertiza-medico-legala-psihiatrica-falsificat-de-Lucasievici-Silviu-si-membrii

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Tânăr din Berești-Tazlău, reținut după ce și-a mutilat câinii

Cum alegi hainele potrivite pentru copiii care nu stau locului 5 secunde

Onești: Avarie pe strada Libertății

Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan

Spitalul Județean de Urgență Bacău încă mai are de plătit sporuri din pandemie. Sindicaliștii de la Urgențe au câștigat definitiv un proces

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Danu venerus ionut la Firmele constructorului Dorinel Umbrărescu fac angajări. Vezi ce meserii se caută!
  • marku la Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan
  • doru la Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan
  • Ciocan la Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan
  • Basil la Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău