Interesul pentru ediția 2013 a Galei Sportului Băcăuan și faptul că acțiunea a comasat toate festivitățile sportive de sfârșit de an au făcut ca sala mare a Centrului de Afaceri și Expoziții să fie neîncăpătoare.
Gala a început cu performerii Bacăului în ale muzicii – respectiv minunatul cor Armonia al Colegiului „G. Apostu”, condus de prof. Gh. Gozar. S-a intonat „Deșteaptă-te, române!”, iar apoi Armonia a mers pe specialitatea sa, colindele. S-au distins câteva voci feminine de aur, care au vrăjit audiența.
Și s-a trecut la premieri, adică aproximativ 200.000 lei plus cupe, diplome, plachete etc. de împărțit la aproximativ 200 de sportivi și antrenori. A fost, mai întâi, o scurtă cuvântare a primarului Romeo Stavarache (a relevat că se urmărește comasarea cluburilor într-unul singur, odată cu descentralizarea la nivel național), urmate de alocuțiunile lui Dragoș Benea – președintele Consiliului Județean, Claudiu Șerban – prefectul județului și Vasile Tescaru – viceprimar. Prezentator al Galei, achitându-se foarte bine de sarcină, a fost Ionuț Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Știința, campioana jocurilor sportive
Primii au intrat pe scenă cei de la Știința, club mare, cu jumătate de secol de tradiție, actualmente cel mai tare club universitar român și, oricum, cel mai bun la jocuri sportive. Totuși, numărul 1 al Științei în acest an a fost alergătorul fondist Alexandru Nicolae Soare. Provocat, cumva de directorul Florin Grapă și de situație, primarul Stavarache a mai dezvăluit câte ceva, referitor la proiectele sportive ale CL: Sala Polivalentă va fi terminată în 2015 și va avea 8.000 de locuri, Primăria și Consiliul Județean (prin fonduri atrase de la Compania Națională de Investiții) devenind partenere în proiect; Stadionul Municipal va beneficia de excelente dotări pentru atletism, fiind luat în calcul ca și fotbalul să evolueze acolo până cel târziu în 2016, atunci când SC Bacău va fi promovat în Liga I. „Vei avea sala, Florine, tu trebuie să aduci echipa de volei între primele trei din Europa” – i-a spus primarul directorului Științei.
Cei ce vin din urmă…
La CSM 2010 nu s-a făcut o ierarhie, sportivii ce au pășit pe scenă fiind considerați egali. Directorul Gabriel Lupu a scos însă în evidență ascensiunea fulminantă a grupării sale, care de la 0 în urmă cu trei ani a ajuns în 2013 la peste 150 de medalii câștigate, dintre care multe pe plan internațional. Echipa de JIII handbal a fost prezentată ca una a viitorului de aur în handbalul băcăuan. De asemenea, Gabriel Lupu mizează mult pe cei de la tir cu arcul. În cei trei ani de existență, CSM 2010 a avut reprezentanți la JO, CM și CE. Au fost și două „pauze” interesante, CSM 2010 aducând pe scenă doi invitați de marcă: fosta gimnastă Gabriela Trușcă, medaliată olimpică cu argint în 1976 (colegă de echipă cu Nadia Comăneci, dar prezentată eronat ca prima medaliată olimpică a Bacăului – aceasta fiind, de fapt, Valeria Bufanu, argint la 100 mg în 1972), și jurnalistul bucureștean Marian Olaianos, realizatorul unui film de două ore despre istoria sportului băcăuan. „Dar va fi și o a doua parte, deoarece povestea sportului băcăuan este nesfârșită” – a spus realizatorul tv.
… Și cei care poartă trena
SCM Bacău, având în spate 63 de ani de mari succese și un prezent de mare club (15 secții, 50 de antrenori și peste 1.000 de sportivi legitimați), s-a prezentat ca atare, având un clasament la Seniori, unul la Juniori și unul la sporturi neolimpice. Directorul Relu Auraș n-a uitat pe nimeni, considerând că asta ar fi însemnat o mare nedreptate. Ceasul SCM a început și s-a terminat cu momentele de dans popular ale fetițelor de la gimnastică. Normal, surpriza lui Relu Auraș a venit tot de la gimnastică via soții Corneliu și Vasilica Agop, prin invitarea pe scenă a dublei campioane olimpice Monica Roșu, cea mai mare sportivă din istoria orașului. La fel ca CSM 2010, SCM și-a distins colaboratorii și finanțatorii, primarul Stavarache fiind considerat principalul binefăcător al clubului și al sportului băcăuan în general, dar și al întregului box românesc. La care edilul a mai „scăpat” încă ceva, că bugetul pentru sport în 2014 va fi mărit de la 3 la 5% din total. Pe ansamblu, premierea celor de la SCM a strălucit prin calitatea deosebită a trofeelor acordate și prin faptul că Relu Auraș a subliniat mai apăsat, mai festiv, deloc expeditiv, performanțele sportivilor și antrenorilor săi. Asta spre disperarea lui Ionuț Tomescu, care pornise cronometrul.
Cei mici care contează…
Au urmat CSȘ Bacău – de asemenea club cu state vechi în performanță, directorul Bogdan Milon relevând că a chemat puțini sportivi pe scenă, majoritatea fiind deja premiați de cluburile mari, adică SCM, Știința și CSM 2010. Arena este un fel de CSȘ privat (director – Ramona Radu), cu o ascensiune comparabilă cu CSM 2010.
Cluburile de karate (Seishin, „Dan Botezatu”, Oblio, Dinamic) au fost un capitol separat, dat fiind că fiecare are multe succese. În fine, Saga, deschizătorul de drum băcăuan în tir cu arcul, a mai păstrat câte ceva în curtea proprie, în ciuda faptului că și-a cedat cei mai buni sportivi la Arena și CSM 2010.
Toate aceste cluburi au marele merit că alimentează continuu performanța cluburilor mari.
Grapă, antrenorul anului
Dintr-o listă de cinci candidați pentru titlul de „Antrenor al anului 2013”, întocmită de Direcția de Sport a CL, cel mai merituos a fost considerat Florin Grapă, antrenorul campioanei feminine de volei și câștigătoare a Cupei României, participantă în Liga Campionilor Europeni. „Dacă voi fi sănătos, voi face tot ceea ce se poate să câștigăm în continuare” – a promis antrenorul nr. 1 al Bacăului.
Nume de marcă în ierarhia DJS
Numărul de virtuozitate al comăneșteanului Ștefan Orheianu, care a oferit o îndelung aplaudată demonstrație de step irlandez (nici lui Fred Astaire nu i-ar fi fost rușine cu o astfel de evoluție) nu a împiedicat prea mult „scurgerea” publicului înainte de topul Direcției Județene. Care a avut-o în frunte pe atleta Mirela Lavric (CSM Onești), urmată de Alexandru Soare (Știința) și Mihai Nistor (CSM 2010, acesta fiind și nr. 1 la SCM Bacău). Antrenorii celor din topul DJS n-au primit bani, ci doar „o călduroasă strângere de mână”, după cum a anunțat cu sarcasm directorul Radu Ababei. DJS, instituție de marcă a sportului băcăuan, va fi, practic, trasă pe linie moartă din 2014, dacă regionalizarea și/sau descentralizarea vor deveni realități.
O competiție nedeclarată…
… Cam așa au stat lucrurile între CSM 2010 și SCM Bacău. A fost limpede de la intrarea în Centrul de Afaceri că cele două grupări țin să se impună în ochii publicului. „2010” iși dotase toți sportivii cu fulare cu numele clubului; în sală, susținătorii SCM Bacău aveau în mâini stegulețe cu emblema clubului lor. A fost concurență în privința invitaților de marcă – despre care am amintit -, dar și a premiilor oferite și a modalității de la a le împărți. SCM Bacău a avut în plus obiecte promoționale (pixuri, brelocuri) și o revistă de prezentare a clubului. N-au lipsit nici micile contre verbale între directorii Auraș și Lupu, asta pentru cei în măsură să distingă nuanțele limbajului protocolar.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns